Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Министър по ГЕРБ-ерски

Поредният кадрови спектакъл на управляващите приключи с мълниеносното назначаване на Диана Ковачева за министър на правосъдието. Без никой да очаква, гласуването на кандидатурата й се оказа първа точка в дневния ред на Народното събрание за сряда (30 ноември). Тя включваше едновременно освобождаване на сегашния правосъден министър Маргарита Попова и избор на Ковачева за поста. Все още не са опровергани твърденията, че това е акция, целяща да пресече подозренията за участието на изпълнителния директор на асоциацията Прозрачност без граници в съмнителна схема за източване на средства по европейски програми.


Ускореното производство на Ковачева в министър стана с личната намеса на премиера Бойко Борисов, който е внесъл предложението за незабавна смяна. Мотивите му са, че в правосъдното министерство има много работа и трябва да се приемат важни закони. Посочени са проваленият преди броени месеци с участието на управляващите законопроект за гражданска конфискация на необяснимите богатства, изработването на проект за нов Наказателен кодекс, както и консултации за промени в конституцията. Смяната на ръководството в правосъдното министерство се налагала и заради очакваната на 4 декември мисия на Европейската комисия, която прави мониторинга върху съдебната ни система.


Борисов обяви официално, че Ковачева е следващият министър още на 21 ноември, без да постави под съмнение оставането на Попова на поста до януари, когато тя ще положи вицепрезидентска клетва. Бъдещият заместник на държавния глава заяви, че ще ръководи правосъдното министерство до клетвата веднага след президентските избори. Мотивите й бяха почти същите. Видът на Попова при гласуването на рокадата в Народното събрание в сряда сочеше недвусмислено, че тя е крайно неприятно изненадана от преждевременното й освобождаване.


Борисов не присъстваше на гласуването, а кандидатурата на Ковачева представи вицепремиерът Цветан Цветанов. Според него в този случай кабинетът оказвал доверие на млад човек, който за своите 36 години имал значителни постижения в кариерата. 36-годишната Ковачева не е работила никога в съдебната система, а от студентската скамейка в юридическия факултет на Софийския университет попада направо в БАН. После я назначават като старши експерт в международния отдел на правосъдното министерство и отива да учи в университета Нанси 2, във Франция, от който също има магистърска степен. Дипломната й работа там е на тема Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС. От февруари т. г. Ковачева се сдобива и с докторска степен по международно право и международни отношения. От 2002 г. пък е изпълнителен директор на асоциация Прозрачност без граници - българския клон на международната неправителствена организация за осветляване на корупцията Transparency International.


Каквото и да говорят Борисов и Цветанов, светкавичният преход на Ковачева от неправителствения сектор директно в правителството изглежда следствие на изнесените в медиите данни за участие на Прозрачност без граници в схеми за източване на европари. По всичко личи, че изборът й е трудно обясним у нас, но е съгласуван с Брюксел и е поет ангажимент да стане на всяка цена. Според медийните публикации оглавяваната от нея асоциация в партньорство с Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление е спечелила европроект на стойност близо половин милион лева. Срещу тези пари двете НПО-та събрали усилия в Обединение Трансперънси и партньори, за да вършат неща, които нямат връзка с дейността им. Европарите им се дават за изготвяне на експортни стратегии в разнообразни направления - от производство на домакински уреди, на медицински апарати, канцеларска техника, мебели, превозни средства, радиотелевизионна и далекосъобщителна техника, и какво ли още не. На практика сдружения с нестопанска цел извършват стопанска дейност, оборотът от която изисква ДДС регистрация, каквато НПО-тата нямат. Депутатът от БСП Янаки Стоилов каза по време на дебата, че става практика организации, които трябва да защитават прозрачността, да оперират с европейски пари и да вземат поръчки, които са далеч от предмета им на дейност.


Ковачева бе избрана със 109 гласа за на депутатите от ГЕРБ и РЗС . Представителите на БСП, ДПС и Атака гласуваха против, а хората от Синята коалиция се въздържаха. По време на дебата опозицията не спести упреци, че управляващите искат да прокарат избора набързо и без много приказки, Янаки Стоилов от левицата поиска той да бъде разделен на две - веднъж да се гласува за освобождаване на Маргарита Попова и втори път - за назначаването на Диана Ковачева.


Как човек без ден трудов стаж в съдебната система ще успее да бъде твърд и да отстоява определени становища пред Висшия съдебен съвет? Или пък да налага мнението си пред вътрешния министър Цветан Цветанов?, попита риторично колежката му Мая Манолова. Павел Шопов от Атака пък се поинтересува дали постът на Ковачева е награда за мълчанието на Прозрачност без граници около машинациите и манипулациите на изборите. Тези хора, поради своята младост и неопитност не могат да имат размаха да осъществят реформи и тяхната роля се свежда до това да разнасят папки от София до Брюксел и да казват да. Всички министри, с изключение на премиера, просто не са политически лица. На премиера му е лесно с неполитически лица. Назначава ги да носят отговорността и я снема от себе си, заяви Шопов.


Поведението на депутатите от ГЕРБ също говореше красноречиво, че са не по-малко изумени от тази кандидатура и не знаят какво да кажат в подкрепа на новия си министър. Никой от тях не направи и плах опит да защити Ковачева, та се наложи новоизлюпеният конструктивен опозиционер Яни Янев да търси аргументи в това, че тя е външен човек.


Наясно съм, че за да бъде успешна съдебната реформа, трябва да има постоянен диалог. Предстои ми да представя и да защитя напредъка на България в областта на правосъдието - въпрос, обвързан с важни теми като вътрешния ред, сигурността и корупцията. В дългосрочен план основна цел за мен и за моя екип е продължаването на реформата. Реформата трябва да бъде припозната и подкрепена от представителите на съдебната система. Очаквам съвместно с представителите на законодателната власт да бъде разработен проект, който да получи подкрепа. Подавам ръка за сътрудничество, заяви Диана Ковачева от парламентарната трибуна.


Реакцията й по отношение на критиките към дейността на оглавяваната от нея асоциация бяха обаче обидно постни и лаконични: По повод на заявените тези, свързани с обвинения към Прозрачност без граници, категорично не мога да се съглася. Гарантирам за добрата и безукорна репутация на организацията. След избора й Ковачева пусна баналната реплика, че първата й работа като министър ще бъде да се запознае с екипа на министерството. Надявала се да надскочи високата летва на г-жа Попова и щяла да търси приемственост. Отговор на въпроса дали ще вземе свои хора на ключови места във ведомството обаче новата министърка не даде.


В първите си изяви като министър Ковачева не каза нито една конкретна дума, показа неувереност и крайна предпазливост. Преди първото председателствано от нея заседание на ВВС в четвъртък (1 декември), в което участва само протоколно и беше представена от Маргарита Попова, тя каза че трябвало да започне спешно дебат за необходимите промени във Висшия съдебен съвет (ВСС) на базата на препоръки на Европейската комисия. Този дебат не бивало да бъде затворен в Министерството на правосъдието, а да е институционална и обществена дискусия за необходимите и възможни промени. Ковачева обаче дори не загатна каква ще е нейната роля, изразявайки надежди че ВСС би трябвало да се справи. Остава само да запитаме: Ами ако не се справи?!


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във