Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИНИСТЕРСКИ СИН ЗАБЪРКА ПОРЕДНАТА КАША

За пореден път министерски син попада в ареста заради извършено престъпление. Илия Юруков (Шопа), син на заместник-министъра на земеделието и горите Стефан Юруков, е задържан в понеделник (4 декември) по обвинение за отвличане и побой. Заедно с него зад решетките се озоваха също Цветан Тюфекчиев и Лазар Саздов.
На 3 декември (неделя) 17-годишният Христо Коемджиев постъпва в болницата във Велинград с множество наранявания и охлузвания. Лекарят, който го преглежда, констатира, че тинейджърът е жестоко пребит. Медикът уведомява полицията. Криминалисти пристигат в болничното заведение. Пред тях момчето разказва как се е стигнало до побоя.
В неделя Христо Коемджиев и приятелят му Веско Тошков (също на 17 г.) чакали автобуса на спирка пред Професионалната гимназия по икономика и туризъм във Велинград. Докато стояли, пред тях спрял лек автомобил, от който изскочили трима мъже. Насила и със заплахи момчетата били вкарани в колата, след което били откарани край града. В изоставена постройка в гората тримата мъже в продължение на два часа безмилостно удряли и ритали тинейджърите. Биячите искали да изтръгнат самопризнания от Христо и Веско, че са откраднали 20 мастербокса цигари от магазина на Тюфекчиев. Не е ясно дали са успели, но след като приключили с побоищата, тримата мъже откарали момчетата обратно към града и ги захвърлили на пътя.
Разследващите органи бързо стигнали до извършителите на престъплението, защото Христо и Веско ги познавали и ги посочили. Юруков, Саздов и Тюфекчиев били задържани. Проверка на полицията показала, че наистина преди около две седмици от магазина на последния са изчезнали 20 мастербокса цигари. По време на разпит в ареста Тюфекчиев заявил, че провел самостоятелно разследване. Според него инициатор на кражбата бил Христо Коемджиев.
Срещу тримата е повдигнато обвинение за отвличане и побой. Те са задържани за 72 часа с прокурорско разпореждане.
Това не е първата криминална проява на Юруков-син. Преди малко повече от месец - на 24 октомври Пазарджишкият окръжен съд му наложи 3-годишна условна присъда за опит за убийство.
Според обвинителния акт, на 18 май 2004 г. Илия и Северин Клашнов-Чарли се спречкали в заведение във Велинград. На следващия ден министерското чедо се качило в автомобила си заедно със свой приятел и тръгнало да издирва Чарли, за да си изяснят отношенията. Клашнов бил засечен на околовръстния път край града. Юруков спрял своята кола до тази на опонента си и завързал разговор. Прокуратурата твърди, че в един момент Илия Юруков извадил пистолет, промушил ръката си през прозореца на колата на Чарли и стрелял два пъти. Единственото, което спасило Северин Клашнов от сигурна смърт, била бързата му реакция. В последния момент, точно преди да се чуят изстрелите, Чарли успял да натисне ръката на Илия надолу и двата куршума пронизали бедрата му, а не го уцелили в главата.
Според източници от полицията, разправията между Шопа и Чарли отпреди две години е била заради преразпределение на наркопазара в региона. От едната страна била пловдивска групировка, към която принадлежи и Северин Клашнов, а от другата страна била софийска банда, чийто достоен член бил Юруков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във