Параграф22 Weekly

Убитата адвокатка

Мистерията остава!

България заедно с Румъния, Гърция и Полша са на опашката на Европейския съюз (ЕС), що се отнася до раздаването на правосъдие посредством криминални дела, сочи независимо изследване на съдилищата в съюза, направено от организацията Феър Трайълс Интернешънъл със седалище в Лондон. Данните включват периода от 2007-а до лятото на 2012 г.


Забавянията при завеждане на делата пред съда са най-честата причина за критичните оценки. В част от членките на Евросъюза досъдебното задържане може да продължи до четири години, докато в останалите няма законови граници.


Проблемите обаче се влошават и страната ни има значителен принос за това. През 2007-а в ЕС е имало 37 нарушения на правото на справедлив съдебен процес, докато през 2011-а - цели 75, което е увеличение с над 100%. Най-висок брой нарушения били отчетени в Гърция - 108. Повечето от тях били свързани с хроничните забавяния при завеждане на делата пред съда. На второ място се класира България с общо 92 нарушения . Мнозинството от тях също се дължат на хаотични закъснения, задържаните често нямат достъп до адвокати и членове на семейството си, заключава документът. Европейският съюз играе ключова роля при повишаването на съдебните стандарти в Европа. Но ако днес той не вземе мерки, вярата на гражданите в европейските закони ще бъде подкопана, изтъкна Джаго Ръсел, изпълнителен директор на Феър Трайълс.


nbsp;


Значителен принос за създаването на описаната по-горе плачевна картина на родното правораздаване има приключилата тази седмица на първа инстанция съдебна сага за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Дванадесет години след като младата юристка бе убита през зимата на 2000-а подсъдимите бяха оправдани.


Петчленният съдебен състав на Софийския градски съд (СГС) под ръководството на съдия Владимир Астарджиев реши, че подсъдимите за убийството Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Калайджиева не са извършили престъплението, в което са обвинени. Подсъдимата Калайджиева научи за оправдателната си присъда във Великобритания, където тя се покри след убийството, а властите на Острова отказват и до ден днешен да я върнат в България поради съмнения в справедливостта на българския съд.


С голяма доза оптимизъм обвинението в лицето на прокурора Милко Момчев поиска по 25 години лишаване от свобода и за тримата. Според него основен мотив за извършване на престъплението са били личните отношение между Надежда Георгиева и тримата подсъдими. С Орлин Аврамов адвокатката имала неуредени финансови отношения. Георгиева му е заела 10 000 долара и това, че той не й е връщал парите, е станало причина двамата да не се разбират. Отношенията на Георгиева и със семейство Пламен и Димитринка Калайджиеви също били лоши. Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият по-късно военен прокурор Николай Колев. Той давал съвети и указвал как да се заличат следите. Разследването срещу Николай Колев беше прекратено, след като той беше разстрелян преди десет години в центъра на София от все още неизвестен убиец. Прокуратурата твърди също, че резултатите от полиграфа, на който са били подложени Пламен и Димитринка, потвърждават участието им в престъплението. Като най-сериозно доказателство обаче се изтъкваше петно кръв от убитата върху потник на подсъдимия Аврамов...


Според адвокатите на подсъдимите обаче обвинителната теза за престъплението се крепи на парадокси и измислици. Адвокатът на Орлин Аврамов - Тошко Тенев, определя като несъстоятелно твърдението на обвинението, че подсъдимите взели решение да убият Надежда Георгиева със сатър, като покойният вече прокурор Николай Колев им помагал да скрият следите. Той твърди, че подзащитният му Аврамов по време на убийството е бил в Ямбол, а освен това няма мотив за убийството и бегло се е познавал с Калайджиеви, както и с Колев.


В показанията си пред съда тази седмица вдовицата на Николай Колев - Нанка Колева, която е прокурор във ВКП, настоя, че бившият обвинител 'b9 1 Никола Филчев е замесен лично в убийството на ямболската адвокатка. Тя твърди това отдавна, но години наред никой не се интересува от нейната версия и не закача бившия главен прокурор.


Най-съществената улика, на която се опираше обвинението - петно кръв на жертвата върху мъжки потник, намерен в дома на подсъдимия Аврамов, се оказа неизползваема. Съдия Владимир Астарджиев заяви пред журналистите, наблюдаващи делото, че това доказателства не е можело да се използва като валидно в съда, защото е взето в противоречие с изискванията на Наказателно процесуалния кодекс (НПК). При това повече от една година след извършване на престъплението, което хвърля, меко казано, недоумения върху действията на прокуратурата. На всичкото отгоре ключовата улика отдавна била изчезнала незнайно къде и не може да бъде приложена към материалите по делото...


Финалът на процеса на първа инстанция за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева тепърва ще стане обект на множество коментари и анализи. Най-малкото защото това дело от пет години се следи зорко от Европейската комисия и фигурира във всеки неин доклад за правосъдието и вътрешния ред като еталон за бавно правораздаване.


В скоро време предстои посещение на експерти юристи от ЕК у нас, които да анализират неуспехите с делата, предизвикали силен обществен интерес. Освен това предстои да започне работа и новият състав на Комисията по знаковите дела към Висшия съдебен съвет, откъдето също ще наблюдават по-нататъшното развитие на процеса. Впрочем предстоят процеси и присъди още на две инстанции. Но дванадесет години след престъплението едва ли ще се появи някое ново доказателство, което да обърне нещата.

nbsp;


Хроника на събитията

28 февруари 2000 г. - разследването за убийството на Надежда Георгиева е възложено на Столичната следствена служба (ССлС). За убийството на Георгиева са обвинени Орлин Аврамов - един от собствениците на ямболската винарна Стара изба ООД, Димитринка Калайджиева, бивша секретарка на прокурор Николай Колев, и нейният съпруг Пламен Калайджиев. Сред обвиняемите по делото бе и военен прокурор Николай Колев, но разследването срещу него е прекратено след неговото убийство през 2002 година.


Декември 2000 г. - главният прокурор Никола Филчев прехвърля случая от ССлС към Специализираната следствена служба (Националното следствие). Мотивите на Филчев са, че делото е от фактическа и правна сложност, необходимо е да се разпитат допълнителни свидетели.


През лятото на 2001-а при обиск в дома на Орлин Аврамов разследващите намират в пералнята потник, върху който е открито кърваво петно. ДНК експертизата показва, че кръвта е на Надежда Георгиева. След това Аврамов е уличен като извършител на убийството, а срещу съпрузите Пламен и Димитринка Калайджиеви са повдигнати обвинения за съучастие в престъплението.


На 25 март 2004 г. в Софийския градски съд (СГС) започва делото за убийството на адвокатката и по искане на прокуратурата е засекретено.


На 13 юли 2006 г. съдията от СГС Вера Чочкова връща обвинителния акт заради допуснати множество груби нарушения при неговото изготвяне. Съдът определя срок на прокуратурата да коригира обвинителния акт.


На 9 октомври 2006 г. Софийският градски съд отново дава ход на делото. В залата се явяват само двама от подсъдимите, тъй като Димитринка Калайджиева се укрива в Англия.


На 30 септември 2008 г. делото бе спряно заради проблеми по процедурата за екстрадиране на Калайджиева. След продължили две години дълги съдебни спорове стана ясно, че Великобритания няма да върне подсъдимата у нас заради съмнения, че делото е нагласено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във