Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Метлата заигра в МВР-болница

Изненадваща чистка в Медицинския институт на МВР отнесе главата на досегашния му шеф проф. Гено Киров. В отсъствието на вътрешния министър Цветан Цветанов във вторник (2 август) заместникът му Веселин Вучков се появи в института и представи новото ръководство на МВР-болница. Новият директор вече е доц. д-р Даниела Монова, специалист по вътрешни болести, нефрология и клинична фармакология и терапия, началник на Клиниката по вътрешни болести и терапия в лечебното заведение и негов заместник-директор от 2010 година.
Нови са и заместниците й - доц. д-р Димитър Попов, специалист по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, ръководител на Клиниката по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия в института. Вторият й заместник е доц. д-р Коста Костов, специалист по неврология.
Според неофициална информация една от причините за неочакваната смяна по върховете в болницата на МВР е липсата на ентусиазъм в екипа на проф. Киров по отношение на последната идея на управляващите да се слеят болничните заведения на МВР и на Министерството на отбраната. В средата на юни на кръгла маса в Министерския съвет беше представена концепция, която предвижда подобно обединяване. Показателно тогава беше, че на дискусията не присъства шефът на МИ-МВР. Идеите на кабинета бяха представени от началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. Стоян Тонев. Тогава той заяви, че с организационните промени не трябва да се пречи на добрите лекари в двете болници да си вършат работата. Той поясни, че капацитетът на ВМА е 12 пъти по-голям от този на болницата на МВР. Общо персоналът на ВМА е 3262 души, от които 720 са лекари. Болницата разполага с 2500 легла, 28 реанимобили. Според статистиката на военното заведение през 2010 г. оттам са преминали 446 000 пациенти. Тонев се похвали и че през последните пет години средствата от НЗОК, които ползва ВМА, са се увеличили с 1.5 млн. лв., като до края на 2011 г. се очаква те да достигнат около 5 млн. лева.
Ресурсите на МИ-МВР са по-скромни. Институтът разполага с 300 болнични легла със средна използваемост под 60 на сто. Това се дължи на затворения характер на болницата, чиито пациенти са основно от звената на МВР. По тази причина приходите от НЗОК са по-малки, а затвореността й лишава цивилния пациент от достъп до медицинска помощ на по-високо ниво, бяха критичните думи на проф. Тонев, изречени под благосклонния поглед на вътрешния шеф Цветан Цветанов.
На кръглата маса беше посочена, че основен проблем за болниците под пагон е статутът на служителите в системата на сигурността. Те са приоритетните пациенти в болниците на МО и на МВР, които потъват финансово заради здравните осигуровки на държавните служители от МВР, поети от държавата. Но тя не ги внася в Националната здравноосигурителна каса и НОИ.
В началото на март миналата година управляващите понечиха да посегнат на придобивките на хората под пагон. Ковчежникът на държавата Симеон Дянков храбро обяви, че държавните служители сами ще си плащат осигуровките, подобно на всички останали граждани. Промяната трябваше да обхване полицаи, военни, съдии, прокурори. От нея трябваше да се спестят около 150 млн. лв. на републиканския бюджет. Шумът около реформата обаче утихна бързо-бързо и в крайна сметка тя беше оставена за по-добри времена. Но идеята за сливането на болниците на МО и МВР е стъпка към осъществяването й, най-малко заради желанието на управляващите тези заведения да отворят широко врати за парите на цивилните пациенти. Това неминуемо ще доведе и до реорганизация на цялостната дейност на МИ-МВР. Ще развали и досегашния рахат на медицинския персонал, който също се ползва от благата на държавния служител на МВР, бидейки същевременно и част от лекарското съсловие. Ако цивилните пациенти нахлуят през широко отворените врати на института, оазисът, в който блажено поминуваха лекарите от МИ-МВР, ще повехне. Изглежда, по тази причина сливането на двете болнични заведения не се посрещна добре от предишното ръководство начело с проф. Гено Киров. Което предопредели и неговата смяна.
От визитката на Медицинския институт на МВР разбираме, че заведението разполага с висококвалифициран преподавателски състав: петима професори, осем доценти, осем старши научни сътрудници II степен, 10 научни сътрудници, трима главни асистенти... Колко от тях ще се пригодят към настъпващото пазарно управление на охраняваната от години МВР-болница, ще покаже бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във