Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕДИИТЕ НАТОПИЛИ ВАЛЬО ТОПЛОТО

Точно четири месеца след ареста на бившия шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров той най-сетне проговори пред магистрати. В петък (3 ноември) Софийският градски съд (СГС) разгледа искане на защитата на Вальо Топлото за промяна на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Делото се проведе при закрити врата.
Валентин Димитров бе доведен в залата под засилена охрана. Той бе видимо отслабнал и блед. На въпрос на журналисти дали е болен Вальо Топлото отговори, че видът му се дължи на престоя в ареста. Бившият шеф на парното заяви още, че го е страх, че обвиненията срещу него са несправедливи и директно обвини медиите, че са виновни за положението му. Журналистите преекспонираха всичко, отсече Димитров, без да уточнява какво има предвид.
По време на съдебното заседание Вальо Топлото дръпнал 15-минутна прочувствена реч. Той поискал да бъде освободен от ареста, защото се е променило семейното му положение - вече имал дете, за което трябва да се грижи. Димитров се опитал да се оправдае за намерените по негови банкови сметки в Австрия 1.64 млн. евро с думите, че тези пари му били дадени на съхранение от други хора и фирми. Но не е посочил никакви конкретни имена на лица, нито пък на компании, които му се доверили да им пази милионите. Не споменал и дума за открити близо 3.7 млн. лв. в банкови касетки в България.
Въпреки словата му съдия Надежда Трифонова е преценила, че има опасност той да извърши друго престъпление, да осуети разследването и заради това го е оставила в ареста. Определението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд, делото е насрочено за 8 ноември.
На излизане от съдебната зала Валентин Димитров остана безмълвен. Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов заяви, че на този етап няма намерение да предлага споразумение на Вальо Топлото. Неговият адвокат Лъчезар Таков обясни, че все още е рано клиентът му да посочва каквито и да било конкретни имена на хора, които са давали пари на бившия шеф на парното за съхранение. Колкото до евентуално споразумение, Таков заяви, че и Димитров, и той са отворени за такова. Бих посъветвал клиента ми да приеме сключването на споразумение, но първо трябва да обсъдим неговите параметри, каза още адвокат Таков.
Както вече е известно, Валентин Димитров бе задържан на 4 юли тази година, след като австрийските власти съобщиха на Агенцията за финансово разузнаване за банкови сметки на Димитров, в които има 1.64 млн. евро.
Прокуратурата повдигна две обвинение срещу шефа на парното - за пране на пари (чл.253 от Наказателния кодекс) и за укриване на данъци (чл.256 от НК).
По време на разследването стана ясно, че в Австрия има и друга сметка - съдържаща 1.5 млн. евро, която е на името на майката на Димитров - 82-годишната Цеца Димитрова. В сметките са превеждани и пари от офшорни фирми. Предполага се, че това са комисиони от сделки.
Според експерти, бившият шеф на столичната топлофикация сключвал договори за доставка на горива или на техника за топлофикационното дружество, а цените невинаги са отговаряли на стойността на продуктите. Разликата между реалната и обявената цена е превеждана по сметките на Димитров посредством представители на офшорни компании в Кипър, Лихтенщайн и Панама.
На 19 август прокуратурата повдигна обвинение за пране на пари и срещу Цеца Димитрова. Същевременно Софийският градски съд наложи запор на общо 16 сметки в пет български банки на Валентин Димитров и майка му. Известната баба имала шест в ДЗИ Банк, в ДСК и Ейч Ви Би. Синът й пък разполагал с 10 сметки в ОББ, ДСК, ЦКБ и ДЗИ Банк. Съдът наложи и запор на три имота на семейството - в Банкя, в кв. Белите брези в София и в землището на Бели Искър.
На 24 август Софийската градска прокуратура (СГП) откри огромни суми пари в банкови касетки на името на Димитров. Преброяването на парите приключи на в средата на октомври. Общата сума възлиза на 3.7 млн. лева.
На 29 август покрай далаверите на бившия шеф на парното изгоря и неговият адвокат Гроздан Добрев. Прокуратурата му повдигна обвинение за помагачество за пране на пари (чл.253 във вр. с чл.20, ал.4 от НК). От СГП тогава съобщиха, че адвокатът е давал е съвети и разяснения на Валентин Димитров как да изпере парите.
През септември бяха открити още няколко сметки на Димитров в Австрия. Българските власти са поискали да се наложи запор на парите, очаква се отговор от колегите им от Австрия.
Държавното обвинение е образувало и дело срещу виновни длъжностни лица от управителния съвет на Топлофикация - София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във