Параграф22 Weekly

Адвокат Христо Ботев, защитник на заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева:

Мишената е Цветан Василев

Адвокат Христо Ботев се води за един от най-изявените защитници в областта на наказателното право в София, въпреки че е една на 37 години. Той е защитник на Борислава Тренева-Кючукова - една от задържаните служителки на Корпоративна търговска банка, обвинени за присвояване на 206 млн. лв. от трезора. По това обвинение в края на миналата седмица бяха задържани общо четирима души: изпълнителният директор на банката Орлин Русев, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева и касиерката Маргарита Петрова. След инфарктно заседание на Софийския градски съд, продължило до 2.30 часа посред нощ в събота срещу неделя, Русев излезе насвобода срещу 10 бона гаранция, Мария Димова бе оставена под домашен арест по здравословни причини, а останалите две жени останаха в ареста. Делото за изменение на мярката им за неотклонение ще се разглежда в Апелативния съд на 22 юли.


 


Г-н Ботев, бъдете добър и разтълкувайте обвинението, от което така и не разбрахме защо бяха прибрани в ареста Вашата клиентка Борислава Тренева-Кючукова и останалите още трима обвинени. Че не са изнасяли пари в чували вече стана ясно, но така и не разбрахме тези хора за себе си ли са присвоили 206 млн. лв., или са ги дали на Цветан Василев?


- Обвинението, повдигнато срещу тях, е, че са присвоявали парите за себе си. Ако беше друго, то трябва да се впише в постановлението: казва се присвоил еди каква си сума в полза на някого. А в случая там пише само че са присвоили чужди пари, собственост на КТБ. И точка. Честно казано, много бих искал да поканя всички журналисти да видят старите, очукани панелки в "Люлин" и по "Зайчар", където тези "милионерки" живеят със семействата си. Та те дори за адвокат не биха могли сами да извадят пари, особено по такова дело, затова за защитата им плащат хора, които са свързани с банката. До последно ходеха на работа, защото разчитат на заплатите си. Предполагам, че повече от 2000 лв. на месец никога не са взимали. А едната от тях има онкологично заболяване и стресът, на който е подложена, може да се окаже фатален за здравето й. Вярвайте, жал ми е, като ги гледам. И не разбирам кому беше нужно точно тези жени да бъдат задържани. Да им определят една гаранция и да ги пуснат. Те не могат да попречат на разследването, документи от банката не могат да изнесат. Няма и как да повлияят на свидетелите. Как си представяте, че ще притиснат дясната ръка на Цветан Василев - Бисер Лазов, да си промени показанията, които сега дава срещу бившия си приятел? Кои са те, та да го направят? Нямаше смисъл от тази сериозна репресия, затова и се надявам на 22 юли те да получат справедливост от Апелативния съд. Да не говорим, че според мен и изобщо няма за какво да бъдат обвинени...


Вероятно няма адвокат, за когото клиентите му да не са невинни, но все пак какви са козовете на обвинението?

- Вижте, делото е твърде обемно - това са 30-40 тома с материали. И четиримата адвокати на задържаните имахме възможност да четем материалите единствено в събота сутринта, преди гледането на мярката в съда, така че не мога да бъда съвсем изчерпателен. Но видях, че към 80% от събраните документи всъщност засягаха съвсем други обвинения - това срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, както и една друга версия: че са източвани пари от банката чрез кредитиране на "кухи" фирми.


Искате да кажете, че всичките тези скандали са обединени в едно дело, така ли?

- Да, това е дело номер 92/2014 година. Любопитното е, че делото е започнало по сигнал на някакъв никому неизвестен гражданин от София, подаден още през март тази година, който се оплаква от банките въобще и няма никакви конкретни обвинения. Само че веднага, още същия ден, прокуратурата е образувала досъдебно производство по този сигнал, което е, меко казано, странно. Видях от документите по делото, че то е образувано по разпореждане на един от заместник-шефовете на СГП. След това следват месец-два на затишие, след което от ВКП са изпратили и сигнала на "Протестна мрежа", който е прибавен към другия. И тогава вече започват същинските действия по разследването. Като по него се работи в три направления - по обвинението срещу Гунев, за кредитните досиета и третото е за изчезналите 206 милиона. Между трите неща не виждам да има връзка и вероятно впоследствие ще отделят материалите в отделни дела, но засега е така.


Казвате, че се разследва източване на банката чрез кредити. Видяхте ли да не би в тези 30-40 тома да са били приложени като доказателства онези кредитни досиета, които според БНБ били мистериозно изчезнали?

- Не съм видял досиета. Но има множество разпити на хора и собственици на фирми, които са теглили кредити от КТБ. Питали са ги дали са взимали кредити, при какви условия, дали Цветан Василев ги е карал да отварят бизнес и да теглят кредити. Очевидно се опитват да установят, че Василев ги е натискал да отварят "кухи" фирми, като им е давал кредити, които те после можело да не връщат на банката.


И кога е започнало това мащабно разследването, според Вас?

- Нямахме време да задълбаем в подробностите, но според мен е започнало, след като депутатът Делян Пеевски даде едно пространно интервю, в което обвини Василев, че е раздавал кредити на свои фирми - кухи, които били нещо като "пощенски кутии". Това изявление беше направено някъде през юни. Горе-долу от тези дни е започнало и разследването. Това е първата насока, по която се е работило: че банката е източвана чрез кредити. Впоследствие се добавя и скандалът с Гунев, а накрая, на 8 или 9 юли се появява една докладна от квестора, назначен в банката, адресирана до БНБ. В която се казва, че е обезпокоително, че има голяма липса на пари в касата. Това писмо БНБ праща на главния прокурор и така започва да се рови около тази липса, а всичко друго остава настрана. Вероятно защото покрай кредитните досиета има много работа и няма как веднага да се установи какво има и какво не, а явно е трябвало на момента да се покаже на всички, че тази банка трябва да бъде ликвидирана - това е бил единственият ход: с тези 206 млн. да докажат, че в тази банка са ставали чудеса...


Добре де, а такава липса все пак установява ли се? Всички адвокати вкупом заявихте миналата събота, че в банката няма никаква липса?

- Че няма, съм категоричен. И няма как да бъде установено без експертиза, която да докаже липсват ли пари, откъде и колко. Такава няма. Без нея всичко, което си говорим, са просто празни приказки.


Значи щом няма липса - логично, според Вас, следва, че няма присвоени пари. Но тогава защо са задържани две жени в ареста, една няма право да напуска дома си, а един банков директор плати гаранция?

- Задържани са на база на показанията на двама свидетели, които никога не са били служители на банката и са съвършено странични за нея лица: Бисер Лазов и Теодора Тенева. И двамата са партньори на Цветан Василев в бизнеса, даже доскоро са минавали за едни от най-доверените му хора. Но това явно е било преди време. На чия страна стоят сега, не се наемам да коментирам. Твърди се и че има някакви счетоводни документи, които доказват липсата, но никой не казва какви са - платежни ли, баланси ли, протоколи ли, никой не ги показа. Но пък е интересен един протокол-разписка - мисля, че така беше кръстен, в който Цветан Василев потвърждава, че неговата фирма "Бромак" има задължения към КТБ в размер на 206 млн. лева. Този протокол е от юни тази година. Само че се оказва, че подписът не е на Цветан Василев, защото по това време той е бил вече във Виена. И никой не го е подписвал от името на "Бромак". Подписите са фалшифицирани, доказано е категорично. Само че според съда очевидно има липса, макар и с "огромна критика" към прокуратурата, че това не е доказано с експертиза.


Доколкото схванахме новата теза на прокуратурата, която вече също се отказа да говори за пари в чували, сега се твърди, че парите всъщност са изтеглени отдавна, в периода от 2011 г. насам. И сега на практика само са издавани фалшиви документи, с които да се прикрие, че ги няма. Фирми на Цветан Василев са декларирали, че теглят кредит от банката, а всъщност такива кредити не са им давани. Така ли е?

- Да, това е тезата на обвинението. Това твърдят и свидетелите - Лазов казва, че някъде в периода между Коледа и Нова година през 2011 г. са открити липси на едни 150 млн. лв., след което това положение е продължило, така и са се натрупали още липси. Лазов казва и че Василев заявил, че ще поеме тази липса - едва ли не, че сам той ще оправи нещата. Но другите започнали да се чудят какво да правят, за да я покрият. И тогава Лазов решил да се дръпне, да бъде честен и да каже на прокуратурата. Въпреки че дотогава неколкократно е бил разпитван. Другата свидетелка на обвинението - Теодора Тенева, пък си спомня, как веднъж Мария Димова отишла на гости у тях и признала, че в касата има голяма липса.


Според обвинението изпълнителният директор Орлин Русев е извършител на престъплението, само че нямало данни, че през цялото това време е знаел за това, какво се случва с липсващите пари. Но пък той е обвинен в съставяне на документ с невярно съдържание - написал е резолюция "Да" върху онзи неистински протокол-решение, с който "Бромак" признава, че дължи на банката 206 млн. лева. Прокуратурата смята, че така той е опитал да замете следите, липсата. Само че това е по-леко наказуемо престъпление, затова той бе пуснат под гаранция. Що се отнася до трите жени, съдът обяви, че когато има липса на каса, главният касиер не може да не знае - значи е в играта, затова тя бе и задържана. Главният счетоводител и заместникът му също не можело да не са знаели, в техните функции влиза контролът върху касата. Затова са изготвяли документи с невярно съдържание, за да прикрият липсата. Всичко обаче опира дотам дали такава липса изобщо има. А аз твърдя, че няма.


Какво казват самите задържани?

- Каквото знаят - нищо. Те са категорични, че никакво фиктивно теглене от касата не е имало, че нито някой ги е карал да вършат нещо нередно. Просто са си изпълнявали задълженията. Нито са теглили тези пари, още по-малко са ги взимали за себе си - това значи да са изнасяли по 300 000 лв. на ден - как си го представяте това? Жалкото е, че тези женици са вътре в ареста и върху тях се оказва огромен натиск. Когато излязат навън - надявам се като невинни, може и да осъдят държавата, но това ще е после. Само че ако сега ги разболеят и им разбият семействата, за какво "после" ще говорим?


Натиск за какво?

- Да кажат, че Цветан Василев ги е накарал да направят всичко това. Само си представете: моята клиентка Борислава е разпитвана неколкократно, преди аз да встъпя в делото като неин защитник. В петъка, преди да я задържат, бяхме в следствието от 9 часа сутринта и си тръгнахме в 11 часа през нощта. Като за цялото това време имаше един разпит от 40 минути и една очна ставка за 10 минути. През останалото време Борислава стоя на една пейка. И после ми разказва, че докато е била сама, все минавал някой от служителите в следствието и й повтарял: "Кажи си бе, кажи си, признай си...". После я пускат в 11 часа през нощта, пак с призовка да се яви в събота по обед. Отидохме, чакахме с часове, никой не ни обърна внимание. Чак в 6 часа вечерта дойдоха, привлякоха я като обвиняема и я задържаха. Кому беше нужно това? Целта на 72-часовото предварително задържане не е да накажеш някого, а да осигуриш обвиняемият да се яви пред съда. На нея й бяха казали хиляди пъти, че ще я задържат, тя даже си беше приготвила багажчето. И ако искаше, Борислава можеше в петък през нощта просто да изчезне. Но тя не го направи - яви се и чака 6 часа, само за да я задържат. Да не ви казвам какво са им говорили на жените: намерили сте си кофти адвокати, не ги слушайте, те ви подвеждат, намерете си други, да ви обяснят как да си кажете всичко и да излезете от ситуацията... Страшно е.


Очаквате ли рано или късно да разберете цялата истина около аферата "КТБ"?

- Не мисля, че някога ще разберем всичките интриги, които са се преплели около този скандал. Но това, което истински очаквам, е клиентът ми да получи справедливост от съда. Честно! Не съм предубеден по отношение на съда, въпреки че не мога да бъда сигурен, че върху него няма да бъде оказан натиск. Но съм предубеден към прокуратурата. Особено след като видях каква суперактивност развиваха в събота: по три пъти на ден идваха до следствието на "Монтевидео" - и градският прокурор, и Борислав Сарафов, и шефът на следствието Петьо Петков. Хвърчаха едни коли нагоре-надолу, едни съвещания вървяха...


Не е ли параноично това ваше усещане? Все пак може да е било за друго дело, по друг повод...?!

- Ами че то друго дело нямаше в петък посред нощ и в събота...


Вие лично убеден ли сте, че все пак в банката не е разигравана нито една от тези престъпни схеми, около които рови обвинението?

- Убеден съм в едно: дори и да е имало някаква схема, то тя не е тази. Тук, в това дело, всички търсят Цветан Василев. Той не е разпитван още дори като свидетел, камо ли като обвиняем. Но всички се занимават с него. По нашето дело прокурорът цял час пледира в залата - как Цветан Василев е накарал четиримата обвиняеми да извършат престъпления, как парите са взети в негова полза. Въпреки че такова обвинение няма....


Разговора води Ирина Матева


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във