Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Миков пусна пас към президента

МВР наистина е на път да се превърне в охранителна фирма, след като оперативните му функции отмират една по една по волята на законодателите. В четвъртък (19 февруари) народните представители гласуваха на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и отрязаха бързия достъп на оперативните служби до данните за трафика от мобилните телефони.
Както е известно, това стана, след като по предложение на шефа на СДС Мартин Димитров отпадна възможността МВР и ДАНС да определят с наредба реда на съхраняването и предаването на данни от страна на мобилните оператори. Този текст мина на второ четене с подкрепата на депутатите от НДСВ. След гласуването стана ясно, че и трима народни представители от БСП са ударили рамо на предложенията на опозицията. Това предизвика коментари, че зад предложението всъщност не стои грижата за опазването на личните разговори, електронните пощи и онлайн кореспонденцията на хората, а лобистки интереси, целящи да вържат ръцете на МВР.
Окончателното решение на депутатите предизвика остра реакция от страна на вътрешното министерство. Приетият в Народното събрание текст в Закона за електронните съобщения е сериозен удар върху оперативните възможности на службите за разкриване на престъпления по горещи следи, защото е затруднено проследяването на трафика от мобилни телефони, подчерта в петък (20 февруари) министър Михаил Миков в обръщение към депутатите. За получаване на разпечатка от проведените разговори с определен мобилен телефон вече ще трябва да се иска разрешение от съда, за което вече ще са необходими не минути, а дни, заяви Миков.
В битката срещу променения ЗЕС се включи и заместник-министърът на вътрешните работи Соня Янкулова, според която приетият закон ще затрудни работата по тежките престъпления. Поправките в ЗЕС сочат, че разпечатките вече ще се получават по реда на Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалния кодекс, в които са описани доста тромави процедури.
От друга страна, текстовете в документа не са в унисон с нормативите, залегнали в Закона за специалните разузнавателни средства. Според ЗСРС единствено специализираната дирекция „Оперативни технически операции към МВР може да осигурява и прилага специални разузнавателни средства. От вътрешното министерство твърдят, че в новоприетия Закон за електронните съобщения не е посочен субектът, чрез който събираните от операторите данни ще се предоставят на тези служби, които имат право да ги искат. При това положение мобилните оператори се натоварват с дейности, които противоречат на закона - исканите данни ще се предоставят на службите директно от операторите, които са ги събирали и съхранявали. Мотивирането на едно искане до съда за предоставяне на данни от операторите съдържа информация, която подлежи на класификация като държавна тайна. Следователно всички оператори, предоставящи електронни услуги, в това число и ИНТЕРНЕТ доставчиците, ще имат достъп до такива тайни, категорична е заместник-министър Янкулова. Според ръководството на МВР това влиза в противоречие и със Закона за защита на класифицираната информация...
Не толкова неяснотите около новоприетия ЗЕС обаче са движещата сила на недоволството на хората от МВР. Досега разпечатките от телефонни разговори, каквито всеки абонат би могъл да получи без проблем, не се водеха като специално разузнавателно средство. По силата на ЗЕС разпечатката вече става СРС и пътят до получаването й съответно е същият.
Ще поискам от президента да наложи вето на новоприетия Закон за електронните съобщения, обяви вътрешният министър Михаил Миков в петък. По някаква ирония неговото желание съвпадна и с искането на ДСБ. То също настоява президентът да спре действието на ЗЕС. Покрай текстовете, предложени от Мартин Димитров, които ограничавали оперативната работа на МВР, мнозинството прие и нормативи, които се отнасят до дейността на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Според опозицията новите текстове дават на комисията такива правомощия, които ще покровителстват монопола и допускат отдаване на аналогови честоти за радио-и телевизионно разпръскване без конкурс.
Ако президентът откаже да наложи вето върху спорните текстове, ДСБ ще предизвика подписка за сезиране на Конституционния съд, обяви партията на Иван Костов.
По всичко личи, че президентът Георги Първанов отново трябва да облече фланелката на любимия на всички централен нападател. Играта му този път обаче няма да е никак лесна, защото се изправя срещу силен противник. Ако задоволи искането на МВР, ще влезе остро с бутонките срещу онова лоби в червената партия, което страстно защитава интересите на определен кръг бизнесмени с мераци за монопол върху телевизионните честоти. Това са пари, много пари. А идат и избори...

Facebook logo
Бъдете с нас и във