Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИРЧО ЦИГАНИНА ПАК НЕ ПОМИРИСА КИЛИЯТА ОТВЪТРЕ

Само за един ден - четвъртък (3 август) се случиха събития, достойни за 15-сериен политико-криминален екшън. Най-напред се чу, че небезизвестният Мирчо Митюв Петков с прякор Мирчо Циганина (за неговата бурна дейност във вреда на държавата БАНКЕРЪ и Параграф 22 пишат редовно от три години насам) е подарил на правосъдното министерство цяла сграда за нов затвор. После се заговори, че Столичната следствена служба е арестувала Мирчо Циганина по дело за източване на 200 млн. лв. от Държавния резерв с фалшиви документи. След това гръмна новината, че бившият директор на резерва - ген. Димитър Димитров, ще бъде арестуван с прокурорско постановление. А накрая рибата беше избита с вестта, че се умува и за задържането на прокурор, който е толкова висш, че между него и Господ бил само... Борис Велчев.
Досущ като във вица за компютрите и компотите, в четвъртък привечер истината се оказа доста по-различна.
Най-напред се оказа, че Мирчо Циганина не е подарил 8-етажна сграда на правосъдното министерство - само е имал идея да направи подобен жест. В разговор по телефона заместник-правосъдният министър Димитър Бонгалов обясни, че наистина е водил подобни разговори с лицето Мирчо Петков и дори е изпратил специалисти да огледат подаръка.
Положението ни е толкова тежко, че ако това лице ни беше направило предложението преди половин година, изобщо нямаше да се замисля по въпроса. Още повече че до онзи ден аз наистина нямах представа какъв е този човек и с какво се занимава, обясни Димитър Бонгалов на 3 август следобед.
Малко по-късно Параграф 22 научи, че Мирчо Циганина е задържан за източване от Държавния резерв, но не за 200 млн. лв., а само за 21 тона пшеница, които една от многобройните му подопечни фирми (15-20 на брой) не е възстановила на Държавния резерв и които наистина струват жълти стотинки.
В петък сутринта обаче се оказа, че и това не е вярно. Мирчо изобщо не е бил задържан, а само е викан на разпит. Това обаче не променя факта, че по време на обиските в офиса и в жилището му в София по същото време столичните следователи и антимафиотите от ГДБОП са открили не е едно и две доказателства за престъпната му дейност.
Обаче причината за този провал на Темида си е съвсем истинска. И цялата вина се пада на Софийската градска прокуратура, защото в нея не се намерил нито един мъжествен магистрат, който да привлече Мирчо Циганина като обвиняем по делото за невърнатото зърно и да го задържи за 72 часа.
Дали орлите на правосъдието в СГП са кът, или пък техният началник Вичо Вичев им е заповядал да не си пъхат носовете, където не им е работа, тепърва ще стане ясно. Доколкото Параграф 22 успя да разбере, ръководството на Върховната касационна прокуратура знае за напрежението между Софийската градска прокуратура и Столичното следствие, но изчаква по-нататъшното развитие на събитията. И по-точно - да установи колко време още ръководителят на СГП Вичо Вичев ще продължи да се прави на разсеян, че явлението Мирчо Циганина не съществува за държавното обвинение.
Колкото до онзи мно-о-о-го висш прокурор, за когото стана дума в началото на материала, установяването на истината се оказа фасулка работа. Не се подготвя задържането на нито един висш прокурор. Просто от известно време насам Мирчо Циганина разказва наляво и надясно как изобщо не му пука от делата срещу него, защото него го пазел Манчев (става дума за Христо Манчев, който е заместник главен прокурор и ръководител на ВКП).
Това обаче е най-долнопробна лъжа, защото доста хора са споделяли с Параграф 22, че са чували подобни хвалби от устата на Мирчо Циганина, но никой от тях не пожела името му да бъде цитирано като официален източник на тази сензационна информация. Между другото - изясни се, че никой засега не пише постановление за задържане и на ген. Димитър Димитров... Това е положението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във