Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИНИСТЕРСКИ СИН ПОЛУЧИ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА

Каквото сам си направиш, и друг не може да ти стори. Тази народна мъдрост с пълна сила важи за Илия Юруков, син на заместник-министъра на земеделието и горите Стефан Юруков.
На 24 октомври 2006 г. Пазарджишкият окръжен съд наложи тригодишна условна присъда на Юруков (известен с прякора Шопа) по обвинение за опит за убийство. Подсъдимият обжалва решението пред въззивната инстанция.
В сряда (14 март) Пловдивският апелативен съд отмени условната присъда и наложи на Юруков... три години затвор. Според магистратите първата инстанция е подходила към министерското чедо много снизходително. Трябва да се даде превес на утежняващите вината обстоятелства, смятат пловдивските съдии.
Според обвинителния акт, на 18 май 2004 г. Илия и Северин Клашнов-Чарли се спречкали в заведение във Велинград. На следващия ден Юруков се качил в автомобила си заедно със свой приятел и тръгнал да издирва Чарли, за да си изяснят отношенията. Клашнов бил засечен на околовръстния път край града. Шопа спрял своята кола до тази на опонента си и завързал разговор.
Прокуратурата твърди, че в един момент Илия Юруков извадил пистолет, промушил ръката си през прозореца на колата на Чарли и стрелял два пъти. Единственото, което спасило Северин Клашнов от сигурна смърт, била бързата му реакция. В последния момент, точно преди да се чуят изстрелите, Чарли успял да натисне ръката на Илия надолу и двата куршума пронизали бедрата му, а не го уцелили в главата.
Според Пловдивския апелативен съд начинът, по който е било извършено престъплението, сочи за висока степен на обществена опасност както на конкретното провинение, така и на личността на подсъдимия. Съдът определя действията на Юруков като безцеремонна, брутална, жестока наказателна операция.
Като утежняващо вината обстоятелство съдът е приел още един факт. Срещу Илия Юруков се води и дело за отвличане и нанасяне на побой. На 3 декември 2006 г. министерският син заедно с Лазар Саздов и Цветан Тюфекчиев отвлякоха 17-годишните Веселин Тошков и Христо Коемджиев от Велинград. Юруков и компания предполагали, че двете момчета са извършили кражба от магазина на Тюфекчиев.
Тинейджърите били откарани в местността Лепеница край Велинград, където били жестоко пребити с тояги и юмруци. Една от жертвите била душена със сезал. След побоя Веселин Тошков и Христо Коемджиев били захвърлени на спирка в центъра на града. Делото за отвличането и побой се гледа от Пазарджишкия окръжен съд.
Илия Юруков може да обжалва тригодишната си ефективна присъда пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във