Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИНИСТЕРСКО ОТРОЧЕ ОТНАСЯ ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО

Министерски син отнесе три години условно заради опит за убийство. Във вторник (24 октомври) Пазарджишкият окръжен съд призна за виновен Илия Юруков-Шопа, син на заместник-министъра на земеделието Стефан Юруков.
Според обвинителния акт, на 18 май 2004 г. Илия и Северин Клашнов-Чарли се спречкали в заведение във Велинград. На следващия ден министерското чедо се качило в автомобила си заедно със свой приятел и тръгнало да издирва Чарли, за да си изяснят отношенията. Клашнов бил засечен на околовръстния път край града. Шопа спрял своята кола до тази на опонента си и завързал разговор.
Прокуратурата твърди, че в един момент Илия Юруков извадил пистолет, промушил ръката си през прозореца на колата на Чарли и стрелял два пъти. Единственото, което спасило Северин Клашнов от сигурна смърт, била бързата му реакция. В последния момент, точно преди да се чуят изстрелите, Чарли успял да натисне ръката на Илия надолу и двата куршума пронизали бедрата му, а не го уцелили в главата. Пред съда адвокатите на Клашнов заявиха, че в двата крака на клиента им има пирони, предстои да му се направи операция за удължаването на единия крайник. Но думите на защитниците не бяха подкрепени с медицински документи.
Версията на заместник-министерския син, естествено, се различава от тази на мишената. Във вторник неговите адвокати заявиха, че Илия Юруков не е могъл да улучи Клашнов в краката, защото той е бягал. Според тях обстановката е била следната: Юруков седял в колата си, а Чарли бягал. И тъй като Шопа е калпав стрелец, той не е могъл да улучи движеща се мишена през замазано стъкло.
Съдът изслуша резултатите от две балистични експертизи, които се оказаха противоречиви. На местопрестъплението са открити две гилзи, но не и оръжието, с което е стреляно. Според първата експертиза по Чарли е стреляно с пистолет Макаров. Но другото изследване твърди, че става дума за пистолет ИЖ със сменена цев. Освен това вещите лица направили натривки на ръцете на Юруков и на волана на автомобила му, но следи от барут така и не са били открити.
Въпреки противоречивите данни Пазарджишкият окръжен съд реши да осъди сина на заместник-министъра на три години условно с петгодишен изпитателен срок. Освен това Илия Юруков трябва да плати и 10 000 лв. обезщетение на жертвата.
Според източници от полицията, разправията между Шопа и Чарли отпреди две години е била заради преразпределение на наркопазара в региона. От едната страна била пловдивска групировка, към която принадлежи и Северин Клашнов, а от другата страна била софийска банда, чийто достоен член бил Юруков.
Името на Северин Клашнов-Чарли нашумя през 2002 г., когато пазарджишката окръжна прокуратура и местната полиция изготвиха списъци на лица с повече от две следствени дела. Чарли попадна вътре, защото имал седем висящи производства, основно за притежание на наркотици.
На 13 юли 2004 г. пак се чу за Северин Клашнов. Тогава при спецакция Магистралната полиция задържа четирима от хората му край пазарджишкото с. Церово, които пътували с Опел Кадет и БМВ. Петър Д., Тодор С., Юлиан М. и Людмил С. са задържани, защото в опела на Петър Д. и Людмил С. е открито незаконно огнестрелно оръжие с изтрити серийни номера - автомат Калашников и 9-милиметров пистолет ЧЗ.
Само два месеца по-късно Чарли пак стана медийна звезда. На 23 септември 2004 г. РДВР-Пазарджик и НСБОП разбиха мрежа за пласиране на дрога, а петима наркопласьори бяха тикнати зад решетките.
По време на акцията бяха задържани двама от тарторите на наркопазара в Пазарджишкия регион - Северин Клашнов-Чарли и Кубрат Илиев-Джеко. Заедно с тях са арестувани по-малкият брат на Кубрат Илиев - Милко, първият им братовчед Илко и Веско Ръджов.
При обиск в дома на братята Илиеви са открити 22 дози хероин и 50 цигари с марихуана, а у братовчед им Илко - зареден газов пистолет Адлер Лайт, преправен за стрелба с 9-милиметрови бойни патрони. В дома на Веско Ръджев са намерени 28 дози хероин, половин килограм марихуана и пет хапчета амфетамин. В погребалната агенция на Северин Клашнов-Чарли е открито вещество, което при полевия наркотест е реагирало на амфетамин. На четвъртия проверен адрес е открит краден автомобил Мерцедес, а от останалите жилища полицаите са си тръгнали с празни ръце. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във