Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мирослава Тодорова ще обжалва до дупка

Уволнената и възстановена от съда като магистрат бивша председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова ще обжалва и новото наказание, наложено й тази седмица от висшия съдебен съвет (ВСС). След като първото му решение (постановено от предишния състав на съвета)за освобождаване на Тодорова от съдебната система беше отменено от Върховния административен съд (ВАС), съветът я наказа с по-леко - с понижаване за срок от две години, през които да работи не в Софийския градски, а в Софийския районен съд. Тя обаче ще атакува по съдебен ред и тази санкция, твърдейки, че я наказват за нещо, за което вече е наказана.


След като през 2011 г. при проверка на цялото наказателно отделение на Софийския градски съд беше установено, че Тодорова е забавила близо петдесет дела, тя беше наказана с намаляване на заплатата с 15% за срок от две години. Тя обжалва санкцията, но след като тричленен състав я отмени, петчленният я потвърди. После Тодорова беше уволнена за тежко просрочие само на три дела, а съдебната битка се обърна. На първа инстанция уволнението беше потвърдено, но втората го отмени. ВАС установи още, че за едно от трите дела давността за търсене на дисциплинарна отговорност е изтекла. В резултат сегашният дисциплинарен състав на ВСС предложи за другите две забавени дела наказанието да е намаляване на заплатата с 25% за две години.


На заседанието на съвета тази седмица обаче беше предложено и гласувано по-тежко наказание - за понижаване в долустоящия съд. Тодорова пък твърди, че въпросните две дела попадат в обхвата на делата от първата проверка, за които вече е наказана. Освен това изтекла и давността за търсене на дисциплинарна отговорност за тези две дела. И двата довода за обжалване на новото наказание сочат, че Тодорова се е готвела да го обжалва пред съда, независимо какво ще е то. Сега позициите й са далеч по-добри, защото освен отмяната на уволнението от съда тя се размина и с разследване за извършени престъпления срещу правосъдието. Както предишният състав на съвета, така и инспекторатът поискаха бившият главен прокурор Борис Велчев да разпореди такова разследване срещу Тодорова, но това не се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във