Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Министри на сгледа в съда заради Топлото

Двама министри бяха призовани от съда да свидетелстват тази седмица по делото за безстопанственост срещу бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото и срещу останалите членове на борда на директорите - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Те са подсъдими за това, че в периода 2003-2006 г. необосновано са изразходвали около 2 млн. лв. за представителни разходи, сред които скъпи храни и напитки, ползване на джетове, луксозни джипове и пр.
Бившият министър на енергетиката и енергийните ресурси Мирослав Севлиевски заяви пред магистратите, че няма представа какви са били представителните разходи на Топлофикация и единственото, което го интересувало, когато е оглавявал министерството, били дълговете на дружеството към Булгаргаз. Свидетелят прехвърли топката за повече информация към заместника си по онова време Илко Йоцев, който в момента е подсъдим заедно с Вальо Топлото. Той обясни, че се е срещал само веднъж с Димитров по повод на сигнал за нарушения в дружеството, който се оказал неоснователен.
Севлиевски беше министър в правителството на Симеон Сакскобургготски от февруари до август 2005 година. Според него финансовото състояние на Топлофикация през периода, когато Валентин Димитров е бил изпълнителен директор, е било тежко поради големите задължения на дружеството към Булгаргаз. На излизане от залата той даде някои съвети за бъдещето на дружеството, като препоръча столичните граждани да станат съсобственици в него, както е в други страни.
Друг бивш министър от кабинета Сакскобургготски - Милко Ковачев, също бе призован да даде показания, но не се яви, тъй като е в чужбина от края на миналия месец и няма данни оттогава да се е връщал. Причината да бъдат привикани двамата бивши управници е предложение на Столичния общински съвет да бъдат сменени някои от членовете на управителния борд, което според материалите по делото било осуетено от намесата на Ковачев и Севлиевски, както и на Румен Овчаров.
Следващото съдебно заседание бе насрочено за 16 юли, когато е призован да свидетелства бившият столичен кмет Стефан Софиянски, а през октомври ще бъдат привикани да дадат показания сегашният градоначалник Бойко Борисов, бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и бизнесменът Любомир Павлов. Всичките ще трябва да кажат каквото и колкото знаят за изразходването на средства от Топлофикация, за невъзможността да се плаща дължимото на Булгаргаз, както и защо е трябвало да се наемат други фирми, които да събират пари от нередовни платци.
Влезлият наскоро в сила Закон за амнистията прекрати наказателното производство и отърва от решетки бившите членове на борда на столичното парно. Те бяха обвинени за безстопанственост по непредпазливост за това, че са допуснали за личните нужди на Димитров да бъдат изхарчени близо 438 000 лева. Вальо Топлото обаче не може да се възползва от този закон, тъй като наказанието за умишлена безстопанственост, за която е подсъдим, е до десет години затвор, докато амнистията обхваща само престъпления, за които се полагат до три години решетки, какъвто е случаят с бившите му колеги. Съдът отхвърли и искането на Рогачев, Василев, Йоцев, Диловска и Ненков да отпаднат солидарните искове към тях в размер на 437 810.50 лв. за щети, нанесени от закупуването на луксозни стоки.
Миналата година Валентин Димитров бе осъден на пет години лишаване от свобода за това, че като управител на фирма Про Марк ЕООД не е декларирал над 10 млн. лв. от сделки.
Заедно с пет души от борда на Топлофикация Димитров е обвинен, че е изтъргувал акции за 20 млн. евро в Австрия, от които е получил по сметките си 4 млн. евро. Срещу него има и дело за произхода на близо 2 млн. евро, открити в сейфовете на Пощенска банка. Част от разследването е свързано и с прането на пари чрез фирмата Банско пропъртис, която е собственост на майка му - Цеца Димитрова, известна като баба Цецка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във