Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мистерии с веществени доказателства

Американските телевизионни сериали от типа От местопрестъплението: Маями... са показателни за маниакалната педантичност, с която тамошните детективи събират доказателствата по някое убийство или за друго тежко престъпление. Старателно се изследват най-дребните и незначителни на пръв поглед следи, оставени от престъпника. Анализира се структурата на всяко подозрително парченце плат, влакно, някое петънце или друга дребна на пръв поглед улика, защото тези немаловажни подробности може да имат важно значение за разкриването на престъплението. И у нас се събират веществени доказателства, правят се експертизи и т.н. Както се казва - извършват се процесуално-следствени действия. Лошото е, че веществените доказателства нерядко изчезват мистериозно от помещенията, където би трябвало да ги съхраняват под строг надзор. Това обстоятелство напоследък идва в повече на съдиите по знаковите дела. Тъкмо са отстранени пропуските в обвинителния акт, ето че и всички адвокати са в залата, подсъдимите са оздравели и делото аха, да тръгне и изведнъж - изчезнала важна улика в процеса. И всичко започва отначало.
Причината за тези конфузни моменти в съдебната реформа е, че от години неизвестно как от уж строго охраняваните складове на вътрешното министерство и на следствието неизвестно изчезват всякакви вещи, свързани с делата. Злато, цигари, обувки, оръжия, сплескани куршуми, косми, кости и какво ли още не. Последният (засега) по-известен случай бе мистериозното изчезване на спортни чепици - улики по делото за убийството на сикаджийския бос Милчо Бонев - Бай Миле, от които можели да се снемат биологични данни за подсъдим. Това обстоятелство стана причина процесът за убийството на мафиота и на охраната му за пореден път да бъде отложен. Две години съдът чака да получи показания на турските бизнесмени Санджаклъ и накрая се оказа, че няма полза от тях. Свидетелите бяха разпитани, но вече нищо не помнят от ония събитя. Сега, ако се потвърди, че наистина са изчезнали и маратонките, батакът става пълен.
Въпреки че по закон веществените доказателства трябва да се съхраняват на сигурно място до окончателното приключване на съответното дело, очевидно това у нас не се спазва. Реално би трябвало от държавното обвинение да контролират опазването на ценните вещи. Вместо това обаче, като стане гаф с тях, прокурорите се надпреварват да обясняват, че няма нищо страшно - затриването на веществените доказателства нямало да се отрази на процеса. Така реагира държавното обвинение, когато преди няколко месеца изчезнаха скъпоценни метали, конфискувани по време на спецакцията Леярите. На 18 октомври близо 400 кг злато, сребро и платина, конфискувани при операцията, се изпариха яко дим от склад на Агенция Митници на Летище София. Представителите на обвинението бодро заявиха, че тази кражба няма да провали разследването, което продължава и в момента. Полицията обяви, че са разкрити крадците, но не и по-голямата част от задигнатите метали. Месец след изчезването на ценностите МВР се похвали, че са намерили четири чувала със 176 кг сребро от конфискуваното при акцията, но голямата част от останалите метали вече били прехвърлени зад граница. В момента тече дело срещу трима бижутери и криминалистите се чудят как ще докажат контрабандата без веществени доказателства.
Неотдавна шефът на пловдивската полиция Тодор Чонов заяви, че огромни количества конфискувани стоки задръстват складовете на икономическа полиция в Града под тепетата заради бавно съдебно производство. А това създавало предпоставки за кражби и злоупотреби. Повод за неговото изказване бе изчезването на 100 стека контрабандни цигари от помещение на полицията.
Проверка бе назначена, но така и не се разбра кой е задигнал папиросите. Отделно пък има веществени доказателства, които отлежават повече от десет години в складовете на полицията и повечето от тях буквално са унищожени от времето.
Може би най-шокиращият случай в този смисъл е изгубването на костите на убит човек. За това безобразие се разбра през 2009 г., когато районният съд в Смолян осъди следствието да заплати 5000 лв. на семейство заради загубените останки на починалия им син. Разследвано е било убийство, станало през далечната 1985 година. В годините след трагедията бащата на жертвата пращал неведнъж молби до прокуратурата да му върнат тленните останки на сина му, за да ги погребе. Но все му отказвали, тъй като разследването се проточило над 15 години. В крайна сметка убиецът така и не бил открит. През всичкото това време тленните останки на сина му били разнасяни между съдебната медицина, прокуратурата, следствието и МВР. Накрая веществените доказателства били затрити и на бащата били върнати само кости от трупа на сина му. Но черепът му изчезнал безследно.
Подобни потресаващи безумия нямаше да се случват, ако стриктно се спазваше НПК.

Как трябва да се съхраняват?
- Според чл.109 на НПК като веществени доказателства се събират и проверяват предметите, които са били предназначени или са послужили за извършване на престъплението, върху които има следи от престъплението или са били предмет на престъплението, както и всички други предмети, които могат да послужат за изясняване на обстоятелствата по делото.
- Всички събрани и иззети предмети, които могат да служат като веществени доказателства, трябва да бъдат внимателно огледани, фотографирани, подробно описани в съответния протокол и надлежно приложени към делото, като се вземат всички необходими мерки да не се повреждат или изменят от органите на предварителното производство. За правилното съхраняване и грижливо опазване на веществените доказателства би трябвало да се създават подходящи условия от ръководителите на прокуратурите, следствените служби и съответните поделения на МВР - охраняеми паркинги и складове, каси, здраво затварящи и заключващи се шкафове и други.
- Веществените доказателства се пазят до приключване на наказателното производство. Те може да бъдат върнати на правоимащия с разрешение на прокурора и преди завършването на производството, ако това няма да затрудни разкриването на обективната истина и не са предмет на административно нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във