Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИСТЕРИЯТА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

Случилото се около мистериозната личност на офицера под прикритие от ДАНС Алексей Петров нагледно доказва, че държава, която се управлява чрез механизмите на конспиративната игра, има да пати. Само в този смисъл можем да разглеждаме последвалите осветяването му скандали, довели до падането на един вътрешен министър и до поредица от нелицеприятни разкрития, засягащи нетолкова подземието, колкото политическия елит у нас.
Първи пострада един от основните стожери на държавата, какъвто според нашенските правила се явява не някой друг, а вътрешният министър. Бившият шеф на МВР Румен Петков се спря пред Темида с обвинение, че е осветил голямата държавна тайна Алексей Петров. Това стана в края на март след изслушването на бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност, където трябваше да стане ясно срещал ли се е Петков със дупнишките бизнесмени Галев и Христов.
Макар че отрече такива връзки, Петков беше принуден да си подаде оставка, главният прокурор му поиска депутатския имунитет, а няколко месеца по-късно беше подведен и под наказателна отговорност. За престъплението му законът предвижда до две години затвор, пробация или глоба, ако е с чисто съдебно минало. Шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов внесе в края на октомври предложение съдът да освободи от наказателна отговорност Петков и да го накаже административно с глоба от 500 до 5000 лева.
От развитието на случая може да се предположи, че въпреки данданията на ексминистър Петков ще му се размине с минимума на глобата. А казусът ще бъде отнесен в графата приключени, само и само да не си изпоизвадят очите такива важни държавни институции като прокуратурата и МВР.
Самият офицер под прикритие Петров, влязъл не по своя воля в светлината на прожекторите, пък вече не може да направи и крачка, без да го сподири окото на камерата. Съветникът на Петко Сертов беше подложен на прецизен публичен обстрел. В края на октомври стана ясно, че в парламентарната Комисия за борба с корупцията е получен сигнал от лицето Петър Петров, в който то алармира за съмнителното благосъстояние на бившата барета Алексей Петров. Комисията поиска данни за имуществото му от Националната агенция по приходите и от Сметната палата. Независимият депутат Елеонора Николова коментира, че изобщо не било ясно кога Петров е бил под прикритие и кога е имал доходоносен бизнес, от който е натрупал около 3 млн. лв. чиста пара.
Всъщност по-точният въпрос е дали този доходоносен бизнес е бил прикритието на някогашния служител на НСС, а сега на ДАНС, и как бизнесът му е легитимирал агента пред обектите, които той е разработвал. Краят на прикритието Петрово обаче така или иначе вече е факт след шумотевицата, вдигната след изказването на Румен Петков.
Много по-важно е да се отговори на въпроса като какъв се е изявявал Алексей Петров в годините, когато името му се спрягаше около поредица инциденти със или без негово участие, но така или иначе - свързвани с него. Агент под прикритие, изградил структура, която всъщност върши мръсната работа на МВР? Например в престрелката пред кафене Виро клуб на Петте кюшета в столицата на 6 юли 1996 година. Тогава бившите барети Иво Емилов Русинов, охранител в Аполо, и Кольо Маринов Колев-Бореца надупчиха с куршуми Веско Въртийски-Патичето, а Ларсен Луканов почина от рана в корема. Патичето беше известен в подземните среди като човек за мокри поръчки, извършил серия въоръжени грабежи с отвличания. След стрелбата тогавашният член на УС на Съюза на бившите барети (СББ) Алексей Петров заяви, че някогашните му колеги са се появили в кафенето съвсем случайно и цялата патаклама също е станала случайно.
Пак през тази година, през ноември, нечий куршум уцели екскомандоса Георги Благов-Плувката, дясна ръка на Румен Николов-Пашата. Плувката също беше член на СББ и акционер в новопоявилата се тогава застрахователна компания Спартак. Председател на съвета на директорите й беше Николай Въжаров, а изпълнителен директор Андриан Чаворски. Сред идейните бащи на компанията, която трябваше да отвоюва територия от съществуващите вече застрахователни дружества на силовите групировки ВИС и СИК, бяха Пашата и... Алексей Петров.
Самият Петров беше ранен в крака от куршум през март 1999 г. при странен инцидент в ресторант Перла в Драгалевци. Тогава официално бе съобщено, че стрелбата е станала случайно, а Петров е бил ранен от рикуширал куршум. Странното е, че на една маса са били Петров, шефът на охранителната фирма Алфа секюрити груп Томо Борисов, небезизвестният Кирил Киров-Киро Японеца и един бодигард на Петров. Според лансираната тогава информация Киро Японеца слагал пълнител в пистолета си и неволно натиснал спусъка. Още по онова време за Японеца се говореше, че се занимава с трафик и разпространение на дрога. Дали бившата барета тогава е изпълнявал секретна задача като агент на Национална служба сигурност? Никой не казва...
С името на днешния съветник в ДАНС бе свързан още един инцидент от 14 август 2002 г., който вдигна на крака ръководството на МВР, главния прокурор Никола Филчев и де-що има отговорни хора в държавата. В този ден пред басейна Спартак Петров бе пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и бе тежко ранен в гърдите и в крака. Един от охраната му, Румен Пешев, пък получи рана в ръката. Нападателите така и не бяха открити, макар че по-късно цял отряд бивши барети начело с Николай Добрев-Бай Добри бяха задържани по подозрение за участие в покушението срещу Петров. Посоченият за физически извършител на атентата екскомандос Кирил Цинцаров и другите - бай Добри, Огнян Митков-Акулата и Димитър Димитров-Пелтека бяха наречени тогава фабрика за убийства.
Всъщност още тогава цъфна странният ореол около противоречивата личност на Алексей Петров. Създадоха го двамата му охранители, които се оказаха... действащи служители от СОБТ. По този повод МВР официално съобщи, че двете барети са били там съвсем случайно, не са охранявали Петров, но са действали... професионално! Случайно попадналите командоси - освен това и национални състезатели по карате от клуб Левски - бяха наградени от главния секретар на МВР тогава Бойко Борисов със служебна благодарност за огъня, с който отговориха на неизвестните душмани на Петров. А защо Петров влезе в амплоато на мишена, май само той и отсрещната страна си знаят. Но в никакъв случай МВР. Или ако и там знаят, значи не е добре истината да излиза на бял свят.
Може би последното потвърждение за играта, водена от бившата барета със съмнителни връзки, бизнесмен и мишена, бе историята около осуетеното бягство на международния мафиот Сретен Йосич от лечебницата на Софийския централен затвор на 4 юли 2002 година. Ролята на Петров в този случай като оперативен служител на МВР останала скрита за обществеността, обяснява както провала на замисленото бягство, така и несъстоятелността на нароилите се хипотези кой и как го е организирал.
Любителят на конспиративните теории Едвин Сугарев тогава лансира версия-бомба - че за организацията на бягството на Йосич главният прокурор Никола Филчев, приятелят му Алексей Петров и бившият шеф на СОБТ Филко Славов са разделили 3 млн. долара. Навярно поетът е бил наполовина прав - организацията е била направена така, че опитът да не сполучи, а хората у нас, свързани с мафиота Йосич, да се разкрият. Отделно внимание заслужава, разбира се, въпросът кой и как е усвоил парите, отделени от престъпната групировка на Йоца Амстердама за освобождаването му... По повод на слуховете за тези пари Върховната касационна прокуратура оповести, че е знаела за плана за бягство на Йосич още от 4 юли десетина дни след като сръбският мафиот бе задържан в столицата.
Факт е, че Йосич се озова в лечебницата на зандана не без помощта на ръководен служител от СЦЗ, чиято съпруга също работеше в заведението. А оттам, според повечето хипотези, е щял да бъде изведен и пуснат на свобода. Това така и не стана, може би защото Петров като офицер под прикритие е довел ситуацията до друг развой.
Колкото до хората от подземието, свързани с Йосич, почти единодушно коментаторите на случилото се посочиха като основна фигура Милчо Бонев-бай Миле и някои спортни деятели около два столични футболни клуба, ползващи по това време услугите на сръбски треньори. Невъзможно е да се разбере какъв пръст в историята има бай Миле, от когото по онова време трепереха всички видни бандити у нас. На 30 юли 2004 г. той бе застрелян като куче в ресторант зад стадион Славия.
На 16 август 2002 г., конвоиран от тежковъоръжени барети, Сретен Йосич бе изведен от затвора и екстрадиран за Холандия. Два дни преди това да станеАлексей Петров беше прострелян пред комплекс Спартак. А основната заслуга за залавянето и предаването на сърбина си приписа главният секретар на МВР Бойко Борисов, който по-късно дори пусна контролирана информация, че е станал мишена на Йосич.
Днес Сретен Йосич е на свобода, бившият професионал №1 на МВР е жив и здрав. А бившата барета Алексей Петров можеше още да се наслаждава на амплоато си на доста заможен бизнесмен. За беда или за радост, благодарение на министър Румен Петков днес той е вече един известен служител на ДАНС. Което не му пречи да се ползва от придобитите от прикритието му блага...

(каре)
Петров за себе си:
Ето какво казва пред в. Труд Алексей Петров за бизнеса си, малко след като на 14 август 2002 г. бе прострелян пред комплекс Спартак през 2002 г.:
В 40-годишния си живот успях да се образовам от 15-годишен в полицейското училище в Пазарджик. После завърших Висшия икономически институт. От 1999 г. съм докторант в катедра Интелектуална собственост. Служих в СОБТ до 1992 година. Напуснах по своя воля. Междувременно бях съдружник в над 50 фирми. С повечето от тях се гордея. Започнах частния си бизнес от сауната на комплекса Спартак. Взех я под аренда. Аз и една чистачка я чистехме, сам сковах ламперията. По покана на Левски създадох същевременно и клуб по карате, който неизменно от 10 години е републикански шампион... А в Спартак (застрахователната компания - бел. ред.) винаги са работели почтени и кадърни хора. С част от тях преди 12 години създадохме Съюза на бившите барети. Целта беше да си помагаме и да предпазим нашего брата в онези сложни времена от изкушенията да мине от другата страна. Оттогава до днес тези хора създадоха хиляди работни места в търговията, производството и финансовата област... Азе преди четири години станах изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Член съм на надзорния съвет на НОИ. В управителния съвет на Левски съм и лично подпомагам няколко спорта. И съм консултант в няколко фирми - някои с национално значение, от които получавам повече от прилични доходи...

Facebook logo
Бъдете с нас и във