Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Миланов и Сертов в БОРКОР

Бившият шеф на някогашната Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) и Национална служба за охрана (НСО) ген. Румен Миланов ще оглави новата структура за борба с корупцията, наричана БОРКОР. Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю в сряда (16 февруари). Борисов обаче опроверга слуховете, че Румен Миланов може да замени любимеца му Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи. Не става за министър. Той ще бъде шеф на БОРКОР - Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност, отсече премиерът.
Така кариерата на 61-годишния генерал ще продължи своята възходяща линия, започнала през далечната 1975 г., когато постъпва на работа в МВР. Човекът, който пряко ще води битката с корупцията, е преминал през различни длъжности в системата: в началото на 1993 г. е назначен за началник на направление Пътна полиция при Дирекция Национална служба полиция, през 1995-1996 г. е преподавател в Академията на МВР, от началото на 1997 г. заема поста заместник-директор на Националната полиция, а от края на март 1999 г. е директор на Национална служба Жандармерия.
През май 2000 г. Румен Миланов е назначен с указ на президента Петър Стоянов за директор на НСБОП на мястото на подалия оставка ген. Кирил Радев. Там той остава до 7 ноември 2005 г., след което е назначен първо за изпълняващ длъжността, а после и за директор на Националната служба за охрана.
През април 2007-а ген. Румен Миланов е пенсиониран, а на 17 май същата година президентът Георги Първанов го награждава с орден За военна заслуга с мечове - първа степен. След като правителството на ГЕРБ пое управлението, Миланов е изваден от спокойния пенсионерски делник и е призован да бъде съветник на премиера Борисов по въпросите на сигурността.
Сега като шеф на БОРКОР пред ген. Миланов се очертават дълги и тягостни дни на непосилна битка с корупцията. Той ще влезе в пантеона на знайните и незнайните борци, чийто брой е толкова голям - сякаш да съответства на размаха на корупционното зло. В него се включват МВР с всичките му звена, ДАНС, инспекторатите на министерствата, Комисията по превенция и противодействие на корупцията (КППК) към Министерския съвет, комисиите в парламента и прочие.
Решението за създаване на такава нова структура бе взето през юли миналата година. Така кабинетът изпълни точка 1 от списъка с неотложни мерки в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, които Брюксел наблюдава. Самата служба със странното име БОРКОР бе представена на 9 ноември миналата година, когато кабинетът спази традицията на последните три правителства от 1998 г. досега и огласи нова стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност. Управляващите галено я кръстиха БорКор и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обясни на депутатите какво ще представлява тя. Документът беше разработен с общи сили от вътрешното ведомство, от министерствата на правосъдието и на финансите, от ДАНС, Агенция Митници и комисията Кушлев, от прокурори и германски експерти. В парламента Цветанов заяви: При прегледа на предишните правителства се натъкнахме на действия и стратегии без никакви последствия. И обеща новата стратегия и новата структура за борба с корупцията да сложат ново начало.
Дали новото начало, обещано от Цветанов, вече дава резултати е рано да се каже. Мерките все още лежат затворени между страниците на документа. Може би са с голямо бъдеще, но са далеч от днешния ден.
Все пак кабинетът Борисов заложи на стратегията и на 24 ноември даже развърза иначе изтънялата си кесия, отпускайки милиони за създаването на нова структура - Център за борба с корупцията и организираната престъпност в България. Правителството реши, че в центъра БОРКОР ще работят 155 души от различни ведомства, като само за първата година издръжката му ще е 8 млн. лева. Стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков е заделил за центъра общо 16.5 млн. лв., които да бъдат харчени до края на 2013 година. На заседанието си тогава кабинетът реши, че новата структура ще е под командата на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Три месеца по-късно обаче премиерът размисли и предава БОРКОР в ръцете на съветника си Румен Миланов. Това се случва в момент, когато скандалите около прословутите записи със СРС отекнаха чак в Европейския парламент. В телевизионното интервю, в което анонсира новия пост на Миланов, Борисов уточни, че би отстранил Цветанов заради скандалите, ако се докаже, че има вина за тях. Работа на прокуратурата е да определи кой има вина. Вина е, ако не се установи, че е налице необходимата организация, ако не се направи така, че службите да работят в услуга на обществото, а продължат да генерират скандали, заяви Борисов.
В същото време стана известно, че вицепремиерът и вътрешен министър е оглавил предизборния щаб на ГЕРБ, което подхрани спекулациите, че Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Премиерът обаче уточни, че името на кандидата ще бъде обявено юни-юли, а по време на кампанията вътрешният министър Цветанов ще излезе в отпуск.
В началото на седмицата стана ясно, че вината за изтичането на СРС-тата ще се търси сред служители на ДАНС и в звеното за подслушване в МВР. Премиерът даде ясен знак, че ако ДАНС продължи да генерира проблеми със сигурността, там ще има кадрови промени. Остава да видим кой от ръководството на агенцията ще понесе наказанието и дали т.нар. кръг Драшков ще остане на позициите си. Между другото интересен материал за интерпретации в тази посока даде и изненадващият ход на премиера за заместник на Румен Миланов в БОРКОР да бъде поканен бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. С неговото име се свързваше ДАНС-аджийското битие на бившата барета, настоящ Октопод и вече кандидат-президент Алексей Петров. Назначението на Сертов е очевидна реабилитация след скандала, при който се установи, че Алексей Петров е бил негов съветник. Другият заместник-шеф на антикорупционното звено ще е Елеонора Николова.
Очевидно е също, че вицепремиерът Цветанов, който отговаря за силовите ведомства, ще понесе част от вината за липсата на достатъчно добра организация по защита на сигурността и информацията на службите. Самият той определи като несериозно предположението, че може да подаде оставка след раждането на третата му дъщеря и избирането му за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Мотивирано така, това предположение действително е несериозно. С много по-голяма тежест обаче е мотивът за безспорната му роля в скандалите около записите със спецсредства. Срещу такъв аргумент Цветанов просто няма как да упорства...

Мерките, записани в стратегията:
- Усъвършенстване на законодателството - стабилно и непротиворечиво законодателство, анализ и идентифициране на пропуските в него
- Ограничаване на възможностите за извличане на облаги от престъпна дейност - усъвършенстване на правните инструменти
- Прозрачност при финансирането на политическите партии
- Разработване на нова наказателна политика - бърз и ефикасен наказателен процес
- Постигане на висока степен на прозрачност на управленския процес и засилване на гражданския контрол
- Откритост при процедурите за възлагане на обществени поръчки, предоставяне на концесии, управление и усвояване на европейските средства
- Прозрачност в прилагането на процедурата по назначаване на длъжностни лица
- Ясни правила за професионално поведение, оценяване
- Качествено управление на информационния ресурс - интегриран подход при информационното осигуряване
- Образователни политики и комуникационни кампании за намаляване на толерантността на обществото към корупция и престъпност

Facebook logo
Бъдете с нас и във