Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИР И БЕРЕКЕТ, С ДУПНИЦА НАПРЕД!

Трескава активност в края на годината обзе държавното обвинение. От началото на седмицата няма ден, в който прокуратурата да пропусне да удари: на 16 декември (вторник) - по злоупотребите във футбола, с обвинение срещу съдиите Борислав Александров и Иван Леков. В сряда (17 декември) засили към съда 19-те кантарджии от ГКПП -Кулата, нагушили се с близо 4 млн. лева. На 16 и 17 декември се разрови по разследвания, водени в Германия и България...
Пред Коледа държавното обвинение изведнъж се разтича и провери 27 фирми за присвоявания на средства от европейските фондове на обща стойност 10 млн. лева. Според информация на прокуратурата, огласена в четвъртък (18 декември), проверките са извършени на 16 и 17 декември в София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Варна, Лом, Ботевград, Велико Търново, Видин, Монтана, Тетевен, Разград, Благоевград, Враца, Перник, Горна Оряховица, Габрово и Добрич. Проверяват се действията на български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схеми за субсидиране на материални активи по програма САПАРД.
Няма как да не направи впечатление, че активността на държавното обвинение стигна до своя пик в четвъртък, когато премиерът Сергей Станишев се срещна с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Есенцията на разговора им синтезира самият Барозу: Процесът на реформи трябва да бъде ускорен, а не да се забавя. Ние се нуждаем от консенсус с България, че борбата срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност са въпроси от национално значение, заяви той, докато българският премиер стоеше мирно до него.
Явно в очакване на приближаващия пореден доклад на комисията властите у нас с всички сили и средства ще се стараят да покажат на ЕС колко сме консенсусни. Това обяснява и предновогодишния размах на прокурорската секира, а в Брюксел са наострили уши, за да чуят свистенето й.
Тя не подмина и хитовата напоследък Дупница. Този път името на частния град на т.нар. братя Галеви прозвуча в разиграващата се междувременно общинско-съдебна драма. Нейното развитие несъмнено ще даде своя принос за установяването на траен мир с Брюксел и за последващ берекет след отприщването на реката от европари, засега спрени, както знаем, заради онези консенсусни въпроси.
Досъдебно производство е образувано срещу кмета на община Дупница Атанас Янев, съобщи в четвъртък (18 декември) Руси Алексиев, говорител на Софийската районна прокуратура. В качеството си на длъжностно лице като управител на фирма при изпълнението на проект, който се финансира от европейските фондове, Янев е присвоил над 70 000 лв., уточниха прокурорите. Разследваният период е 2004-2005 г., а европарите са по програма Леонардо Да Винчи.
Според информация на Параграф 22, Янев е спечелил проект по програмата чрез една от фирмите си, преди да стане кмет. Той е притежавал Специалремонти още една, шивашка фирма. Проектът е част от инициативата на ЕС за представяне на страните от общността. Той е озаглавен Опознай света и е бил за обучение на деца под същото мото. Реализиран е в основно училище Неофит Рилски в Дупница, а ученици от него са посещавали страни от ЕС в рамките на проекта. Директор на школото по онова време е бил Стефан Чавеев, който по стечение на обстоятелствата днес е и член на прословутия Консултативен съвет към кмета на община Дупница.
Кметът, който твърдо стои зад бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, заяви, че не е добре запознат с производството срещу него. В посочения период през 2005 г. той бил на специализация в Белгия. Това че някой по-рано нещо е прибрал - не ми е работа да ходя да го гоня от Белгия. Ние сме си платили. Съд и прокуратура да си вършат работата - това е, бе коментарът на Атанас Янев.
По ирония на съдбата същият ден стана ясно, че на кмета е присъден приз за най-добър социален партньор на европейско ниво по инициатива на Синдиката на българските учители. Наградата се дава на кметове, които не са затваряли училища и образованието е приоритет в работата им. За връчване на приза бе поканен Мартин Ромер, генерален секретар на Европейската комисия по образованието към Международен интернационал по образованието в...Брюксел!?
Какво да правим - както и да я въртим Дупница, Брюксел все отпред ни се пада...

Facebook logo
Бъдете с нас и във