Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕМОРИАЛНО

Не само езикът ни е индоевропейски. Манталитетът - също. Преобладаващо е индо, а европейското става все по-малко. За да стане ясно за какво иде реч, да разгърнем сагата Кремиковци и ще разберем - на държавата, и на екзотичния собственик очите им в железото, пълна скрап...
От друга страна пък, ако комбинатът бъде ликвидиран и разпродаден на кило, ще изчезнат вицове като този за момиченцето, дето набрало в кремиковското поле цял букет големи четирилистни детелини. Приятелката му го попитала лесно ли ги е намерило? Лесно, казало то, ама много бързо бягат...
Да се върнем на манталитета. Онзи ден стана ясно, че от склад на храм-паметника в Шипка са изчезнали три носачи на оръдия от Руско-турската освободителна война, да ме прощава ДПС. Лафетите са исторически реликви и са част от оръдия, подарени ни от Русия, за да си направим мемориален комплекс. Носачите били открити след сигнал, че собственици на атракциони и развлекателни заведения ги предлагат за продажба на изгодни цени.
Лафетите са иззети от жител на с. Долно изворово, Казанлъшко.
По въпроса що е манталитет и как се гради ще отбележим само, че човекът имал договор за изкупуване на скрап. На територията на храм-паметника...! Страна по договора, предполага се, е общината, тоест държавата. Колкото до самите оръдия, те са били откраднати още през далечната 1997 година. Така че дотук с мемориалите.
На този фон съобщението, че Министерството на отбраната продава немските танкове Майбах, вкопани по южната граница, направо си е добра новина. Защото за разлика от Кремиковци, парите от продажбата им поне ще влязат в джоба на държавата. Ама кой знае, индоевропейска му работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във