Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МИТЬО ОЧИТЕ СЕ СБЛЪСКА С УБИЕЦА НА ЖЕНА СИ

Несебърският наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите бил подложен на психически тормоз при престоя си в изолатора на бургаския затвор. За това алармира неговият адвокат Илиян Василев. Василев визира скорошен инцидент - в коридора на затвора Желязков се сблъскал очи в очи с най-големия си враг - Стоян Димитров-Толупа и си разменили любезности.
Толупа бе осъден на доживотен затвор от бургаските магистрати заради атентата в Несебър на 9 ноември 2001 година. Тогава загинаха съпругата на Митьо Очите Тянка, брат й Славчо Дерелиев и бодигардът им Николай Бъчваров - Бъчето. Пред дома на Митьо Очите в Несебър избухна бомба с два килограма тротилов еквивалент, заложена в изоставена лека кола Жигули.
Според обвинението, атентатът е бил поръчан от Толупа. Заедно със Стоян Димитров на подсъдимата скамейка по същото обвинение застанаха още Кероп Погосян и Иван Рибов. Двамата бяха осъдени по на 16 години лишаване от свобода. Имаше и четвърти обвиняем - Николай Ганев, който беше осъден на четири години затвор за незаконно притежание на взривно вещество. Ганев беше оправдан по обвинението в подбудителство и съучастие в атентата.
Връщах се от свиждане, когато на стълбите се засякох с Толупа. Стоян беше с едно от неговите момчета. То ми посегна и аз скочих срещу него. През това време Толупа избяга. Как мислите, че се чувствам?, обяви Димитър Желязков при последното гледане на делото за промяна на мярката му за задържане в бургаския Апелативен съд. Въпреки инцидента обаче апелативните магистрати отказаха да пуснат от ареста несебърския наркобос. Те постановиха, че в рамките на идните два месеца той няма право да иска ново преразглеждане на мярката за задържане.
Един от най-приближените до Очите - Новак Купенов, също като боса си направи опит да поиска промяна на постоянния си арест. Той изтъкна като мотив за искането влошеното си здравословно състояние и дисковата си херния. Магистратите от Бургаския окръжен съд обаче прецениха, че молбата му е неоснователна и незаконосъобразна. Според тях не е настъпило влошаване на здравословното състояние на Купенов и няма нови медицински експертизи, които доказват промяна в състоянието му и налагат да се приложи нова, по-лека мярка за неотклонение.
Заради произнесеното решение тогава адвокатът на Купенов - Анатолий Луканов, заплаши, че ще депозира жалба до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, тъй като според него спрямо клиента му е допуснат отказ от правосъдие. В крайна сметка и Бургаският апелативен съд отхвърли жалбата на Купенов с мотив, че е подадена, преди да изтече двумесечният забранителен срок, наложен от съда при предишното определяне на мярката.
Законът ни позволява да депозираме жалба въпреки срока, ако има нови доказателства, заяви на свой ред адвокат Луканов. Според него, те са свързани със здравословното състояние на Купенов. Въпреки едномесечното лечение в София то се влошавало. Купенов е с диагноза дископатия - каквато е и диагнозата на Красимир Маринов- Големия Маргин. Явно след МВР това заболяване е заплаха № 2 сред представителите на престъпния свят.
И така, докато чака изтичането на двумесечния срок, Митьо Очите ще продължи да се радва на неочаквани срещи в затвора. Освен с най-големия си враг, пряко обвинен в убийството на съпругата му, Димитър Желязков всекидневно се разминава по коридорите и с един от ключовите свидетели срещу него - 24-годишния Калин Чобанов. Той е един от основните свидетели на обвинението срещу Димитър Желязков и приближените му и също търка наровете в зандана, където при специален режим на охрана прекарва дните си Желязков.
Калин Чобанов изтърпява зад решетките едногодишна присъда за грабеж. Той бе задържан през месец март тази година, след като неколкократно не се явяваше на заведеното срещу него дело и бе издадено разпореждане за ареста му. Оказа се обаче,че през това време той редовно присъствал на заседанията по друго дело - за отвличането му през месец март миналата година, по което е основен свидетел. Чобанов бил задържан по време на делото и изведен с белезници от съдебната зала, след като бил посочен от защитата на подсъдимия.
Димитър Желязков - Митьо Очите бе арестуван заедно с 12 човека от най - близкото му обкръжение на 2 април тази година. Той и още 16 свързани с него лица бяха обвинени от бургаската прокуратура в организиране на престъпна въоръжена група за разпространение на наркотици.
След задържането на Очите и хората му прокуратурата започна една от най - мащабните си проверки по сметките на 27 физически лица и 18 фирми, за които има подозрения, че са свързани с наркопирамидата на Желязков в Бургас. От прокуратурата съобщиха, че са получили разрешение за разкриване на банковата тайна, въз основа на която от Централния кредитен регистър се извършват справки за кредитната задлъжнялост на тези лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във