Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИТИЧЕН СУТЕНЬОР ИЗПРАВИ РУСЕ НА НОКТИ

От един месец жителите на гр. Русе не са на себе си, въпреки че на пръв поглед не си личи. Причината за мъртвото вълнение е, че на 10 юли, след близо 10-годишно изгнание в странство, Цветомир Белчев-Бизона се завърна в родния град и обяви, че се включва в голямата политика.
Ако става дума за поредната регионална звезда, пристигнала от Западна Европа на бял кон (или мерцедес) с идеята да ни научи на ум и разум - да махне човек с ръка и да пусне бюлетината си за старите муцуни. В случая обаче иде реч за индивид, от който навремето пропищя половин Европа и който прекара осем години в чешки затвор, осъден за международен трафик на проститутки.

Демократичната история на
един от най-забележителните български бандити
започва на 19 април 1990 г., когато Цветомир Белчев и майка му - Елена Маринова, създават собствена партия. Назовават я Независимо дружество Обновление, а съобщението за регистрацията й в Софийския градски съд е обнародвано в Държавен вестник, бр. 34 от 1990 година.
Основната цел на Независимото дружество Обновление е да защитава правата на лишените от свобода в България и затова негови съучредители стават все бивши и настоящи затворници. Тоест - хора, с които новоизпеченият партиен лидер е ял, пил и спал седмици, месеци и години наред.
Цветомир Белчев е роден през 1958 г. в Русе, завършва спортното училище в Разград като перспективен млад състезател по борба и от младини носи екзотичния прякор Бизона. През далечната вече 1975 г. обаче той извършва първата си кражба и отнася година и три месеца лишаване от свобода, която излежава в т. нар. детски затвор в гр. Бойчиновци.
През 1977 г., още не вкусил пълната сладост на свободата, Цветомир Белчев отново е арестуван. Това окончателно вбесява бъдещия кандидат за президент и той взема съдбата си в свои ръце. За целта уговаря съкилийника си да изчезнат от ареста, като пътьом пребиват почти до смърт двамата постови милиционери. Опитът му за бягство обаче е осуетен, а Цветомир Белчев е осъден на 12 години затвор заради опит за убийство на двамата надзиратели.
През 1986 г., по системата един работен ден за два дни присъда, прекарани зад решетките във Враца и Бургас, Цветомир Белчев излиза на свобода и... веднага влиза в крак с последните криминални актуалности на перестройката - контрабандата и валутните престъпления. По данни на МВР, по онова време той контролира почти цялата незаконна търговия с вносни джинси, козметика, цигари, златни и сребърни накити в Русе и региона. Част от стоката Белчев пазарува на едро от бившите валутните магазини на Кореком, а друга част му я доставя Атанас Джутев, колега на Бизона от бургаския затвор.
По оперативни данни МВР, наред с алъш-вериша Цветомир Белчев-Бизона трупа опит и в чисто бандитския бизнес. Демократичната промяна на 10 ноември 1989 г. го заварва с множество полицейски разработки за съучастие в грабежи, но без... нито едно висящо дело или присъда.
За да избегне закономерното, през лятото на 1990 г. Бизонът и майка му - Елена Маринова, създават Независимото дружество Обновление. През януари 1991 г. Цветомир Белчев се самоиздига за кандидат-президент и изпълнява част от мисията на живота си. Най-напред се освобождава от денонощната опека на ченгета и прокурори, защото се ползва с имунитет. След това има право на безплатна реклама по БНТ и БНР и безнаказано може да създава свои партийни структури в цялата страна. А накрая съвсем безпроблемно има право да посещава всички затвори в страната, за да се среща със своите избиратели и съпартийци.
Точно по онова време Цветомир Белчев полага основите на бъдещата си престъпна структура, защото успява да отвори офиси на Независимото дружество Обновление в Плевен, Враца, Троян, Свищов и Полски Тръмбеш. А след победата на д-р Желю Желев на президентските избори през 1991 г. Цветомир Белчев напуска България и започва да върти бизнеса си от чешкия град Хомутов.
Прокуден зад граница
Бизона разчита на три неща: на връзките си в България, на търговския си нюх и на... майка си, която остава в Русе. Верен на себе си, обаче той не започва да внася в Чехия например българско кисело мляко срещу наливна бира или леки коли Шкода, а започва бизнес с проститутки.
Схемата, която Елена Маринова и Цветомир Белчев разработват в началото на 90-те години на миналия век от разстоянието на годините звучи банално. Жената зарибява момичета, като им обещава добре платена работа като барманки и сервитьорки. Пак тя урежда избраничките с необходимите документи (част от които са фалшиви), а накрая лично организира извозването на девойките от България до Чехия.
Оттам нататък нещата поема Цветомир Белчев, който посреща нищо неподозиращите момичета и ги настанява в предварително наети от него жилища в гр. Хомутов, намиращ се на 17 километра от чешко-германската граница. След това заедно с ортаците си Ценко Митков, Красимир Куртев и Емил Досев (бивш наемник във Френския легион) Белчев обработва момичетата чрез системни побоища, групови изнасилвания и дрога до такава степен, че проституирането става за тях... сбъдната детска мечта.
Според добре осведомени източници на Параграф 22, по онова време - 1992-1996 г., за Цветомир Белчев постоянно работят
45-50 български проститутки
При това те бачкат на две смени - дневна и нощна, всяка смяна продължава между 12 и 18 часа, а за 30-минутен сеанс проститутките на Белчев вземат по 50 г. марки.
През 1997 г. Цветомир Белчев става толкова отговорен фактор на сексуалния пазар в пограничния гр. Хомутов, че дори местните мафиоти изпадат в тежка зависимост от него.
Първият чех, който изгаря покрай приятелството си с Белчев, се казва Станислав Тир. В началото на 1997 г. той иска от нашенеца 50 000 г. марки назаем, които не успява да върне. За да не стават простотии, Тир предлага на Белчев следната сделка: българинът дава още 50 000 марки, а в замяна получава бара на чеха - Лили - за безсрочно и безвъзмездно ползване.
Малко по-късно - пак през 1997 г., Цветомир Белчев хвърля око на друго заведение, собственост на Станислав Тир - Марио бар, което се стопанисва от т. нар. Марио Дългокосия от Пловдив. Този път обаче процедурата не минава безболезнено, защото майната се заинатява и по никакъв начин не иска да отстъпи пред русенеца.
За да сломи съпротивата на конкуренцията, Цветомир Белчев и неговият най-доверен човек - Емил Досев, правят най-баналната мутренска крачка - отиват в бара и пребиват Марио Дългокосия. След което, явно за назидание, Досев надупчва с автомат парадния вход на кръчмата.
Досущ като по филмите обаче полицията моментално пристига на местопроизшествието. Емил Досев е арестуван, а Цветелин Белчев успява да избяга, едно денонощие се крие във фамилната къща на Станислав Тир, а после съпругата на чеха - Мария, го настанява в хотел Хелена в гр. Литомержице.
Няколко дни след екшъна Станислав Тир получава от Белчев 10 000 г. марки, дава ги на прокурора по делото за екшъна в Марио бар и... Емил Досев напуска следствения арест на гр. Хомутов. А в знак на благодарност Белчев купува трето заведение от Тир, като сделката е оформена по следния начин: българинът плаща на чеха 100 000 г. марки годишен наем, а пред властите двамата декларират, че заведението струва 20 000 крони (около 1000 г. марки).
Също през 1997 г. Цветомир Белчев осъществява и третата си голяма сделка. Срещу 500 000 г. марки (около 9 млн. крони) в брой българинът получава от Станислав Тир още един бар - Ватерло. По принцип това заведение е малко особено, защото в него не се пие и не се яде. В частност обаче барът разполага с няколко стаи, в които проститутките на Белчев заработват по 50 000 г. марки на месец.
Безспорно обаче най-голямото достойнство на трите заведения - Лили, Марио бар и Ватерло, е друго. Те се намират извън Хомутов - на почти еднакво разстояние едно от друго, така че покриват почти цялата пътна отсечка между града и чешко-германската граница.
Накрая, за да скрепи окончателно бизнеспартньорството си със семейство Станислав и Мария Тир, Цветомир Белчев купува от тях апартамент, който се намира на ул. Максим Горки в Хомутов. Българинът превръща това жилище в своя секретна щабквартира, а чехът монтира в мазето на къщата голям сейф. В него ортаците постоянно държат около 500 000 оборотни марки, а 5000 от тях всеки месец отиват за подкупване на местни полицаи, прокурори и съдии.
През септември 1997 г. срещу престъпната структура на Цветомир Белчев започва
секретна съвместна разработка
на чешката полиция и българската НСБОП (днес ГДБОП), която носи кодовото наименование Удар. В основата на тази операция са подозренията, че дясната ръка на Белчев - Емил Досев, е убил по поръчка на шефа си две момичета, които категорично са отказали да проституират. В хода на разработка българските и чешките антимафиоти събират достатъчно доказателства за престъпната дейност на Белчев и компания, но убийствата остават неразкрити.
Заключителният етап на операция Удар се провежда в нощта на 7 срещу 8 октомври 1997 година. В него участват над 300 чешки полицаи и барети, плюс двама служители на НСБОП. По време на екшъна в трите крайпътни бардака на Белчев и в квартирите, наети от него в града, са арестувани 25 от момчета на Белчев (23-има от тях са българи), 40 от българските проститутки на Бизона и... майката на престъпния бос - Елена Маринова.
Въпреки мерките за сигурност, предприети по време на операция Удар, Цветомир Белчев успява да се измъкне от полицейския обръч и да изчезне в необятна Русия. На свобода остава и местният ортак на Бизона - Станислав Тир, който слага ръка не само на съвместния бизнес, но и на 450 000 г. марки и около пет килограма златни накити, заключени в споменатия вече сейф на ул. Максим Горки.
Още на 8 октомври 1997 г. чешките власти обявяват Бизона за международно издирване, но в продължение на една година усилията на Интерпол да залови беглеца остават безрезултатни. Според оперативна информация от онова време, след кратък престой в Русия Цветомир Белчев се отбива за по няколко месеца в Южна Корея и в Тайван, след което следите му окончателно изчезват.
През есента на 1998 г. съдебният процес в Хомутов срещу Бизона и хората му приключва
с обща присъда от 61 години затвор
Цветомир Белчев е осъден задочно на 10 години лишаване от свобода, а майка му Елена Маринова трябва да излежи само шест години. А през декември същата година щастието се усмихва и на Интерпол, защото най-изненадващо Бизона се появява в полския град Вроцлав, където е арестуван и експедиран в Чехия за излежаване на присъдата си.
Три и половина години по-късно - през лятото на 2002-а, Цветомир Белчев отново става медиен герой от европейска величина. Поводът е приключването на българо-чешката полицейска операция Смет, чиято цел е да прочисти района около гр. Хомутов от българските проститутки на... Бизона.
Оказа се, че в периода 2000-2002 г. Цветомир Белчев продължава да управлява бизнес империята си чрез писма до ортака си Станислав Тир. Този път обаче рисковете са сведени до минимум, защото в структурата на Бизона в Хомутов работят само десет души - биячи и сутеньори.
Нова е и схемата, по която Бизона започва да работи. Специални посредници зарибяват в България бъдещите проститутки, като за всяко момиче, транспортирано до Хомутов, Белчев плаща по 1000 лева. След това той, чрез свои хора на свобода, продава проститутките на свои колеги, опериращи в района на Хомутов, като за всяка девойка получава по 3000 лв. в брой, плюс процент от печалбата. За разлика от 90-те години на миналия век, през 2000-2002 г. Белчев включва в бизнеса и проститутки от други националности.
Операция Смет започва в края на месец май и приключва в началото на юни 2002 година. В нея участват над 200 чешки ченгета и неколцина български антимафиоти, командировани в Чехия. По време на масираната хайка са арестувани 18 от проститутките на Бизона - шест българки, шест чехкини, четири украинки и две момичета от Словакия. Задържани са и десетимата ортаци на Бизона в Чехия - осем българи, един чех и една гражданка на Словакия.
Тази операция обаче претърпява пълен неуспех, защото по време на предварителното разследване нито една от българските проститутки не дава показания срещу Бизона. Тъкмо обратното - всички заявяват, че продават телата си съвсем доброволно и са напуснали България законно - с истинските си международни паспорти и с легализирани покани за добре платена работа в баровете около Хомутов.
Именно тези показания позволяват на Цветомир Белчев необезпокояван да изтърпи над две трети от 10-годишната си присъда и преди около месец да се завърне в родното гнездо и да... изправи съгражданите си на нокти. По простата причина, че в Русе за никого вече не е тайна амбицията на Цветомир Белчев-Бизона отново да влезе в голямата политика - чрез семейната партия Обновление и като участник в предстоящите президентски избори.
Какво да се прави - явно и българската история е низ от периодично повтарящи се случки и събития. Така че след задължителния провал на Бизона на президентските избори нищо чудно да научим, че той пак е изчезнал зад граница и пак завъртял едрогабаритен бизнес с български проститутки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във