Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Международен контрабандист на антики заловен у нас

Малцина в България разбраха, че един от най-големите търговци на антично изкуство е пристигнал у нас. На българска земя, макар и инкогнито, той стъпи накриво - беше арестуван, оставен под домашен арест и накрая освободен след истинско приключение с нашето правосъдие.
Историята започна на 17 септември 2008 година. Тогава съсобственикът в галерията Финикс Древно изкуство Али Абу Таам кацна на летище София, за да посети родината на съпругата си. Вместо с овации служителите на Гранична полиция го посрещнат с белезници. За негостоприемното поведение на полицаите обаче си има уважителна причина: на 5 юни 2007 г. Али Абу Таам е обявен за международно издирване по искане на египетския офис на Интерпол с цел да бъде задържан и екстрадиран. В ислямската република търговецът е осъден задочно на 15 години затвор по обвинение в подпомагане на кражба и контрабанда на египетски антики. За залавянето му беше съобщено ден по-късно, съвсем между другото, на пресконференция на Гранична полиция, но името и професията му останаха тайна за медиите.

Предисторията:
В началото на октомври 2003 г. египетските власти обявиха, че са разбили голям контрабанден канал за износ на антики. При операцията бяха арестувани 15 египтяни, сред които високопоставени полицейски и държавни служители, както и един ливански гражданин. Около месец по-рано - в края на август, по молба на Египет швейцарските власти конфискуват около 200 древни артефакта от складове на площад Freeport в Женева. Сред конфискуваните предмети има фрагменти от статуи на древните египетски богове Птах и Секхмет, както и на древногръцката богиня Афродита. До Интерпол стига информация, че складовете са на фамилията Абу Таам. През ноември конфискуваните предмети са предадени на египетското посолство в Швейцария.
Съдебният процес в Кайро срещу задържаните контрабандисти започва през 2004 година. Като организатор на канала е посочен и осъден политикът бизнесмен Тарик ал Суейси. Провежда се и задочно производство срещу Али Абу Таам. Съвсем естествено след осъдителната присъда той не се явява пред египетските власти, за да си излежи 15-те години затвор.
Изправен пред български съд
На 19 септември българската прокуратура поиска да му бъде наложена мярка задържане под стража. Софийският градски съд обаче прие, че ливанецът с канадски паспорт, който по това време се възстановява от раково заболяване, е с прекалено разклатено здраве, за да остане зад решетките.
Искането за екстрадицията му обаче се разглежда пред градския и пред Софийския апелативен съд. Съгласно международната практика 40 дни след задържането на Али Абу Таам у нас от Египет пристига искане за екстрадицията на ливанеца. Въпреки медийния интерес към случая опитите на журналисти да получат официална информация от съда остават напразни. По случая доста време нямаше никаква информация, докато най-сетне на 19 януари тази година агенция Ройтерс оповести, че Али Абу Таам е бил освободен от българския съд в края на миналата година. Още преди постановленията на двете инстанции юристи, вещи в международното право, изказаха съмнения за вероятността Абу Таам да бъде екстрадиран в ислямската република. Те бяха категорични, че липсват юридически основания ливанецът да бъде екстрадиран без договор за правна помощ между двете страни. А такъв договор между България и Египет не е подписван.
Скандалът
Непосредствено след публикацията на Ройтерс в публичното пространство бяха тиражирани откъси от открито писмо на холандският журналист Артър Бранд от 5 януари тази година. В него авторът твърди, че крупен български бизнесмен и колекционер на антики е упражнил натиск върху началника на международния отдел във Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Михов за освобождаването на ливанеца.
На 13 март 2009 г. пред БНР Камен Михов опроверга отправените през сайта Museum Security Network обвинения на Артър Бранд. Прокурорът е категоричен, че държавното обвинение е направило всичко по силите си за екстрадирането на Али Абу Таам към Египет, но пред съда са надделели доводите на адвокатите на ливанеца. Михов подчерта, че решението търговецът на антики да не бъде екстрадиран е взето от независим орган на съдебната власт и той не може да го коментира. По думите му това, което би могло да последва от решението на българския съд, е евентуален ответен отказ на Египет по българско искане за екстрадиция при условията на взаимност. Прокурорът обаче уточни, че не очаква в международен план авторитетът на България да пострада от отказа Абу Таам да бъде екстрадиран.
Камен Михов поясни, че след направена проверка е било установено, че Артър Бранд не е реално съществуващо лице, а е псевдоним. Обвинителят изрази съмнения, че зад него се крие лице, ангажирано с търговията с антики, което живее на територията на Обединеното кралство, а не в Холандия, където е публикуван материалът на Бранд. В интервюто си Михов изрази и подозрение, че авторът на публикацията е свързан с хората, които са изнесли от страната ни прословутото Аланско съкровище, намерено край Пазарджик през 2000 година. Девет от общо 13-те сребърни чинии в момента се намират в гръцки музеи, за други три има подозрения, че са във Великобритания (Параграф 22 писа подробно за тях в бр. ......). А може би най-скъпата сред тях - тази с надпис на Константин Аланос, беше обявена на търг в Кристис преди около две години, но не беше продадена. Официално - защото интересът към нея бил слаб.
Според прокурор Камен Михов публикацията на Артър Бранд е ответна акция срещу българската прокуратура, която направи изключителни усилия, за да предотврати продажбата на сребърния съд в Кристис. Върховният прокурор припомни, че бе осуетен и втори опит за продажба на въпросната сребърна чиния през галерия в Ню Йорк. След провалянето и на втория опит за продажбата й Михов е заплашен, че срещу него ще бъдат заведени дела за нанесените щети на продавачите на средновековния артефакт.
Равносметката или много шум за нищо
На практика се оказва, че Али Абу Таам е бил арестуван напълно редовно, защото е фигурирал в списъка с издирваните от Интерпол лица. Пак напълно в съзвучие със законовите разпоредби у нас ливанецът е бил освободен от съда поради липса на правно основание да бъде екстрадиран.
Въпреки че сама по себе си одисеята на Абу Таам с българските правоохранителни и правораздавателни органи е доста абсурдна, далеч по- интересно е защо той е посетил България? Из родния ъндърграунд се носят няколко версии за причината за височайшето му посещение. Според една от тях канадският поданик с арабска кръв е дошъл специално, за да помогне на няколко наши колекционери да се сдобият с документи за произхода на притежавани от тях предмети. Тази версия навярно е провокирана от факта, че тъкмо когато ливанецът пристига у нас, се уточняваха и заключителните разпоредби на закона за културното наследство, по-известен като закона Чилова. Според запознати тази версия е малко вероятна, защото колекционерите, които могат да си позволят услугите на Абу Таам, са малцина, а и документите на колекциите им са в ред доста преди неговото пристигане. Отделно при задържането му у него не са открити и никакви документи за произход на антични предмети.
Според друга версия ливанецът е тук, защото преди месеци наши иманяри са открили уникални златни предмети в тракийска гробница. Прокрадва се и тезата, че търговецът е дошъл у нас, за да огледа антики, внесени от Близкия изток. Но и за тази версия няма конкретни доказателства. Четвъртата бе, че Абу Таам е тук, за да стане български гражданин. Това е негово право, тъй като е женен за българка... Но и тази теория нито бе потвърдена, нито отхвърлена, защото според Министерството на правосъдието желанието да получиш българско гражданство е лична информация...
Междувременно от справка в ИНТЕРНЕТ става ясно, че другият брат Абу Таам е влязъл в полезрението и на италианските служби. Разследван е от прокурора Паоло Фери поради бизнес отношенията му с Джакомо Медичи. Последният в момента излежава в Рим 10-годишна присъда за трафик на антики. Медичи стана популярен през 1972 г., когато продаде античен керамичен съд на музея Метрополитен в САЩ за крупната тогава сумата от 1 млн. долара. Преди няколко години предметът беше върнат на Националния музей на Италия... За носителите на фамилията Абу Таам могат да бъдат открити данни и в книгата на Питър Уотсън и Чечилия Тодескини Конспирацията на Медичи...
Съдебни дела и зад Океана
Около галерията Финикс Древно изкуство често избухват скандали заради продажбата на предмети със съмнителен или фалшифициран произход. Публикация в западния печат съобщава, че през 2000 г. братът на Али - Хишрам Абу Таам, който е съсобственик в Финикс Древно изкуство, е разпитван пред федерален съд в Манхатън по дело за оръжейна сделка. Пред магистратите той признава, че е обявил пред американските власти внесени от него предмети за сирийски, но в действителност е знаел, че са от Иран.
Според американското законодателство всеки предмет на античното изкуство, който се внася в САЩ, трябва да е с ясен произход. Освен това към онзи момент Съединените щати вече са наложили ембарго за внос на ирански стоки. През 2004 г. срещу търговеца на антики е започнато разследване за измама от Митническото бюро на САЩ (BICE). На 13 декември същата година той е арестуван и обвинен, че е фалшифицирал митническите документи за произход на ритуален сребърен съд от Месопотамия. Предметът е част от колективна находка, открита през 1992 г. в иранската Западна пещера на съкровищата и незабавно е изнесена зад граница. Археологичният обект е в близост до границата с Ирак. В периода 1989-1992 г. пещерата е обект на посегателства от страна на ловци и иманяри, но след това на терена започват организирани археологически разкопки. Предметите в нея са датирани между 1000 и 700 години преди христа. Впоследствие Финикс Древно изкуство продава незаконно внесения сребърен предмет за 950 000 щ. долара. Хишрам Абу Таам се признава за виновен по повдигнатото му обвинение и му е наложена глоба от 5000 долара за митническото нарушение. По-късно адвокатите му обявяват, че клиентът им е допуснал неволна грешка при декларирането на предмета!
През 2004 г., ден преди осъдителната присъда, Хишрам Абу Таам продава на Музея в Кливланд статуя на Аполон, за която по-късно се появяват съмнения, че също е с фалшифициран произход. По същите съображения през 2001 г. друг музей - Къбърли Арт във Форт Уорт, връща на братята шумерска статуя, която е купил от Финикс Древно изкуство за сумата от 2.8 млн. щ. долара.
Братята Абу Таам понякога си сътрудничат с властите. През 2006 г. те алармират щатските власти, че при тяхно посещение в Ливан им е била предложена статуята на шумерския цар Ентемена от Лагаш. Въпросната статуя е открадната от музея в Багдад през 2003 г. по време на американската инвазия в Ирак. След сигнала американските служби залавят статуята и я връщат на иракското правителство.
Според информацията, до която Параграф 22 достигна, в момента Абу Таам са най-големите доставчици на антики за крупните колекционери от САЩ, Канада и Европа. Смятат ги за нова подобрена версия на големия дилър от 70-те Уилям Верес, познат още и като Бил Верес.
Българската следа
Семейство Абу Таам се занимава с търговия с антики от 60-те години на миналия век. Сюлейман Абу Таам - баща на Али и Хирам, стои в основата на бизнеса, който първоначално е базиран в Бейрут. Любопитен факт е, че в този момент в ливанската столица активно работят и български външнотърговски дружества като Тексим и Булет. Странно съвпадение е, че според запознати тъстът на Али Абу Таам е бил висш офицер в българските разузнавателни служби.
До края на 60-те години Сюлейман Абу Таам успява да се превърне в монополист на пазара за антики в Бейрут. През 1988 г. той създава офиса на Финикс Древно изкуство в Женева - Швейцария, а през 1995 г. разширява дейността на фирмата си и в Съединените щати. Хирам и Али наследяват целия бизнес, след като баща им загива при самолетна катастрофа на 2 септември 1998 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във