Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мегаделото Пътни такси отново в съда

Часове преди голямата Великденска ваканция районният прокурор на Петрич Лидия Манолова за втори път внесе в съда обвинителния акт по една от знаковите афери, добили публичност като мегаделото Пътни такси на ГКПП - Кулата. Държавната обвинителка се включи в срока, даден й от съдията по случая Дияна Хаджиева буквално в последната минута.
Пришпорването започна, след като преди няколко месеца процесът вместо да тръгне, както е описано в учебниците по право, бе върнат от съда за допълнително разследване и доуточняване на числата в обвинителния акт, където имало разминавания.
Малко след това един от 19-те обвиняеми се възползва от правото, което му дава НПК, и поиска обвинителният акт да бъде внесен в съда в определения от закона двумесечен срок или делото да се прекрати.
Спечелих надпреварата с времето. Указанията на съда са изпълнени. Справих се сама, тъй като нито един от колегите не пожела да ми помогне, обясни прокурор Манолова.
Ябълката на раздора се оказва единият от обвиняемите - Никола-Илия Арменов, който е брат на заместник-шеф на районната прокуратура в Петрич Ирина Арменова.
Работих съвсем сама, с екип от технически сътрудници, буквално като кризисен щаб при инфарктна ситуация. Обвинителният акт е от 21 201 страници, а цялото дело стана 89 тома. Много пъти бяхме пред провал, тъй като адвокатите на 19-те обвиняеми използваха всяка възможност да протакат. Проверена е всяка цифра. Друг е въпросът дали съдът ще правораздава, или ще търси под вола теле. Нека се даде шанс на делото да тръгне при спазване на състезателното начало, а не да го бламират. ЕС иска от нас реални присъди, каза районният прокурор на града на милионерите Лидия Манолова, след като домъкна в деловодството на Петричкия районен съд грамадата от документи.
Депозирането на обвинителния акт обаче се оказа
предпоследната сцена от пиесата Пътни такси
Това стана ясно, след като призовкарите и служителите на съда в южния град не успели да открият Никола-Илия Арменов. След няколкодневно търсене, в което се включили и ченгетата от Петрич, кантарджията Арменов е обявен за общодържавно издирване, а суперлуксозният му палат в с. Кулата, досами българо-гръцката граница, е поставен под непрекъснато наблюдение.
Освен в страната обвиняемия го издирват представителствата на Интерпол в Европа и най-вече в Гърция, тъй като имат информация, че след като научил за внесения повторно обвинителен акт, прецапал през браздата и се укрил в южната ни съседка.
Издирват в чужбина брата на тукашната прокурорка, който все още е служител на Пътни такси на ГКПП - Кулата, защото не се явил да му предявят обвинителния акт по аферата. В същото време Арменов не е представил и болничен лист, каквито напоследък използвал за отлагане на разпитите по случая.
В обвинителния акт за прокурорският брат Илия Арменов е записано, че е обвиняем по делото за това, че в периода 27.06.2004-16.11.2004 г. на гранично бюро Кулата към управление Пътни такси и разрешителни в качеството му на длъжностно лице - контрольор Пътни такси и разрешителни,
е присвоил чужди пари в размер на 90 681 лева и 94 стотинки
собственост на управление Пътни такси и разрешителни към Изпълнителна агенция Пътища - София.
До разплитането на далаверата на Кулата се стигна, след като в средата на май 2006 г. антимафиоти от благоевградската дирекция на полицията нахлуват в къщата на Велик Христов от петричкото село Марино поле по сигнал, че мъжът притежава доста голям арсенал от незаконни пушкала. Там ченгетата откриват няколко пистолета и пушки и съответните патрони за тях, но истинската находка са 10 кашона и 18 чувала, намерени на втория етаж на къщата на Христов. Любознателните спецченгета надникнали в натъпканите до пръсване чували и с изненада открили вътре купища кантарни бележки от ГКПП - Кулата, ведомости и други счетоводни документи, които досущ приличали на оригинални, даже имали автентичен мокър печат. Оказва се, че хвърчащите бележки са истинските документи на държавната пътническа структура за периода от 29 юни 2002 г. до 18 декември 2004 година.
Бонус за униформените се оказало едно по-малко кашонче, което съдържало не какво да е, а оригинални винетки за товарни автомобили на скромната стойност от 72 хил. евро.
Прибраните в полицията документи на пръв прочит се оказали съвсем истински и кълбото Пътни такси започнало да се разплита.
Назначена е счетоводна експертиза на тези над 100 000 документа и се разбира, че има разлика между тайния и явния архив на Републиканска пътна инфраструктура в Кулата, от която се облагодетелстват частниците.
Проверката уличава двайсетината служители на ГКПП - Кулата, че за близо две години са източили на 2 557 177 евро от държавния бюджет.
Разследването на схемата
показва, че групата на Марин Китанов, който се оказва мозъкът на далаверата в Пътни такси, не само е водела двойно счетоводство, но си е направила и паралелна счетоводна структура, за да не обърка нещо.
От обвинителния акт така и не става ясно как кантарджиите са се сдобили с оригиналния софтуер на държавната структура и кой компютърен гений е преработил софтуера, така че в определено време всеки ден те изключвали оригиналните компютри на РПИ и включвали своите, на които сумите за преминаване на ГКПП - Кулата били от порядъка на 2-3 евро. Дублиращата компютърна конфигурация е открита от антимафиотите в една от стаите на хотелски комплекс Комитите край Петрич.
След почти двугодишно разследване районният прокурор на граничния град подготвя обвинителен акт №1, с който повдига обвинения срещу 19 кантарджии, повечето от които са вече бивши служители на управление Пътни такси и разрешителни на Кулата. Общата сума, която те са присвоили за двете години чрез двойно счетоводство, надхвърлят 4 млн. лв., уточни прокурор Манолова.
Деветнадесетте ще трябва да отговарят и за пране на пари, за безстопанственост и престъпление по служба, но по тази преписка се работи в Окръжна прокуратура - Благоевград. Реално са разкрити присвоените милиони само за обследвания двугодишен период, но някои от служителите имат трудови договори в тази структура още от 1993 година. Прокурорката е наредила да се направи и данъчна ревизия на уличените служители като физически лица, с която обаче ТД на НАП в Благоевград все още не се е заела.
В Петрич усилено коментират, че участниците в далаверата притежават (на името на деца, съпруги, баби и дядовци) имоти за милиони, които няма как да са придобили със заплатите си.
Всички участници в далаверата
са включени в обвинителния акт на принципа всяка коза за своя крак
ще рече, че всеки ще отговаря пред закона за толкова пари, колкото са доказали следователите. Всички са с обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери. На практика се сблъскахме с перфектно черно счетоводство - направо може да бъде ползвано за учебно помагало, коментира прокурор Манолова.
По време на разследването е проверен произходът на имуществото на всички обвиняеми. Досега обаче не е ясно с какви пари са построени двата хотела на мозъка на схемата Марин Китанов, нито откъде са имотите на другите замесени. Междувременно още преди да бъдат наложени възбрани върху движимото и недвижимото имущество на разследваните и докато се чакаше Благоевградският окръжен съд да наложи запор върху имуществото им, някои от обвиняемите успяха скорострелно да прехвърлят автомобилите и хотелите си на трети лица, тъй като изтече вътрешна информация.
Сега чакаме насрочване на дело по аферата Пътни такси, каза прокурор Манолова. Стига да не попречат я на следващите празници, я на лятната ваканция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във