Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕГАДЕЛОТО ХЛЕБНА МАЯ НАЙ-СЕТНЕ ТРЪГНА

След няколко месеца мъчение Русенският окръжен съд най-накрая успя да даде ход на т.нар. мегадело Хлебна мая.
В сряда (13 септември) на подсъдимата скамейка за втори път бяха изправени секретарят на СДС в Русе Юлиян Гарелов, бизнесменът Борислав Ганев, бившият председател на русенската Подкрепа - Валентин Димитров, съпругата му Магдалена, която в момента е общински съветник и национален лидер на партията Майки на децата ни, както и бившите служители в Хлебна мая - Лиляна Михайлова, Силви Димитров, Йордан Йорданов, Орлин Захариев и Ружа Колева. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпления по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс), за длъжностни присвоявания (чл. 201 от НК) и за подправяне на документни (чл. 309 от НК).
Случаят Хлебна мая нашумя през 1997 г., след като изпълнителният директор на държавното дружество Кръстан Радев се самоуби в една от стаите на столичния паркхотел Москва. Заради източването на предприятието и за далавери около неговата приватизация споменатите вече девет души бяха привлечени като обвиняеми.
Това не е първото заседание по делото. На 21 януари 2001 г. Русенският окръжен съд оправда Гарелов, Ганев и Димитров, а останалите получиха условни и ефективни присъди. Докато делото се придвижваше по инстанциите, част от събраните доказателства изчезнаха и Върховният касационен съд върна процеса за ново разследване.
Новото гледане трябваше да започне на 14 юни тази година, но тогава в залата не се яви адвокатът на Юлиян Гарелов - Стефан Боров. На следващата дата - 5 юли, пък Никола Тентениев, служебен защитник на Силви Димитров, вбеси съдията Десислав Любомиров, като поиска още време, за да се запознае с материалите. Магистратът заличи Тентениев от делото и се разпореди Силви Димитров да си търси нов адвокат.
На заседанието в сряда най-сетне се появиха всички страни. Нямаше как обаче да не се забележи един факт - прокурор по делото вече не е Люлин Матев, който до началото на юли тази година движеше нещата. Наскоро той подаде оставка заради нерегламентирани контакти с бизнесмена Илиян Пенев-Мацола. Неговото място в съдебната зала зае държавният обвинител Добромира Кожухарова.
Очаква се по време на делото да бъдат разпитани над 20 свидетели и да бъдат изслушани поне две експертизи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във