Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Министър Попова ще върти експертна метла

Влизам в това министерство като експерт, заедно със своя екип ще работя като експерт и след края на мандата си като експерт ще си тръгна оттук и ще се върна в прокуратурата.
С тези думи започна работната среща между новия министър на правосъдието Маргарита Попова и журналисти в четвъртък (30 юли) в заседателната зала на правосъдното ведомство. Попова обеща да няма политическа метла, а всеки, който не си гледа работата, ще бъде уволнен. Не мога да търпя някой служител да влезе при мен и да каже това не може да стане или това не може да стане днес. Всеки, който не се справя с работата, ще бъде уволняван. В този смисъл може да се каже, че ще има експертна метла, отсече бившият прокурор Попова.
В беседата си с журналистите тя използваше обръщението колеги, което обясни като сантимент към старата си професия на коректор, която е упражнявала няколко години. Срещата остана скрита за телевизионните камери и фотоапарати. Омръзна ми да си гледам снимките по вестниците, оправда се бившата прокурорка и не допусна операторите на срещата. С непосредственото си поведение Попова, която се обръщаше на малки имена към съдебните репортери, бързо успя да скъси дистанцията с четвъртата власт. Макар и в непринудена атмосфера на чаша кафе и сладкиши, новата шефка на правосъдието бе делова.
Още в началото на необичайния брифинг Маргарита Попова набеляза приоритетите в своята работа, като обяви за основна цел прокарването на мост между изпълнителната и законодателната власт. Първа стъпка ще бъде създаването на магистратски съвет. Преди да съобщи неговите членове, тя обяви кои ще бъдат тримата й заместници.
Заместниците
Новите заместник-министри ще са Жанет Петрова от Върховния административен съд (ВАС), Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура и Христо Ангелов от Върховната административна прокуратура (ВАП). Триото трябва да бъде одобрено от премиера Бойко Борисов и ще бъде официално представено в началото на другата седмица. Попова определи своите бъдещи помощници като честни хора и безупречни магистрати, с които се познава от много време. И тримата приели предложените им постове, без да се замислят, въпреки че, както уточни Попова, те ще получават значително по-ниски заплати, отколкото са вземали като магистрати.
Преди да постъпи във ВАС, Жанет Петрова е работила като съдия-изпълнител в Етрополе, като съдия в Софийския районен съд, в Районния съд в Елин Пелин, била е и юрисконсулт. Избрах я, защото е стриктна, не прави компромиси, честен човек, с който съм общувала. Тя се съгласи само за няколко часа, колкото да съгласува решението си със семейството си, обясни министър Попова. Петрова
Другият бъдеш заместник-министър Даниела Машева идва от отдела по международноправна помощ към ВКС и ще отговаря за същия ресор в правосъдното ведомство. Има дългогодишен стаж като прокурор, за кратко време е била адвокат. С нея ще се допълваме като характери. Тя е по-кротка от мен, обясни Попова личностния момент в избора си. И тя приела предлаганата й нова работа без колебания и без да поставя условия. Машева ще отговаря за представителството на България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и за законодателната дейност на министерството.
Третият помощник на правосъдния шеф - Христо Ангелов, е неин доскорошен колега прокурор. Работил е дълги години в полицията в Своге. С новия министър се познават от времето, когато е карал стаж при нея в прокуратурата в Своге след завършване на юридическото си образование. През 1993 г. наследил Попова като прокурор. Тя го е избрала за поста на заместник-министър, защото познавал добре правоохранителните органи. Ангелов ще поеме ресора Изпълнение на наказанията, който включва затворите и съдебната охрана ще се включи и в групата за изменение на Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.
Тримата заместници ще контролират и как се изпълняват препоръките в докладите на Европейската комисия.
Великолепната седморка
На срещата с журналистите Попова обяви за първи път хората, които ще участват в изобретения от нея магистратски съвет. Той ще включва трима съдии, трима прокурори и един следовател. Сред членовете му са председателят на Софийския районен съд (СРС) Красимир Влахов, председателят на Административния съд (АС) на София-област Анелия Ананиева, както и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.
В съвета влиза също следователката от Столичната следствена служба Бисерка Стоянова. От прокурорите членове на великолепната седморка ще са софийският районен прокурор Александър Налбантов, пловдивският апелативен прокурор Пенка Богданова и прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Красимира Колова.
Богданова, представена като енергичен човек, ще бъде един от прокурорите, които преимуществено ще работят по еврофондовете, а на районния прокурор Налбантов ще се разчита за работа с младите магистрати. Членовете на съвета ще работят, така да се каже, на обществени начала, тоест няма да им се заплаща. Всички магистрати от съвета ще бъдат привикани идната седмица, тъй като в момента някои от тях са в отпуск. Групата ще има приоритетна задача да изпълнява препоръките в доклада на ЕК.
Законодателните промени
Една от първите стъпки на министър Попова ще бъде да укрепи администрацията на съдебната система, която да си сътрудничи по-добре с изпълнителната власт. По повод на най-дискутираната напоследък тема - промяната на Наказателния кодекс (НК) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), за което ни посъветваха в последния доклад от Брюксел, екипът на новия министър е категоричен, че изцяло нов процесуален кодекс не трябва да се пише. Ще ни се смеят, каза не без основание Попова, тъй като сега действащият закон бе приет неотдавна и се води за нов. Тя е на мнение обаче, че трябва да се пипне в частта, която се отнася до досъдебната фаза и по точно - да бъде изчистена от излишния формализъм. Що се отнася до НК, по всяка вероятност той трябва да се преработи цялостно, но за целта, според експертите, ще са необходими една-две години, за да се направят текстовете му, както трябва, и да не се налага отново да бъдат прекроявани. Като цяло наказателното законодателство е добро.
Новият правосъден министър осведоми журналистите, че с вицепремиера Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов са се договорили да не се пипа бюджета на правосъдното министерство и на МВР, въпреки огромната бюджетна дупка от 2 млрд. лева. Опровергани бяха слуховете, че заплатите на магистратите може да бъдат намалени. Засега няма да се пипат и възнагражденията на служителите от правосъдното министерство. При ревизията на нормативната уредба ще се обмисли дали сигнали за измами с евросредства, получени от ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) могат да се използват като документ, по който веднага да започне разследване.
КАРЕ
Новият правосъден министър
Маргарита Попова, която бе одобрена в понеделник за министър на правосъдието, е родена на 15 май 1956 година.
Завършва българска филология и право в Софийския университет. Кариерата й на юрист започва през 1990 г. като младши прокурор в Пирдоп. През 1991 г. става районен прокурор на Своге. Била е ръководител на Софийската окръжна прокуратура до 2004 г., когато бившият главен прокурор Никола Филчев я отстранява. Попова става постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието, където обучава младши прокурорите. В съобщение на прокуратурата от 21 септември 2006 г. се казва, че със заповед на Борис Велчев Маргарита Попова е определена да изпълнява функциите на говорител на главния прокурор, като се допълва, че към онзи момент тя е прокурор от Софийската окръжна прокуратура, командирована във ВКП. От 2008 до юли 2009 г. оглавява звеното във ВКП, което разследва финансови измами със средства от еврофондовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във