Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕРАЦИТЕ НА ПИНЧЕРА ОТНОВО В СЪДА

В съдебна въртележка продължава да се намира още едно дело, което на пръв поглед обещаваше бърз финал и справедлива присъда. Въпреки че в него не ставаше дума за корупция по високите етажи на властта, не бяха замесени политици, то все пак предизвика сериозен обществен интерес. Вниманието към него е обяснимо, защото за първи път се заговори за секстормоз не къде да е, а в редовете на родната армия.
Героят в тази история е вече добре познатият бивш командир на 13-а бронетанкова бригада в Сливен - Александър Петков-Пинчера. На 21 февруари (четвъртък) в Сливенския военен съд ще се проведе поредното заседание по делото срещу него. То може да се окаже и последно, тъй като остава да бъдат разпитани още две от жертвите на сексуалните му мераци.
Показания остава да дадат Янка Славова и Снежана Михова. След тях военните магистрати в Града на сините камъни трябва да кажат тежката си дума за втори път, тъй като Сливенският военен съд вече се е произнасял по делото. Това се случи на 29 ноември 2006 г., когато Пинчера беше признат за виновен в това, че предлагал на пет жени - кадрови военослужещи в неговото поделение, да правят секс срещу растеж в кариерата.
При разследването стана ясно, че докато е бил командир на бригадата, Петков е говорил с Теодора Танева 32 пъти, с Дарина Георгиева 85, а със Снежана Михова цели 130 пъти. А на всички във военните среди е ясно, че няма логично обяснение защо един командир на голямо поделение общува с редниците по-често от старшината, освен извънуставен интерес. Още повече след като редниците са в поли.
Обвиненията срещу Петков бяха по чл.387, ал.2 във връзка с ал.1 - за злоупотреба със служебно положение, която е извършвана системно от началник към подчинен и от която са настъпили особено тежки последици, и по чл.150 - за блудствени действия. В първия случай законът предвижда лишаване от свобода от три до десет години, а във втория - затвор до шест години.
Съдът обаче оцени мераците на Александър Петков само на три години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок. Той е осъден да плати и парични обезщетения на жените в размер общо на 11 800 лева.
Адвокатите на Пинчера обжалваха присъдата пред Военноапелативния съд. Процесът беше насрочен за 14 март 2007 година. Заседанието тогава се гледа при закрити врата заради характера на обвинението. На излизане от залата подсъдимият заяви, че е невинен, тъй като е провеждал телефонните разговори с подчинените си по... работа. Това дело е атака срещу мен, целяща да ме бутне от мястото, което заемах дотогава, заяви тогава Петков.
По-късно стана ясно, че Военноапелативният съд връща делото за доразследване на Военната прокуратура в Сливен заради допуснати процесуални нарушения и неясноти в обвинението. С което съдебната битка в първия армейски сексскандал беше върната в начална позиция.
Държавното обвинение успя да ремонтира обвинителния акт в кратки срокове и да го вкара за втори път в Сливенския военен съд. На 21 февруари остава да бъдат разпитани само двете най-важни свидетелки по делото, след което ще разберем дали военните магистрати ще прочетат по-сурова присъда, или Пинчера ще се отърве с по-леко наказание.
Сексуалните намерения на Пинчера бяха разкрити пред репортер на Параграф 22 от редниците Анелия Милева и Снежана Михова. Натискът срещу Милева започнал преди около три години в Национален военен учебен комплекс Чаралица, където тя била командирована със заповед на Петков като сервитьорка.
Там той започна да ме атакува с телефонни обаждания и покани за срещи, разказва Милева. - Предлагаше ми разговори на четири очи в сауната, в неговата стая и в апартамента му в Сливен, където сме щели да пием по кафе. Тъй като аз го отрязвах, като му затварях всеки път телефона или въобще не му вдигах, той най-накрая ми каза в прав текст: Кога ще ми обърнеш внимание? И аз съм мъж, и аз имам нужди.... Аз му отвърнах, че може да ми бъде баща и да не ми прави повече подобни предложения, обясни потърпевшата.
Пред Снежана Михова Пинчера пък разкрил не само неудържимото си желание за плътски удоволствия, но и дълбоки чувства:След като свърших работа, той ме извика в кабинета си. Каза ми, че трябва да почерпя, тъй като наскоро съм се върнала от омиротворителна мисия в Босна и Херцеговина. Предложих му каквото иска, а той пожела тази почерпка да стане у тях, тъй като много хора го познавали из града и не искал да ни засичат заедно. Отказах му категорично. След 20 минути ми звънна по телефона и ме помоли тази негова покана да остане само между нас. Оттогава започна всекидневно да ме търси по мобилния телефон, разказва Михова.
Податливият на женска хубост бронетанкист дори дал воля на чувствата си:Не те искам само за секс. Изпитвам нещо по-сериозно към теб. Много си красива в тази униформа, харесвам те така, казал Петков на служителката си. След опита на Александър Петков да я прегърне редник Михова не издържала на тормоза и подала рапорт за преместване във военноморската база в Атия.
Сигналът срещу Александър Петков, от който започна да се разплита секскандалът, бе подаден на 18 януари 2006 г. от военнослужещите Дарина Георгиева, Теодора Танева, Снежана Михова, Анелия Милева в Сливенската военноокръжна прокуратура.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във