Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕЛАНХОЛИЧНО

Могат ли парите да купят щастие? Не, твърдеше досега науката. На липсата на връзка между парите и щастието се основава теорията на икономиста проф. Ийстърлин. Той доказваше, че в една и съща страна хората може да са по-щастливи, ако получават повече, но няма връзка между парите и щастието, ако се сравнят данните от различни страни. Според т.нар. Парадокс на Ийстърлин щастието зависи не от това, дали сте бедни, а дали сте близо до дъното в собственото си обкръжение.
Тази теория вече е опровергана от двама американски учени от университета в Пенсилвания. Те са провели мащабно изследване, публикувано в сп. Икономист под заглавие Богатите, бедните и България. То показва ефекта на доходите в световен мащаб. В някои от изследваните страни зависимостта между парите и щастието е по-силна, но тя е видима навсякъде.
Изследването показва, че португалците например са изненадващо меланхолични на фона на доходите си. Латиноамериканците пък са прекалено весели за парите, които получават. Азиатците са по-нещастни, отколкото би трябвало, а скандинавците - по-щастливи от очакваното. Къде сме ние? България е най-тъжното място на света, като се вземе предвид доходът на глава от населението, твърдят американските учени. От всички народи ние най-малко се радваме на парите си. Причината е, че най-малко ги притежаваме. Наскоро се появиха данни, според които българите са трети по бедност в Европа. Как да си щастлив със 150 евро заплата?
В тази ситуация не е зле да запазим присъствие на духа, като вземем пример от латиноамериканците, които са щастливи, макар и бедни. Все пак утехата ни е, че граничим с Румъния, Сърбия, Македония, за които дъното е близо. А вече и Гърция слиза натам. От друга страна, е добре, че сме отдалечени от щастливата Скандинавия. Иначе щяхме да се удавим в меланхолия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във