Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИТЬО ОЧИТЕ ОТИВА ПАК НА СЪД ЗА ЛЪЖА

Сякаш за компенсация и утеха на стотиците недоволни от присъдата над несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите дойде новината, че съдебната сага около него и част от хората му всъщност не е приключила. Неотложен ангажимент на защитата му обаче попречи на осъдения вече мафиот да се изправи отново пред Бургаския районен съд.
Това трябваше да стане на 5 февруари (вторник), като този път срещу Очите е повдигнато обвинение за даване на лъжливи показания. Делото обаче бе отложено за 29 февруари поради невъзможност на адвоката на Желязков да се яви в същия ден в съдебната зала.
Заедно с боса си пред съда ще дават обяснения дясната ръка на Очите - Янко Гюров - Поморийския, Лъчезар Димитров - Лъчо и братята Бано и Диньо Диневи. Повдигнатото обвинение е по чл.290 от НК - за прикриване на истината и съзнателно потвърждаване на дадени лъжливи показания. По закон наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода ефективно.
Според изготвения обвинителен акт, Димитър Желязков - Очите, Янко Гюров - Поморийския, Бано Динев, Диньо Динев и Лъчезар Димитров - Лъчо са дали лъжливи показания по време на процеса за убийството на поморийския наркодилър Венелин Москов - Венци Черния.
Той беше открит на 15 юни 2000 г. в Мерцедес-а си надупчен от упор със седем куршума. Като обвиняем за убийството бе привлечен Румен Димитров - Психото, един от хората на Очите в онези години. През 2001 г. Психото бе осъден на 20 години затвор за разстрела на Венци Черния, въпреки че отказа да се признае за виновен. Представителят на държавното обвинение заяви тогава пред съдебния състав, че има събрани безспорни доказателства за това, че Психото е прекият извършител на кървавото деяние. Като мотив за кървавото покушение бе посочено разчистването на сметки във войната, водена от Митьо Очите за монопол на наркопазара по Южното Черноморие.
Въпреки издадената присъда на Психото плъзна слухът, че Митьо Очите и хората му всъщност са наблюдавали пряко убийството на Москов и са присъствали на самото местопрестъпление. Тази информационна бомба бе хвърлена от смъртния враг на Очите - Стоян Димитров-Толума. Той бе нарочен за поръчител на взрива в Несебър през 2001 г., когато бомба, заложена в изоставена лека кола Жигули, уби на място Тянка, съпругата на Митьо Очите, брат й Славчо Дерелиев и бодигарда им. Точно по време на съдебния процес срещу него Толума обяви сензационно, че бомбата е била предназначена за Очите заради поръчаното убийство на Венци Москов.
Не съм присъствал на убийството на Венци, ние бяхме приятели с него, а в деня, в който бе разстрелян не съм излизал от къщи, опроверга обвиненията срещу него Митьо Очите. Другият заподозрян от Толума - Янко Гюров-Поморийския, пък обяви, че в нощта на убийството на Москов е бил на дискотека с приятелката си. От своя страна Гюров посочи, че самият Стоян Димитров имал зъб на Венци и се е опитвал да го очисти нееднократно.
Според обвинението в процеса по лъжесвидетелстване, няма доказателство Гюров и Очите да са съучастници или поръчители на убийството на Венци Москов. Събраните факти обаче недвусмислено сочели, че те са присъствали на местопрестъплението и са скрили този факт от разследващите органи.
Другите трима - Бано Динев, Диньо Динев и Лъчезар Димитров, ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка заради това, че са се опитвали да изградят фалшиво алиби на Психото. Братята Диневи заявиха пред следствието, че по време на убийството на Венци Москов Румен Димитров - Психото е бил в дома им в село Богомилово. Лъчезар Димитров потвърдил думите им. Показанията на тримата обаче били отхвърлени от други свидетели и събрани доказателства по случая. Срещу Бано Динев процесът ще се води задочно, тъй като е в неизвестност и за задържането му има издадена европейска заповед.
Междувременно стана известно, че между прокуратурата и останалите съратници на Очите, които не сключиха споразумение, са започнали преговори. Според неофициалната информация, Новак Купенов и други четирима от групата на Очите са пожелали да сключат споразумение и вече са изложили своите искания пред прокуратурата.

тпс
paragraf/foto/broi/ митьо очите/0049.jpg
Ако и Новак Купенов (легналият на скамейката) сключи споразумение с прокуратурата, ще му се наложи за кратко да цери болежките си в затвора.

(КАРЕ)
НЕИЗЯСНЕНИ ФАКТИ ОКОЛО РАЗСТРЕЛА НА ВЕНЦИ ЧЕРНИЯ
В жаркото лято на далечната 2000 г. край Сарафово е застрелян със седем куршума един от играчите на наркопазара в района Венелин Москов- Венци Черния. За извършител бе посочен Румен Димитров - Психото. По това време Димитър Желязков-Очите се намества на пазара на дрога в региона, като това бе съпроводено със серия от бомбени атентати и писък на куршуми. Там вече се бе настанил и конкурентът му Георги Сивков. Той самият даде фира на 29 ноември 2000 г., след като бе разстрелян насред Бургас с автомат.
За първи път тогава се заговори и за верния сподвижник на Очите - Янко Гюров-Поморийския. Него подземните среди посочиха като мозъка на групировката. Любопитно е, че Гюров е бил приятел както с разстреляния Венци Москов (къщата на Москови и родният дом на Янко Гюров са на една и съща улица в Поморие), така и с убиеца му Румен Димитров - Психото.
Решаващи доказателства за вината на Психото се оказаха разпечатка от Мобилтел за 8-секунден разговор от мобилния телефон на Венци с телефона на Румен Психото, бяла фланелка със следи от барут и капчици кръв (открита в багажника на алфа ромеото на Психото). А алибито му бе провалено от свидетеля Диньо Динев.
Кои са фактите, останали незабелязани по време на разследването и съдебния процес?
- Димитрина Москова, снаха на Венци, свидетелства под клетва, че в нощта на разстрела Венци й съобщил за предстоящата си среща с Янко Гюров в Сарафово;
- обвиняемият Румен Димитров споменава, че на 14 юни вечерта се е видял с Георги Сивков и му дал своя мобилен телефонен апарат;
- Маргарита, майката на Сивков, заяви в съдебната зала, че по време на убийството синът й Георги и групата на Митьо Очите са били в добри отношения.
Според запознати с бургаското подземие, тези факти пренареждат реалността на увенчаното с присъда дело срещу Психото и водят до шокиращата версия, че той не е извършвал никакво убийство, а просто е изпрал пешкира. Човекът, организирал срещата на високо ниво между Венци и Георги Сивков, по време на която Венци е бил убит, е бил добрият познат Янко Гюров. На процеса срещу Румен Димитров-Психото никой обаче не се зае да проучва хипотезата дали Георги Сивков, или Янко Гюров са дръпнали спусъка.
И още един любопитен факт. Докато върви процесът срещу Психото, в редакцията на местен вестник се получава анонимно писмо, в което авторът описва подробно какво е станало в мерцедеса на Венци в нощта на разстрела му. Обвинението и съдът обаче подминават тази информация. Психото е осъден и пъхнат зад решетките за цели 20 години.
Въпреки тези факти процесът срещу Очите и Янко Гюров за лъжесвидетелстване относно убийството на Венци Москов е обречен, а доказателствата, че те са присъствали на мястото на разстрела, няма да минат, се коментира в престъпните среди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във