Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕЖДУНАРОДНАТА ОПЕРАЦИЯ ЕЛВИС БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОПУКА

Ех, колко хубаво щеше да бъде, ако страните членки на Европейския съюз (ЕС) свършат вместо нас част от ангажиментите, поети от България - да отпускат средства за синхронизиране на законодателството ни с европейското, да въведат правилата за обща селскостопанска политика на ЕС, да инвестират за развитието на икономиката ни, да се борят с корупцията и организираната престъпност, да събират доказателства и впоследствие да осъждат виновните. А ние тук щяхме да въртим шапка на тояга, както се казва по друг повод. Щяхме да чакаме наготово всичко да приключи и после щяхме да станем пълноправен член на ЕС. И... пак шапка на тояга.
Но всичко това е само една мечта. И то невъзможна и неосъществима. Всъщност... несъвсем. Защото само преди около три месеца родното ни МВР и родната ни прокуратура направиха точно това - прехвърлиха част от своите задължения на италианските власти.
Става дума за т.нар. международна операция Елвис България, в която ние взехме съвсем мижаво участие.
В края на май италианските власти разбиха престъпна група за трафик на българчета. Главните действащи лица в нея също са нашенци. Вместо обаче да бъдат съдени в България, през последната седмица ние започнахме поетапно да ги екстрадираме на Апенините там да свършат мръсната работа. А на 13 септември Бургаският окръжен съд ще решава дали още един участник в групата да бъде пратен в Италия и да си понесе отговорността. Очаква се и Великотърновският апелативен съд да се произнесе, но за още деветима престъпници.
А за тези три месеца (от началото на операцията) можеше разследването да е приключило и прокуратурата да е написала обвинителен акт срещу нашенските престъпници.

На 29 май беше разпространена новината, че в Италия, Германия и Австрия е проведена операция по разбиването на мрежа за трафик на деца.
Дейността на организацията е направо зловеща. Групата действала основно в Италия. Тя търгувала с българчета. Собствените им родители са ги продавали на мафиотите, като са получавали предварително заплащане по 10 000 евро за дете. Всяко от непълнолетните момчета и момичета е трябвало да краде по около 1000 евро на ден, като част от плячката също отивала при техните родители. Повечето малчугани били на възраст между 8 и 13 години. Освен да крадат децата били експлоатирани и сексуално. Групата е търгувала и с новородени бебета.
По време на операцията са били задържани десетки лица в Италия, Германия и Австрия. Установено бе, че в мрежата участват 39 българи. Първоначално българското МВР заяви, че нищо не знае за акцията. Но само няколко дни по-късно вътрешният министър Румен Петков се похвали пред медиите, че полицията е спипала 30 от членовете на групата - предимно в Плевенска, Габровска и Великотърновска област, а един сам се е предал на полицията в Несебър, след като разбрал, че го търсят. Други седем са се укрили някъде в страната, а двама са забегнали в чужбина.
В дните след провеждането на операцията Елвис България стана ясно, че Италия иска екстрадирането на заловените българи, за да бъдат съдени на Апенините. Обвиненията, които италианските власти са повдигнали срещу нашенците, са за довеждане на деца до робско подчинение, за извършване на множество престъпления и нелегално преследване на деца, фалшифициране на документи, джебчийство.
В края на май окръжните съдилища в Плевен, Габрово и Велико Търново потвърдиха искания от прокуратурата 40-дневен арест на 29 души. По време на делата стана ясно, че италианските власти са изпратили 581 страници с доказателства за престъпната дейност на групата. Според материалите децата живеели в пълна мизерия.
В рамките на три дни (6,7 и 8 юни) Великотърновският апелативен съд потвърди ареста на всичките задържани.
По същото време (на 6 юни) Бургаският апелативен съд потвърди 40-дневния временен арест на 32-годишния Димитър Димитров от гр. Левски, сочен за участник в групата.
По време на делото прокурорът Иванка Козарова изтъкна следните аргументи пред съда: Димитров е разпознат от потърпевш по снимки в Италия, съответстващи на фотосите в актуалните му документи за самоличност. И тъй като обвинението включва участие в организирана престъпна група, Димитров може да се свърже със свои партньори и да попречи на разследването. Освен това той има няколко адреса, но от две години живее в с. Свети Влас, без адресно да е регистриран там.
Докато всички задържани търкаха наровете в килията, италианските власти успяха да подготвят необходимите документи за екстрадицията им.
После пак се започна една съдебна одисея. На три дати (20, 21 и 24 юли) Великотърновският апелативен съд потвърди решения на Плевенския окръжен съд за екстрадицията на 12 души в Италия. Повечето от тях са ромски фамилии от Плевен, Левски и Горна Митрополия. Въззивната инстанция в старата ни столица е потвърдила изпращането на още осем души, заловени в Габровско.
Засега се чака потвърждение за останалите десетина. Едното от тях ще бъде разгледано на 13 септември в Бургаския окръжен съд. Става дума за вече споменатия Димитър Димитров.
Във вторник (5 септември) Параграф 22 научи от Върховната касационна прокуратура (ВКП), че десет души вече се намират в италианските арести. За други десетима са насрочени дати за екстрадиране и в близките седмици те ще правят компания на своите сънародници зад решетките. А за останалите... за останалите се чакат решенията на съда и тогава ще се преценява какво ще се прави, казаха от прокуратурата.
И така. Цялата тежка работа по събиране на доказателства за престъпната мрежа падна върху плещите на италианците. А у нас МВР си свърши работата, като се задоволи да задържи нашенските мафиоти (и то не всичките). Нищо не им пречеше на полицията и на прокуратурата да образуват дела поне по четири текста от Наказателния кодекс (НК) - за отвличане (чл. 142 от НК), за принуда (чл. 143 от НК), за трафик на хора (чл. 159а от НК), за организирана престъпна група (чл. 321 от НК). А при добра воля и добро желание могат да им се повдигнат и други обвинения. Но в нашите граници нито добрата воля е налице, нито доброто желание.
Защото докато траеше цялата процедура по екстрадирането, нашите разследващи органи щяха да съберат достатъчно доказателства и сами да се заемат с престъпната група. А не да ги мързи... та чак да ги боли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във