Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Медицинските премеждия на нашенските подсъдими

Драмата с болните ни престъпници, определяна в европейските и американските доклади като български патент, продължава в духа на прословутата нашенска пословица. Нейното поредно (но със сигурност не и последно) действие се разигра през изминалата седмица. Оказа се, че подсъдимият, заради когото от година и половина се отлага делото срещу Маргините - Иво Карагеоргиев, вместо да лежи като тежко болен, обира банкомати.
Сърдечноболният е бил хванат в края на ноември 2008 г., докато теглил пари от банкомат в квартал Младост в София с фалшива карта. На всичко отгоре той бил в компанията на друг от подсъдимите по същото дело - Стефан Рангелов. Въпреки тежкото си (по документи) здравословно състояние Карагеоргиев дори е престоял едно денонощие в ареста. По случая е образувана преписка.
Карагеоргиев, братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев са обвинени в подготвянето на покушения срещу генерала от о.р. МВР Любен Гоцев, убития през 2006 г. Иван Тодоров-Доктора и покойния финансист на групировката ТИМ Никола Дамянов. Делото срещу Маргините започна през октомври 2005 година. За първи път съдът отложи по болест знаковия съдебен процес, наречен Анатомията на Грей, година по-късно. Тогава медицинските документи сочеха, че бившият пехливанин Красимир Маринов - Големия Маргин, всъщност е една развалина. Дискова херния, стомашно-чревно заболяване, камъни в бъбреците, хемороиди и какво ли още не му откриха докторите.
От 3 декември 2007 г. досега мегаделото е блокирано заради тежко сърдечно заболяване на Иво Карагеоргиев. Оттогава заседанията по него приличат по-скоро на сбирки на ТЕЛК. Според документите, на които се базират съдебно-медицинските експертизи, подсъдимият страдал от исхемична болест на сърцето. Медикаментите, които пиел за лечението обаче, му докарали язва. Последно се разбра, че тежкоболният бил опериран в болница Токуда през февруари, при което му е поставен байпас. Според лекарите възстановителният период продължава не по-малко от 6 месеца. Затова делото бе отложено за 16 септември, стига междувременно някой друг от шестимата подсъдими (или негов адвокат) да не бъде налегнат също от тежка болест, което е почти сигурно.
Разкритието за ареста на подсъдимия Иво Карагеоргиев през ноември 2008 г., направено от столичен вестник, вбеси градския прокурор Николай Кокинов. Защото именно той води делото срещу братя Маринови и компания. Така че Кокинов резонно се закани да иска обяснение от районния прокурор Александър Налбантов, че не го е информирал своевременно за случая.
В сряда (27 май) Кокинов заяви пред журналисти: Цяла България знае защо е спряно делото срещу Маргините и мисля, че беше редно да бъдем уведомени. На следващото съдебно заседание ще изтъкнем това, което се случва, защото явно не здравето на Карагеоргиев не позволява да се яви в съда. Той не изключи възможността да бъде направена проверка и в медицинското заведение - болница Токуда, където (може би!) е бил лекуван и опериран (може би!) подсъдимият.
Точно тук е мястото да употребим един изтъркан, но много уместен лаф - след дъжд качулка. Нека припомним, че през февруари Висшият съдебен съвет (ВСС) извърши ревизия на част от т. нар. дела от особен обществен интерес. Висшите магистрати установиха при проверката, че в сегашния НПК (Наказателнопроцесуален кодекс) няма никакви пречки подсъдимите и техните адвокати да могат да се снабдяват с болнични листове и с медицински бележки от всякакви болнични заведения и от всякакви доктори.
Комисията по делата от особен обществен интерес (сред които е и това срещу Маргините) предложи като една от мерките за прекратяване на подобна практика в хода на съдебното следствие адвокатите да имат право да поискат до два пъти отлагане на делото поради заболяване. Предвиждаше се също среща на представители на ВСС с Министерството на здравеопазването, за да се обсъдят мерки за контрола върху медицинската документация по наказателните дела. Висшите магистрати препоръчаха също на административните ръководители стриктно да спазват Наредбата за медицинската експертиза и работоспособността - чл.18, ал.2. Правосъдният министър Миглена Тачева пък обясни тогава, че според нормативната база подсъдимият, макар и болен, би трябвало да присъства в съдебната зала, освен ако в отделна графа в медицинския документ изрично не е отбелязано, че състоянието му не позволява това.
Всички тези добри намерения останаха само в протоколите от заседанието. Сега прокуратурата и съдът може да се сърдят единствено на себе си. Защото - дори евентуална проверка да установи нарушения, едва ли това ще върне хилядите левове, платени от джоба на данъкоплатеца за медицински експертизи. Впрочем конфузът за Темида с Карагеоргиев не е първият, в който тежкоболен (по документи) подсъдим по това дело е хванат в ситуация, нехарактерна за крехкото му здравословно състояние.
По-фрапиращият случай беше с обвинения в поръчителството на три от горепосочените убийства Николай Маринов - Малкия Маргин. Той излезе от ареста също заради тежко заболяване - епилепсия. След което бе засечен - през лятото на 2008 г., да рита топка като централен нападател във футболния отбор на брациговското село Бяга. Нищо не съм направил, нито съм ограбил, нито съм убил някого, просто играх футбол - невинно заяви по този повод Малкия Маргин. - Не виждам в това нищо лошо и престъпно.
Ако съдим по казуса Карагеоргиев, трябва да сме в трепетно очакване на нови изненади от други участници в процеса. Пък и не само в този, щом според законите в постъпките им няма нищо лошо и престъпно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във