Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мегаделото Златното пате се оплете... в тишина

Две години след като гръмна най-големият скандал с придобиване на недвижимости чрез измами - т. нар. афера Златното пате, очакваното мегадело остава мираж. Разследването имаше шумен старт в края на 2008 г., но краят му не се вижда. Параграф 22 предупреди още миналата година, че развитието (всъщност липсата на такова) на досъдебното производство за измама в особено големи размери говори за сценарий делото да бъде смачкано. В първите месеци от разследването прокуратурата подхвърляше, че делото е сложно, че й трябва време... През май 2009 г. градският прокурор Николай Кокинов се изхвърли, че подопечните му ще са готови до лятната ваканция. Нищо че през февруари, същата година той бе убеден, че разследването ще приключи до два месеца, тоест през април. Кокинов поясни тогава, че по същата схема - с фалшифициране на подписа на Бойко Борисов, тогава софийски кмет, са отмъкнати не един, а цели 100 общински имота в столицата. И разследванията по всички случаи са обединени в едно мегадело, тъй като
в основата на имотната схема са бившият шеф на БОДК Петър Драшков и столичният нотариус Емануил Каракашев
И така до септември 2010 г., когато говорителят на СГП Маргарита Немска зарадва обществото със съобщение за предстояща приятна за него развръзка по същото дело. Другото, с което Немска зарадва обществото тогава, е, че близо две години след началото на разследването няма повдигнати обвинения.
Петър Драшков, брат на заместник-шефа на ДАНС Иван Драшков, беше задържан от полицията в края на 2008 г. на ГКПП - Калотина при влизане в страната. Преди това той беше обявен за общодържавно издирване и бе издадена европейска заповед за ареста му. Досъдебното производство срещу него беше за измама в особено големи размери. Обаче Софийският районен съд не само пусна Драшков 72 часа след ареста, но отказа да му наложи каквато и да било мярка за неотклонение. Съдът повярва безрезервно на изпечения номенклатурчик, който даде вид на ни лук ял, ни лук мирисал, понеже не допускал, че има нещо нередно в покупката на огромен имот от цели 14 дка в кв. Стрелбище с пазарна цена 14 млн. евро за... 1 млн. лева. Петър Драшков заяви пред съда, че е жертва на измама и се оплака от бруталния начин, по който бил задържан на границата. Съдът дори и не коментира казаното от наблюдаващия прокурор Иван Петров, че има доказателства за двама свидетели, уведомили Драшков, че договаря и купува имота от лице, което се представя за служител на общината, но всъщност не е. Това е Ивалина Трифонова.
Защитната теза на Петър Драшков е в пълен синхрон с подробните показания, които е дал като свидетел. Привидната подкрепа, която оказва на разследващите органи, е съчетана с упоритите твърдения, че не познава останалите съучастници и не е можел да предполага, че му пробутват имот с фалшив договор.
Аферата гръмна след ареста на бившата деловодителка в старата архива на Софийския районен съд Даниела Малинова, популярна с прякора Дани Пачката. Тя подменяла оригинални нотариални актове с фалшиви срещу тлъсти суми, определени в своеобразна тарифа - по 5, 10, 15, 20 хил. лв., според ценността на имота. Провалът стана, след като собствениците на два имота в кв. Бояна установиха с ужас, че вече не са такива. Първи в схемата до Дани Пачката се подредиха адвокат Стефан Конакчиев, семейството Малин и Марияна Андрееви, както и ромските барони Андрей Иванов - Кьоравия и Иван Иванов.
Самата схема огласи по-късно Борисов - фалшифицирали подписа му и общината била ощетена с милиони. Тогавашният кмет обаче нямаше никакви заслуги в разкриването на престъплението, а просто съобщи какви са резултатите от работата на полицията и на разследващите органи. Ревизия на т.нар. стара архива на съда установи, че са изчезнали десетки нотариални актове и заместени с фалшиви. Участието на Малинова в далаверата с двата боянски имота не беше доказано, но пък се разкри, че са отмъкнати други седем, далеч по-големи и все в широкия център на София, които са публична общинска собственост с обща площ 42.3 декара.
Кръгът на съучастниците продължи да се разширява
Редом с Пачката бяха задържани още три възлови посреднички - мнимата общинска служителка Ивалина Трифонова, собственичката на заложна къща Ивета Т. и бившата служителка в службата по вписвания Елза Г. Оказа се, че престъпните сделки са вписвани от една и съща съдийка - Павлета Тасева. С нейните актове ставало и изпирането на имотите, тъй като измамниците обединявали два или повече имота в едно УПИ с нов партиден номер, за да не стане засечка при последваща сделка.
След вписването на фалшивия договор между общината и купувача новите собственици се обръщали към определени нотариуси за съставяне на констативен нотариален акт и пристъпвали към препродажба или пък го залагали срещу ипотечен кредит. Единият нотариус е Румен Димитров, чрез който Гад Зееви през 2001 г. под носа на държавата прехвърли на офшорка във Вирджинските острови двата най-апетитни имота на БГА Балкан - административната й сграда и хотел Плиска. Тези сделки бяха изповядани въпреки възбраната за разпореждане с тях и липсата на данъчна оценка. Две години по-късно същият нотариус прехвърли на неграмотния ихтимански циганин Живко Баров шест фирми, задлъжнели на държавата с данъци за 18 млн. лева.
Другият нотариус, Емануил Каракашев, беше привлечен като подсъдим по дело за измама със софийския апартамент на варненска вдовица, но делото беше смачкано, а нотариалната камара си затвори очите за пореден път.
Но каквито нотариусите, такива и клиентите им. Проверка на Сметната палата от 1998 г. за разходването на извънбюджетни средства и управлението на имущество на БОДК през 1995 и 1996 г., когато негов директор е Петър Драшков, установи фрапиращи безобразия. Те бяха окачествени като престъпления и данните бяха изпратени в Главна прокуратура, за да му се търси наказателна отговорност. Инспектори констатират, че в разгара на банковата криза Драшков еднолично депозирал огромни суми и купувал големи количества акции с държавни пари. Отдал неправомерно, без търг или конкурс над 100 ведомствени апартамента на частни лица, на фирми, на дипломатически и търговски представителства. Част от наемната цена за тях не била платена, нито пък някой е потърсил парите. Сключил и договори за съвместна дейност с фирми, които изобщо не били данъчно регистрирани и не представяли счетоводна документация за валутните преводи и за внесените и реализирани акцизни стоки.
Влагането на няколко милиона долара на БОДК във фалирали банки
беше посочено от лидера на партия Ред, законност, справедливост Яне Янев като вероятна причина за щедрите кредити, с които братовият син Иван Драшков-младши финансирал строителния си бизнес. Въпросният 25-годишен син се оказа собственик на жилищен комплекс със 160 апартамента, в съдружие с американски инвеститори. Самият Петър Драшков пък върти транспортен и рекламен бизнес, след като е бил цял живот чиновник. И до ден днешен обаче прокуратурата не си е мръднала пръста да провери какво е станало с парите, излезли от сметките на БОДК.
Брат ми не е измамник, а е измамен, твърди Иван Драшков, опитвайки да изкара брат си един наивник на средна възраст. Аз съм дипломат, а не мутра, припява Петър Драшков. Как да не им повярваш - очевадно съвсем в реда на нещата е при подобаваща пестеливост със заплатата на дългогодишен държавен служител Петър Драшков в ценовия пик на имотните сделки да купи десетки декари в центъра на София?! Четиринайсетте докара в квартал Стрелбище купил за себе си, а други 2.3 дка в Банишора взел за приятелката си.
Как станала сделката? Дошла при него някоя си Мира Димитрова, представила се за служител на Столичната община и му предложила имота. За начало ченгето по душа и по професия не си направило труда дори да се увери в самоличността й, да провери има ли такава общинска служителка, откъде накъде му предлага имота, какъв е неговият статут? Не го впечатлил и фактът, че към исканите от Димитрова (чието истинско име е Ивалина Трифонова) един милион лева продажна цена за имота тя откровено пожелала и 3 млн. евро подкуп?! Пазарлъкът станал, но пред разследващите Петър Драшков твърди, че е платил само 937 хил. лева. Как сумата е намаляла седем пъти не е ясно. Но дори ако е дал само тях, той отлично е знаел, че се договаря с човек, който няма никакво отношение към собствеността върху имота. Пък и дали тези 3 млн. евро наистина са дадени? Не е ясно също дали отразената в договор, с който общината продава имота на фирмата на Петър Драшков Сида-С, цена от 1 млн. лв. е действителната.
Съдбата на имота в Стрелбище, предназначен за строителство на детска градина, става по-интересна, след като го поема Драшков. С договора в джоба той продължава да действа все така... наивно и чевръсто. Ипотекира имота срещу заем от милион и двеста хиляди евро от частна фирма, който вероятно му е нужен, за да покрие рушвета.
После го продава за 10 млн. евро на фирмата Симеон-2
нейни собственици са смятаният за най-богат депутат от ГЕРБ и цигарен бос Емил Димитров и неуспелият кандидат-депутат от РЗС, бургаският хотелиер Славян Теофилов. Ако Драшков се пише измамен, те пък заемат позицията на двойно измамени, тъй като са теглили кредит от 10 млн. евро, за да платят за терена.
Фрапиращо е как никой по веригата не си прави труда да провери сериозно произхода и статута на придобивката си. А нотариус Каракашев отстоява обичайната за професията му позиция, че при външно редовен и заведен в Службата по вписвания договор за покупко-продажба няма причина да откаже изготвянето на констативен нотариален акт. Това, че са му представени още куп фалшиви документи като актуалната скица на имота и удостоверението за данъчната му оценка, също не го притеснява.
Междувременно Столичната община води граждански дела срещу фирмата на Емил Димитров Сида С, за да докаже собствеността си върху имота, а договорът за продажба и нотариалният акт да бъдат обявени от съда за нищожни. Депутатът, който е сред най-големите дистрибутори на Булгартабак, а фирмата му Елеонора транс е сред най-активните приватизатори на хотели в Слънчев бряг, не се оплаква нито от Петър Драшков, нито от прокуратурата, нито от съда. Интересно защо, след като е измамен и е теглил ипотечен кредит от 10 млн. евро, за да купи имота. Междувременно прокуратурата установява, че нито един от участвалите в схемата: Трифонова, Конакчиев, Иванов, Драшков и Малинова не е подправил лично подписа на Борисов. Прокурорите твърдят, че продължават да търсят фалшификатора. По делото се изредиха вече трима обвинители, а то все още не е в съда. Не е ясно защо не се търси отговорност от никого в Столичната община и възможно ли е схемата да работи без помагачи там?! А приятели на тогавашния кмет Бойко Борисов питат всичко ли е ставало зад гърба му успешно, как е допуснал по време на мандата му да се състои масов грабеж на общински имоти.
А ситуацията по делото е истински букет от зависимости. Командваната от ГЕРБ прокуратура води дело срещу бивш кадър на тоталитарните служби. Изгоненият от ДАНС Иван Драшков пък не просто беше възстановен на длъжност заместник-председател на агенцията, но с идването на ГЕРБ на власт реши да остане на този пост, забравяйки намеренията си да постигне единствено морално удовлетворение. Адвокат на брат му пък е депутатът от Атака Явор Нотев, чиято партия подкрепя ГЕРБ без уговорки... Контролирана изцяло от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов, Столичната община пък воюва в съда с най-богатия му депутат Емил Димитров, който на свой ред се прави на ухапан от бълха.
Имотните измамници, пък и всички останали знаят, че дела, които в една цивилизована държава от Евросъюза обичайно приключват на всички инстанции за две-три години и по които обвиняемите отнасят 15-20 годишни присъди, у нас са невъзможни. Параграф 22 опитва в продължение на няколко дни да се свърже с третия (?!) поред прокурор по делото - Ана Малиганова от СГП. Тя обаче така и не намери време да отговори на следните въпроси:
1. Има ли готовност за приключване и внасяне на обвинителен акт в съда? Кога ще стане това?
2. Срещу кои лица са повдигнати обвинения, за какво, и очакват ли се нови?
3. Едно ли е делото за всичките около 100 измами с общински имоти, прехвърлени чрез фалшифициране на подписа на бившия кмет Борисов? Има ли обединяване или разделяне на производства?
4. Има ли повдигнати обвинения срещу служители в Столичната община?
5. Събраните доказателства сочат ли категорично, че Бойко Борисов не е знаел за прехвърлянето на имотите?

Фактическият отказ от правораздаване срещу имотните измамници ги насърчава да безчинстват. Последният случай потвърждава, че те са отново в стихията си. Преди дни Софийският градски съд постанови мярка задържане под стража за Васил Петров-Бахамата и Константин Томов, обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с имотни измами. Двамата бяха задържани в средата на миналата седмица в столичния квартал Люлин, но МВР оповести арестите им с три дни закъснение. И нито то, нито прокуратурата поясниха има ли тандемът връзка с главните герои в Златното пате.
Константин Томов е адвокат и е смятан за ръководител на групата, която изготвяла фалшиви документи и отнемала имоти и теглела пари от сметки на стари или дори починали хора. Томов помагал на Бахамата и да се укрива, тъй като Васил Петров изтърпява ефективна присъда. Пуснали го от затвора в Бобовдол, за да се лекува, но той не се върнал да си доизлежи наказанието. В добавка Томов, който е бивш служител на МВР, е обвинен и за незаконно притежание на боеприпаси. Работата по случая започнала в Софийската районна прокуратура, но след това е предадена на Софийската градска прокуратура (СГП) заради тежестта на престъпленията, по които са повдигнати обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във