Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мистерията ДАНС

Дейността на т. нар. българско ФБР - Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), продължава да тъне в мистерия. Дори и след смяната на нейното ръководство преди време. Това впечатление се затвърди през изминалата седмица, след като шефът на агенцията Цветлин Йовчев и ръководството на парламентарната Комисия за контрол върху нейната дейност в лицето на Волен Сидеров пак застанаха в светлината на прожекторите.
Журналистите успяха в четвъртък (22 април) да извадят с ченгел от устата на Йовчев признанието, че служители на ДАНС са подслушвали и следили незаконно различни хора, прилагайки специални разузнавателни средства (СРС) и използвайки събраната информация не според функциите на агенцията. Шефът на ДАНС заяви, че данните за тези нарушения са предадени на прокуратурата, но отказа да посочи кои и колко са въпросните служители, кога са били хванати в нарушение и дали са били наказани. От Върховната касационна прокуратура (ВКП) обясниха, че още на другия ден, (петък, 23 април) ще проверят в деловодството си дали има сигнали от държавната агенция в това направление. Дали Йовчев имаше предвид арестувания при операция Октопод бивш служител на ДАНС Алексей Петров, който първоначално бе обвинен, че е издал държавна тайна? На какво да вярваме, щом от последното съдебно заседание се разбра, че няма данни за злоупотреба с класифицирана информация?!
Мистерията около дейността на ДАНС се затяга успоредно с уж затихващите скандали около агенцията. Най-шумният от тях, свързан с използвани от агенцията СРС, беше през 2008 г. заради информационното дело Галерия. Тогава шеф на агенцията бе Петко Сертов, а негов съветник - сегашният подсъдим Алексей Петров. В рамките на тази разработка бяха събрани разпечатки от телефонни разговори между депутати и журналисти. Въпреки че на няколко пъти шефовете на ДАНС обещаха разработката да бъде разсекретена, това и до днес не се е случило. Йовчев настоява, че телефонните разпечатки не може да стават публично достояние, тъй като не са доказателство по дело. От разсекретяването на лични данни пък били застрашени интересите на хората, обект на разработката.
В момента все още няма повдигнати обвинения по аферата Галерия. Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство от ноември миналата година за злоупотреба със служебно положение във връзка с доклада на подкомисията за контрол на ДАНС за делото Галерия. Според член на парламентарната комисия в четвъртък Йовчев не е засегнал проблема за злоупотребата с подслушването пред депутатите. Така че всичко тъне в мъгла. Очаква се писмен отчет на ДАНС за това как са се прилагали специални средства от нейни служители през 2009 година. Засега нямало жалби до комисията, свързани с нерегламентирано прилагане на специални средства.
Междувременно се разбра, че ДАНС е подала поисканата от депутатите информация за досието на Алексей Петров. Шефът на комисията за контрол над ДАНС Волен Сидеров обясни в парламента, че Петров е назначен като кадрови служител с чин капитан в Национална служба Сигурност (НСС) през 2001 г. от министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния шеф на службата Атанас Атанасов. През всичките години оттогава до 2009 г. той е бил кадрови служител. По същото време той отчита годишен доход от близо 4 млн. лв., отбеляза Сидеров, според когото има неизяснени моменти какъв точно статут е имал и какви функции е изпълнявал агентът, докато е бил в ДАНС. Комисията е взела решение да изслуша Атанас Атанасов, Емануил Йорданов, Иван Чобанов, който също е ръководил службата. Атанасов би трябвало да изясни с какви мотиви е предложил да бъде назначен Петров. Чобанов пък трябва да даде информация за опитите да бъде освободен Петров. Според Сидеров по случая с Алексей Петров би трябвало да бъде разпитан и Георги Петканов.
В крайна сметка неумолимо се налага впечатлението, че скандалите около ДАНС няма да стихнат, а агенцията е едновременно желан кокал и инструмент за натиск спрямо политически и икономически групировки. Остава и големият въпрос как новата власт ще впрегне ДАНС в разплитането на извършените от тройната коалиция безобразия без тотална подмяна на назначените по време на управлението й кадри. Публична тайна е, че огромният персонал на агенцията е назначен по шуробаджанашки критерии и е задължен на онези, които са го уредили на благата и високоплатена служба. Да се очаква от тези хора да работят срещу своите покровители е абсурд. Дори ако под страх от изгонване сторят темане на днешните управляващи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във