Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Медузен протест в най-добрия град за живеене

В мафиотска държава дори гражданското общество често подтичва в крак с мафията. Поредното потвърждение на тази тъжна истина даде във вторник (13 март) протестът пред варненската съдебна палата. Той се състоя, докато апелативният съд разглеждаше мярката за неотклонение на арестуваните в операция Медузи председател на Варненския общински съвет и местен лидер на БСП Борислав Гуцанов, спрягания за най-голям контрабандист - бизнесмена Даниел Славов - Дънката, прокуриста на общинската фирма Градски транспорт ЕАД и директор на дирекция Автотранспорт в община Варна Ванчо Пенчев, както и главния счетоводител на Градски транспорт ЕАД Йоана Димова. Между 100 и 200 човека опънаха транспаранти с надписи: Не на политическите арести!, Оставете съда да решава!, Българският съд е справедлив. Оставете го да работи!
Трогателната привързаност на персонала на фирмите към началниците им връща спомена за сърцераздирателната мъка на дупничани по тамошните босове братя Галеви. В началото на миналата година, преди да бъдат арестувани, фамозните дупнишки братя цъфнаха победоносно на митинги на градския площад, обградени от привърженици на т. нар. европейски модел на управление, който те бяха въвели в Дупница. Протестиращите организираха подписка в подкрепа на Галеви и носеха транспаранти от сорта на: Господин министър, заблуждавате се! Крадецът вика: Дръжте крадеца! Някои се аргументираха с липсата на дупки по улиците, други - с новата детска градина, с автогарата и зелените площи, а местният чалга-славей Сашка Васева заяви, че Галевите нямат равни, защото тяхна е основната заслуга Дупница да надмине стария съперник Кюстендил.
Всеки, който отиде в Дупница и във Варна, ще се увери, че те са наистина добре уредени градове. Морската столица се окичи дори на два пъти с титлата Най-добър град за живеене в България, Дупница пък беше обявена за Първи частен град. Но по-късно се оказа, че докато са се радвали на инвестиции и благоустройство, жителите на двата града са изпуснали или са си затрайвали за много неща.
Журналисти от френско-германската обществена телевизия Арте направиха репортаж за мафията в Европа, наблягайки на Италия и България. Дупничани отказват да говорят пред камерата, а някои откровено заявяват, че това може да им навлече неприятности. Екипът бил непрекъснато следен от хората на Галеви и стигнал до заключението, че всеки малък български град е контролиран от малки барони, които знаят всичко, управляват бизнеса и работата за хората в града. Според немската водеща българската мафия е много по-параноична от италианската, която не пречи на работата на журналистите, освен ако те не стигнат до много високо ниво в разследванията си за мафиотския бизнес. В репортажа бе цитиран и заместник главният прокурор Камен Ситнилски, според когото нямало сведения за престъпна дейност на братята Галеви...
Арестът на Гуцанов и Дънката, чиято мярка за неотклонение съдът отказа да замени с по-лека, показа за пореден път, че наказателното преследване срещу всяка по-едра риба няма как да не е политическо, защото почти неизменно става въпрос за политически назначени бизнесмени. Опозиционните обвинения в политическа разправа са чиста проба лицемерие, защитните митинги - също. Обвиненият за корупционна схема при доставката на рециклирани автобуси от Франция и Германия за 2 млн. евро Гуцанов е изцяло политическо лице, тъй като е спуснат в органа за местно самоуправление директно от централата на БСП. Бившият моряк, чийто баща е командвал военните ни подводници, е председател на градския съвет на БСП и е член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на столетницата. На последните парламентарни избори беше втори в червената листа, водена от Сергей Станишев, но след като беше избран, се отказа от депутатското място и си остана във Варна.
Покрай ареста беше припомнено криминалното минало на Гуцанов, който е кредитен милионер. Стана ясно, че червеният активист е бил задържан през 1999 г. заедно с шефа на варненския клон на ЕЛИТБАНК Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. неденоминирани лева. Парите били част от необезпечени кредити, отпуснати от банката на фирмата Блек сий шипинг, управлявана от Гуцанов. Като съучредител на ЕЛИТБАНК Гуцанов уредил лесно нейното източване. След девет месеца престой в ареста е освободен, а делото е прекратено с удобния и по ония времена мотив, че липсват доказателства.
До каква степен най-добрият град за живеене е станал и най-криминализираният пролича от реакциите след арестите на Гуцанов, Дънката, Пенчев и Димова. Изведнъж се оказа, че никой нищо не знае за сделката с автобусите. Не зная на каква стойност са купени автобусите от Франция, за които ме обвиняват, имало ли е ремонти, дали в цената им е включен ДДС.
Нека търсят сметки в чужбина
заяви Гуцанов на излизане от съдебната зала. Червеният общинар добави, че няма документ, върху който той и Дънката да са положили заедно подписи, както и че подписът му не стои под договор за нито една от разследваните три сделки. Но пък работел активно по програма за обновяване на градския транспорт. А по сделките се произнесли независими банкови експерти. Градски транспорт пък била проверена от Държавен финансов контрол.
Ни лук ял, ни лук мирисал го раздава и подкрепяният от БСП несменяем варненски кмет Кирил Йорданов, та се наложи вътрешният министър Цветан Цветанов да напомни, че няма да е изненада, ако и той се окаже Медуза. В опит да защити Гуцанов, с когото са близки, градоначалникът трети мандат изтърси скандалното откритие, че нито общинският съвет, нито общинската администрация са упражнявали някакъв контрол върху общинското дружество. Какво би могло да бъде участието на председателя на общинския съвет в сделки на търговско дружество - което е самостоятелно юридическо лице, нямам представа. А в общинската администрация няма и един документ, свързан с тази сделка. Ни един - решение на общинския съвет за закупуване на автобуси, разрешение за теглене на кредит, за проведен конкурс, договор за сключена сделка, заяви Йорданов. Но значи ли това, че общинското дружество е управлявано като частно, печалбите от комисионите са прибирани тайно и единствено загубите на практика са стоварвани на гърба на общинския бюджет. В рамките на досъдебното производство, което е започнало още в началото на годината, е установено с помощта на партньорски служби, че сумата, която е взела фирмата доставчик, е два пъти по-малка от тази, която общината е одобрила и платила.
Че само избрани са посвещавани в далаверата със самостоятелното общинско дружество, пролича от думите на заместник-председателя на общинския съвет Веселин Марешки: Във Варна се носят легенди какво се случва в транспорта. Но със сделките явно е запознат много тесен кръг, от който до публиката не излиза почти нищо. Напротив - всяко нещо, което излиза, е обвито в тържественост и се представя за толкова добро за града.
Ако сегашната операция на правоохранителните органи е наистина сериозна, варненският арест може да отеснее. Сегашният и бившият шефове на варненската митница Пламен Войков и Румен Кирчев се коментират като топлата връзка на Дънката в контрабандата на карго-товари, а бившият директор на РДВР-Варна Веселин Петров заяви, че бившият вътрешен министър Румен Петков е парирал исканията му да използва СРС срещу Даниел Славов. За
политически чадър
над Дънката разказа и сегашният шеф на Агенция Митници и бивш директор на НСБОП Ваньо Танов. Споменатите от Гуцанов независими банкови експерти и чиновници от Държавния финансов контрол пък с оценките и проверките си са осигурили прикритие за корупционната сделка.
Ако реакциите в Дупница и Варна се различават по нещо, то е в градуса на съпротивата срещу посегателството върху местните велможи. За разлика от морския град, протестиращите дупничани бяха хиляди. Дупнишкият кмет Атанас Янев, който беше назначил братя Галеви за съветници и им беше предоставил кабинет срещу своя, в който се решаваха всъщност градските дела, сложи подписа си върху петиция до Народното събрание в тяхна защита. Председателят на общинския съвет в Дупница Явор Тодоров пък сравни Галевите с възрожденци, за които историята и времето щели да си кажат думата.
Все пак Гуцанов не отстъпва особено на дупнишкия си колега по размер на привлечения местен патриотизъм. Смятам, че атаката е срещу мен и Варна като град, който се отличава, заяви партийният велможа. Иначе - за да няма съмнение, че помислите му са чисти, той обясни, че откритите в дома му при обиска 70 000 лв. са джоб-пара за предстояща екскурзия на семейството му в чужбина. А тлъстата пачка долари били останали от покойния му баща като романтичен спомен. Не е ясно само дали целта на екскурзията не е била Швейцария, където се е установил трайно Дънката. И дали - ако се съди от думите на последния, че е знаел за подготвяните арести, Гуцанов не е решил да го последва.
Във всеки случай червеният деятел, изглежда, си вкара автогол с твърдата позиция, че няма нищо общо със сделките за автобусите, понеже подписът му не стои под никой от документите по тях. Прокуристът на общинската фирма Градски транспорт ЕАД и директор на дирекция Автотранспорт в община Варна Ванчо Пенчев явно се усети Гуцанов ще го остави да опере пешкира и се е разприказвал пред съдията. Какво е казал все още не се знае, но не ще да е малко, защото окръжният прокурор Владимир Чавдаров потвърди, че пуснатият под домашен арест Пенчев е получил смъртни заплахи. Дали пък техни автори не са някои от протестиращите срещу ареста на общинския бос?! Във всеки случай за полицията и за прокуратурата има много работа в най-добрия град за живеене в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във