Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мистериозен банков обир в Бургас

Елегантен обир на банка, без обичайния в подобни случаи взлом, извършиха неизвестни засега крадци от клон на Общинска банка в Бургас в сряда (23 януари) вечерта. Трима маскирани нападатели вързали пазача и откраднали близо 40 000 лв. от централния клон на финансовата институция в центъра на морския град.


Нападателите са проникнали в помещението със собствен ключ през сервизно помещение. Няма никакви следи от разбиване на врати или прозорци. Няма данни дори мъжете да са носели оръжие. Охранителят изпаднал в силен шок, но няма физически наранявания, съобщи говорителката на областната дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева. Пазачът е бил сам на 12-часова нощна смяна.


Престъпниците са проникнали в клона малко след като там е внесен дневният оборот на общинския превозвач Бургасбус. Любопитна подробност е, че банковият офис се намира близо до Първо районно полицейско управление в морския град, но това обстоятелство явно не е притеснило обирджиите. По данни на полицията престъпниците не са успели да проникнат в основното касово помещение и в гражданския трезор, където се съхраняват ценности и суми на вложителите. След инцидента банковият клон бе окупиран от бургазлии, които съхраняват ценности в трезора, но те бързо се разотидоха, след като разбраха, че вещите им са непокътнати.


По всяка вероятност извършителите на обира са разполагали с информация за организацията на работа в банката. Криминалистите работят дори по версия крадците да са имали близък човек сред служители в банковия офис. Директорът на Общинска банка Чавдар Бъчваров обаче заяви, че изключва вероятността в обира да са замесени хора от банката. Полицията е иззела видеозаписи, които тепърва ще бъдат анализирани. След инцидента са повикани за разпит повечето служители от клона. Банката вече е възстановила откраднатите пари на общинския превозвач Бургасбус, съобщи управителят на фирмата Петко Драгнев.


По счетоводни данни на фирмата откраднатата сума е малко над 38 000 лева. Шефът на фирмата превозвач обясни, че това е обичайната процедура за отчитане на дневния оборот на общинския превозвач, при която от години инкасо-автомобили всеки ден прибират наличните средства и ги пренасят до Общинска банка. Бургасбус работи с тази банка от 2001 г. и досега не е имало проблеми.


Междувременно полицията съобщи, че в нощта след обира в Бургас са задържани двама от участниците в друго подобно нападение, което беше извършено в началото на този месец - обира на трезора в Кърджали. Единият от арестуваните за това престъпление се казва Симеон В. Д. - Синбад. Крадецът с оригиналния прякор имал 26 регистрации за кражби, грабежи, наркотици и хулиганство, съобщи началникът на СДВР комисар Валери Йорданов. В Кърджали продължат процесуално-следствените действия с него. Другият мъж, който е задържан при специализираната полицейска операция същата нощ, е Симеон В. М., по прякор Фризьора. Тепърва ще се изяснява дали той е съпричастен към обира на банковия трезор. И Фризьора също имал множество регистрации за различни криминални деяния.


Банковият клон в Кърджали бе обран на 4 януари. Тогава крадците разбиха 32 касети и задигнаха 4500 евро. Часове след грабежа парите бяха намерени, захвърлени близо до банката, заедно с маска и пистолет. Униформените откриха и изоставено BMW, използвано от извършителите при удара. При обира близо до мястото на престъплението бе задържан Славчо Магеров, който е един от главатарите на бандата. Ден по-късно бе закопчан и неговият съучастник Хубен Митев. След ареста на Славчо Магеров шефът на МВР Цветан Цветанов коментира, че очаква различен подход от съдебната власт и той да бъде оставен в ареста. По-късно районният съд в Кърджали остави и Митев, и Магеров в килията с постоянна мярка задържане под стража. След ареста на Синбад и Фризьора задържаните за обира в Кърджали станаха четирима. Сега остава МВР и прокуратурата да изяснят кой за какво търка арестантските нарове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във