Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мегадело за пране на пари боледува

Делото за пране на над 1.5 млрд. евро руски пари в България не можа да стартира във вторник (28 май) на четвъртото заседание в Софийския градски съд. За втори път по време на процесуално-следствените действия подсъдимата рускиня с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг и сънародникът й Дмитрий Абрамкин, участвал също в престъпната дейност, не се явяват в съда. На проведеното поредно заседание тази седмица стана ясно, че уличената за пране на пари Месинг е влязла по спешност в болница на 24 май, а три дни по-късно в лечебно заведение влиза и нейният съучастник. Причините за внезапното влошаване на здравословното състояние на подсъдимите не станаха известни. По време на заседанието на съда се разбра, че представените от защитата болнични листове са издадени и написани на руски език и притежават начална дата на постъпване на пациентите, но не и крайна дата на тяхното изписване. Прокуратурата веднага констатира, че не може, а и не й влиза в задълженията да извършва преводачески услуги. Представители на държавното обвинение изискаха приложената болнична документация да бъде приведена във вид според каноните на българското законодателство и да бъде преведена и легализирана на български език. От прокуратурата констатираха още, че не може да се даде ход на делото, без да са изслушани и разпитани главните действащи лица, уличени във финансово престъпление.


Обвинените в пране на пари Елизабет Месинг и Дмитрий Абрамкин бяха арестувани в България през май 2008 г. след съвместна операция на българските и руските спецслужби. Задържаните са подозирани в изпиране на пари на руската мафия чрез инвестиране в недвижими имоти в страната ни през фирмата Оптима-Ка ООД, собственост на самата Месинг. В обвинението се посочва, че двамата са получили 1.614 млрд евро, за които са знаели, че са придобити по престъпен начин. С 1.59 милиарда от тях Месинг е извършвала съмнителни финансови операции между Русия, Естония и България.


Двамата имат и още едно обвинение - за превеждане на големи парични суми с фалшиви или с невярно съдържание документи, както и за валутни нарушения в особено големи размери. Обвинителният акт съдържа над 100 страници, а по делото са събрани повече от 200 тома материали.


Точно пет години и четири заседания след залавянето и уличаването им в престъпна дейност подсъдимите не могат да бъдат изправени пред съда. Първото заседание се провали поради закъснение, свързано с връчването на обвинителния акт на чужденците. Второто не се осъществи поради смъртен случай в семейството на Месинг ден преди съдебния процес, а третият фалстарт е породен от неявяване на адвокатите на подсъдимите поради неуредени финансови взаимоотношения. От прокуратурата и защитата отказаха да дадат коментар по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във