Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕНТЕТА ИЗБУЯВАТ В КРИЗАТА

В желанието си да предпази населението от измами в навечерието на Коледа в първите дни на декември Българската народна банка (БНБ) алармира гражданите за това, че лавина от фалшиви двадесетолевки залива пазара. Чрез медиите гражданите бяха призовани да бъдат бдителни и да проверяват истинността на парите, които вземат. За пореден път експертите обясниха, че парите менте могат лесно да бъдат различени чрез проверка за наличието на защитните елементи. Това предупреждение дойде точно навреме - в навечерието на празниците, когато българинът - от зор да хване промоциите, губи своята бдителност и става лесно уязвим за мошениците.
Тук не е зле да припомним, че още през юли миналата година БНБ издаде и разпространи специална брошура под наслов Как да проверим парите си, в която обстойно се обяснява как да бъде разпознато ментето. Това съдържание и днeс може да бъде открито от всеки на ИНТЕРНЕТ адреса на институцията www.bnb.bg. Въпреки превантивните мерки обаче очевидно финансовата криза е пришпорила и фалшификаторите на банкноти, които бързат да запълнят липсата на достатъчно истински финикийски знаци с банкноти менте, които при това не са с особено високо качество.
Според информацията на банката двадесетолевката е най-често подправяната банкнота от началото на 2008 година - тя представлява 76% от всички задържани в банката подправени левове. На второ място са десетолевките. Много по-рядко фалшификаторите се опитват да подправят петдесетолевки. Копията на парите менте са идентични по ширина и дължина на банкнота в обращение от купюр 20 лева и са близки до нея по изображение. Независимо че тези копия не съдържат холограма, микротекст, сериен номер и осигурителна нишка, те могат да въведат в заблуждение хората. За тези случаи БНБ е сезирала Върховната касационна прокуратура (ВКП) и полицията, но засега резултатите от това в крайна сметка са спорадични успехи на МВР при задържането тук-там из страната на някой и друг фалшификатор или пък при изненадваща митническа проверка по границите.
Затова и банката периодично повтаря съветите си как хората, без да разполагат със специална апаратура, могат да разпознават лъжливите пари на принципа око да види, ръка да пипне.
Най-лесното нещо, което всеки може да направи при съмнение в автентичността на финикийския знак, е банкнотата да бъде сравнена с друга, за която е сигурно, че е истинска. Ако не разполага с такава, най-лесното е да я разгледа срещу светлина. Ако банкнотата е истинска, при този тест веднага може да се види наличието на:
- воден знак - полутоново изображение от портрета на банкнотата, а за емисия 2007 г. - и контрастно изображение на инициалите БНБ;
- осигурителна нишка - вградена в хартията тъмна метализирана нишка със светъл минитекст БНБ 20?;
- регистър на проглед - правоъгълно шахматно поле, разположено долу в дясната половина на лицевата страна на банкнотата, в което се наблюдава числото (например 20). При промяна на ъгъла на наблюдение ще се видят променящи се цветове на холограмната лента на лицевата страна и изображения на числото 20, лъв и орел или минитекст лева.
Как да разпознаем ментето с детектор? Общият признак за истинските банкноти е, че при осветяване с UV светлина фосфоресцират само определени части от банкнотата - включвания, скрит номинал и фрагменти. Поредният номер при българските банкноти се променя от черно в зелено. Общо отражението от хартията е слабо. При фалшивите банкноти фосфоресцира хартията като цяло, без отделни включвания в хартията. Общото отражение е силно и е светлосиньо.
Всеки, който се опасява, че е получил фалшива банкнота, трябва да предостави възможно най-пълна информация за произхода й в най-близкото полицейско управление или в БНБ. Нека припомним също, че от 8 декември бе пусната в обращение банкнота с номинал 10 лева, емисия 2008 година. Тя прилича на сегашната (която също често се фалшифицира), с изключение на годината на емисията, която е 2008. Друга новост в нея са актуализираните подписи на управителя и на главния касиер на БНБ в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата. Изменени са още антикопирната ивица и осигурителната нишка. Добавен е скрит образ, контрастно изображение на надписа БНБ към водния знак и бифлоуресценция. Банкнотите от емисията от 1999 г. ще бъдат в обращение заедно с тези от новата емисия. Очаква се до края на годината БНБ да пусне в обращение около 10 млн. купюри от нея и естествено няма да е чудно скоро да се появят и техни фалшификати.
Ликът на Стефан Стамболов води класацията в любовта на фалшификаторите, но не им е безразличен и портретът на поета Пенчо Славейков, чийто образ се мъдри върху петдесетолевката. Особено популярен е той край морето, където през последните месеци банкноти от 50 лева заливат търговските обекти във Варна, Бургас и в други черноморски селища.
В началото на април тази година във вилната зона на Добрич при съвместна акция на местни и варненски полицаи бе разкрита печатница за фалшиви банкноти. При операцията бяха задържани трима души. Организатор на групата фалшификатори е 47-годишният варненец Т.С.И. Полицаите вече бяха претърсили адреси във Варна и в Добрич, преди да стигнат до печатницата. Иззети бяха мултифункционално устройство, компютър, цветен принтер, мастилено фолио и други канцеларски материали, както и множество банкноти менте. Полицаи, участвали в акцията, обясниха, че в този случай изображенията върху фалшивите банкноти са били подправени добре, но хартията е била по-дебела от тази на истинските пари и всеки опитен търговец или банкер би се усъмнил. Не били имитирани добре и защитните знаци. Стана ясно, че до успешната операция се стигнало след продължило повече от два месеца разследване. Благодарение на бързата атака фалшификаторите не успели да пласират стоката си.
В началото на октомври икономическата полиция в Бургас успя да залови един от майсторите на ментета - 45-годишния Димитър Георгиев. Той похабявал оригинални 5-левови купюри, като изрязвал холограмната лента от тях, която после залепвал върху ксерокопия на 50-левови банкноти. При извършения обиск в дома на арестувания били намерени голям брой фалшиви пари, както и мултифункционален принтер, с който са произвеждани лъжливите купюри. Полицаите коментираха, че банкнотите са лесно разпознаваеми, тъй като представляват чисто и просто цветни ксерокопия.
На 23 октомври полицаи от Борба с организираната престъпност атакуваха дома на 44-годишния Бяндо Ненчев Милев от квартал Долно Езерово в Бургас, който правел фалшификати по същия способ.
В една от стаите на жилището в момент на работа е открит мултифункционален копир-принтер. В скенера е открита оригинална 50-левова банкнота, а на изхода на принтера - отпечатан лист с четири нейни копия.
Най-пресният засега случай е от 2 декември тази година, когато 24-годишният Нури Хюсниев от Омуртаг бе заловен с фалшиви двайсетолевки, докато опитвал да напазарува с тях. Варненският апелативен съд го остави под домашен арест. Това става на 21 ноември в Търговище, където се опитал да похарчи 4 банкноти по 20 лв., макар да знаел, че са ментета. Той обяснил, че заедно с негов познат се опитали да пазаруват хранителни стоки от търговски обект в Търговище, но продавачът веднага разпознал фалшификатите.
Според специалисти от 2006 насам качеството на банкнотите е паднало, а тогава се срещали и копия с водни и метални нишки, както и с цветова гама, близка до оригиналната. Липсвала е единствено релефност на отпечатъка. Освен това всички банкноти са били с еднакъв номер и от емисия 1999 година. Тогава търговци се оплакаха, че трудно различават фалшификатите и за тази цел си осигуриха средства за UV разпознаване.
Но очевидно несъществуващата финансова криза не дава време и на фалшификаторите на пари у нас и те са го ударили съвсем през просото.

Как в Националната банка на Русия разпознават евро менте?
Ако вярваме на експерта от банката Владимир Авдошин, това е сравнително просто. Серийният номер на еврото се състои от букви и 11 цифри, обяснява той. За да се различи истинската банкнота от фалшивата, трябва да се замени буквата с нейния пореден номер в английската азбука. Да вземем като пример банкнота с номер X04017624905. В английската азбука буквата X е 24-а поред. Прибавяме това число към останалите - 24+0+4+0+1+7+6+2+4+9+0+5=62. След което събираме 6 и 2 и получаваме 8. При всички истински европейски банкноти в резултат на такова събиране задължително ще се получи осмица. Ако крайният сбор е друг, значи е фалшива.
Още един начин за проверка - по контролната сума. Според руския експерт, когато се е създавала единната европейска валута, е решено, че във всяка страна, в която се печата евро, трябва да съответстват буквата в номерата на банкнотите и контролната сума. Например Германия се обозначава с X, а контролната сума на тази страна е 2. Сумата се получава, като се съберат цифрите на номера, докато, както в миналия случай, не се получи еднозначно число. Буквата не се добавя. Например в купюра с номер X04017624905 сумата от цифрите е равна на две (0+4+0+1+7+6+2+4+9+0+5=38; 3+8=11; 1+1=2). X - това е Германия. Всичко съвпада, значи банкнотата е истинска.
Не всички букви до този момент са влезли в употреба. Буквата R например се е паднала на Люксембург, но там все още не се печата евро. Ако видите банкнота с тази буква в номера, веднага я носете в полицията, съветват от банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във