Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЕСАРСКИ БОС НА КРАЧКА ОТ ЗАТВОРА

Човек от пловдивския месарски клан Къртеви ще лежи 15 години в затвора за изнасилване. В четвъртък (6 юли) Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдите, наложени от първоинстанционния съд на Красимир Къртев и на трима служители в семейната фирма Братя Къртеви ООД - Никола Николов, Георги Асенов, Петър Кочев. Четиримата са обвинени в изнасилване, блудство, непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и причиняване на лека телесна повреда.
На 17 януари 2004 г. всичките бяха признати за виновни и бяха осъдени от Пловдивския окръжен съд съответно на: 15 години лишаване от свобода за Къртев, 14 години затвор за Никола Николов и по 13 години за Георги Асенов и Петър Кочев.
И на първа, и на втора инстанция подсъдимите твърдяха, че са невинни. Окончателната дума обаче ще има Върховният касационен съд, който може да бъде сезиран от страните в процеса в 15-дневен срок.
Инцидентът е отпреди четири години и се е разиграл в кланицата на Къртеви в пловдивското с. Радиново. На 10 септември 2002 г. след края на смяната й (около 20 часа) 22-годишната чистачка Ана Камбурова отишла в съблекалнята и видяла, че катинарът на шкафчето й е разбит, а дамската й чанта я няма. Тя уведомила дежурния пазач Георги Асенов за инцидента, но най-изненадващо той я обвинил в кражба и като доказателство извадил от найлоновата й торба няколко мръвки. Когато Ана Камбурова отрекла да е пипала нещо чуждо, Асенов й ударил два шамара и й заповядал веднага да се съблече гола, за да я претърси. Ана отказала, а пазачът повикал на помощ общия работник Петър Кочев. Двамата започнали да бият жената с тояга, докато тя не свалила и последната дреха от себе си. После я вързали с въже за портала на кланицата и я оставили да виси там за назидание.
Два часа по-късно Асенов и Кочев развързали нещастницата, повикали чорбаджията Красимир Къртев и охранителя Никола Николов и се започнало - бой, изнасилване, пак бой и пак изнасилване - цяла нощ.
На другия ден сутринта, вбесен от факта, че Ана Камбурова продължавала да отрича за откраднатото месо, Красимир Къртев наредил на бодигарда Николов да я остриже нула номер. Едва след това жената била пусната да си върви.
Вкъщи момичето разказало за случилото се и родителите й потърсили помощ от лидера на турската общност в пловдивския кв. Столипиново и от председател на културно-просветната организация Единство Сюрия Дене. Той придружил Ана и майка й до Трето РПУ-Пловдив, където озлочестената жена подала жалба срещу инквизиторите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във