Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИРЧО ЦИГАНИНА ОТИВА НА СРЕЩА С ТЕМИДА

Едно от мегаделата за източването на Държавния резерв най-после се добра до съда. На 14 септември Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) обвинителния акт срещу небезизвестния търговец Мирчо Митюв Петков, известен с прякора Циганина.
Срещу Петков са повдигнати две обвинения - за измама в големи размери (чл.210, ал.1, т.5 от Наказателния кодекс) и за ръководене на организирана престъпна група (чл.321, ал.1 от НК).
Заедно с Мирчо Циганина пред Темида ще застанат още осем души. Шестима от тях са управители на фирми, които са участвали в източването на резерва. Срещу тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група (чл. 321, ал. 2 от НК).
Седмият обвиняем е бившият шеф на Агенция Държавен резерв и военновременни запаси Станислав Копаров (уволнен на 4 декември 2003 г. от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски). Компания на подсъдимата скамейка ще му прави и бившия директор на дирекция Държавен резерв Васил Цоконов. Срещу двамата е повдигнато обвинение за престъпление по служба (чл.282 от Наказателния кодекс).
Според обвинителния акт престъпленията са извършени за времето от пролетта на 2002 до февруари 2004 година. Тогавашният директор Станислав Копаров праща молба до Междуведомствения съвет по въпросите за резерва да разреши деблокирането на 60 000 т пшеница с цел опресняване. Зърното трябвало да се даде на съхранение за една година на частни фирми, а резервът да освежи своите запаси.
Без да дочака решението на съвета обаче, Копаров обявява два търга за избор на фирми, с които да извърши търговия чрез т.нар. стоково кредитиране. Явяват се доста кандидати, но шефът на резерва избира 22 фирми, две от които са на хора от обкръжението на Мирчо Петков. Според уговорката фирмите получавали тонове пшеница срещу банкова гаранция, която покрива 120% от стойността на зърното.
На 30 април 2002 г. дружествата подписват договор с резерва, като се задължават в срок до десет дни да предоставят банковите гаранции. В документите е посочен и шестмесечен срок, в който дружествата трябва да върнат пшеницата в бази на резерва.
До 10 май същата година нито едно от дружествата около Циганина не дава изискваните в договора документи. Сторили го няколко месеца по-късно, но с фалшиви банкови гаранции.
Въпреки липсата на документите, между 20 и 30 май 2002 г., ортаците на Мирчо Петков получили 18 000 т зърно. Шофьори на дружеството го откарали във Варна, където на пристанището ги чакал чуждестранен кораб. Плавателното средство щяло да пътува зад граница, където да продаде зърното на много по-високи цени.
Но танкерите се оказали полупразни, тъй като въпросните 18 000 т не успели да запълнят хамбарите. Заради това чужденците поискали да купят още пшеница, за да не правят празни рейсове.
Копаров по спешност организирал трети търг, на който избрал още няколко фирми, осем от които отново били на хора на Мирчо Циганина. Така в схемата участват общо десет негови дружества: Таврос интернешънъл ООД, Петков Шмалцл ООД, Елеганс ООД, В и Н АД, Ви Ти Ви ЕООД, ЕТ Николай Костов, БГ Снакс ООД, Анома ЕООД, ДБС инженеринг ООД и Митан ООД. Общото количество пшеница, което взели фирмите на Циганина от резерва, е 84 000 тона.
Междувременно обаче срокът, в който зърното трябвало да бъде върнато в бази на резерва, е изтекъл. Мирчо Циганина не се притеснил от този факт. Той наел чрез поставени лица няколко хамбара из страната и стоварил там една малка част от пшеницата, вместо където й е мястото - в бази на резерва.
Когато инспектори от резерва проверявали дали зърното е в наличност, те се натъквали на добре изпипана схема на измама. Хамбарът бил разделен на три до четири помещения. В едното имало купчина пшеница, а другите били затворени. Инспекторите не били допускани до тях с мотива, че по зърното има главня и жива зараза. Болестите се лекували чрез специално обгазяване, което е много вредно за хората. И всеки път, когато инспекторите искали да видят дали и в другите помещения има пшеница, хората на Мирчо Циганина се оправдали, че то е обгазено заради болестите и не могат да ги пуснат вътре. А инспекторите нямало как да премерят наличната купчина пшеница, защото не си носели... кантари.
По време на разследването прокуратурата е проверила всяка складова разписка, в която се записват количеството на доставеното в хамбарите зърно и номерата на превозните средства, извършили транспорта. Каква била изненадата на разследващите органи, когато от една от бележките разбрали, че автомобил Вартбург за един ден е доставил 43 500 т пшеница в една от базите на Циганина. Оказало се, че и останалите транспортни средства не са камиони, а леки коли.
Същинското разследване срещу Мирчо Петков и компания всъщност започна на 3 август 2006 г., когато магистрати от Столичното следствие и антимафиоти от ГДБОП обискираха дома му. Там откриха няколко чувала с доказателства за бизнеса му с Държавния резерв.
На 28 август 2006 г. прокуратурата повдига обвинение срещу Мирчо Циганина. Първоначално той бе обвинен само в измама в особено големи размери. На същата дата Станислав Копаров също бе сюрпризиран с обвинение - за престъпление по служба.
Обвинителният акт срещу групата е 640 страници, а по делото ще бъдат призовани за разпит 280 свидетели. Материалите срещу Мирчо Циганина и компания заемат един средно голям кабинет, каза за Параграф 22 наблюдаващият прокурор Станимир Димитров. Той се надява съдът да не върне цялото дело за някаква дреболия, която може да бъде изчистена по време на процеса.
Делото вече е разпределено на съдия от Софийския градски съд (СГС). Пресаташето на СГС на този етап отказва да каже името на магистрата, докато процесът не бъде насрочен. Уточни само, че материалите са се паднали на опитен съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във