Параграф22 Weekly

защита

Мистерия с вещи лица и експертизи

Изникнаха двама експерти-графолози

Изчезването на двата тефтера доведе до пълно объркване в храма на Темида. След кражбата им стана ясно, че по делото срещу Филип Златанов, което в момента се намира в Софийския апелативен съд (САС), оригиналите на тефтерите не са постъпвали. Това даде основание да се предположи, че процесът е компрометиран и може да приключи безславно, ако експертизите по делото са правени по копие на документа. От прокуратурата обаче обявиха, че няма никаква опасност кражбата им да се отрази на хода на делото, тъй като копията са нотариално заверени. Според адвокат Ирен Савова обаче, която защитава Златанов, има заверени копия, но на избрани страници. Тя обясни, че процесът ще продължи, тъй като тефтерите не са били в основата на доказателствения материал по това дело, което не е по обвинение за търговия с влияние. Адвокат Савова допуска, че вероятно те са доказателство по някакво друго разследване, по което обаче клиентът й не е бил призоваван и не е получавал обвинение.

Междувременно се изясни, че вещото лице д-р Стефан Бенчев е назначен за друга експертиза, а не за делото в САС. Според защитата на Златанов САС е назначил за вещо лице не Бенчев, а Валери Костадинов. САС е изпратил указание на прокуратурата да предаде тефтерчетата в оригинал във връзка с графологична експертиза, но това все още не е направено. Тефтерите били заключени в каса в столичното следствие. Защитата на Златанов е в пълно неведение във връзка с какво разследване е назначена експертизата, която е трябвало да извърши Бенчев. Не е ясно и как тефтерите са се озовали в него.

На заседанието на 20 ноември в САС вещото лице Валери Костадинов трябва да представи графологичната експертиза. Тя обаче все още не е внесена в съда, което според адвокат Савова означава, че Костадинов не е имал достъп до тефтерите и не е извършил поръчаното от САС изследване.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във