Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Митьо Очите - социалнослаб?

Най-сетне удари звездният час на проф. Стоян Кушлев, шеф на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. За първи път откакто тя съществува, ще станем свидетели на търг на имоти, които са били конфискувани от държавата, защото са били придобити с кървави пари.
Благата вест за проф. Кушлев дойде от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас. В четвъртък (28 октомври) дирекцията съобщи, че организира търг с тайно наддаване за имотите на прочутия наркобос и сегашен затворник Димитър Желязков - Митьо Очите.
След влязло в сила съдебно решене ще бъдат обявени за продажба два апартамента, два магазина, гараж и два склада, всички в Несебър, както и парцел с къща в Сунгурларе, съобщават от агенцията.
До търга се стигна, след като през март този година комисията Кушлев спечели на втора инстанция в Бургаския апелативен съд делото, заведено срещу Митьо Очите за отнемане на негови имоти на стойност 2.3 млн. лева. Тогава апелативните магистрати потвърдиха присъдата, издадена преди това от колегите им в Бургаския окръжен съд, с която бе уважено искането на комисията Кушлев за конфискацията на Митьовото имане. Хората на проф. Кушлев пожелаха терен от 190 кв. метра в Несебър, с право за строеж на жилищна сграда, дворно място заедно с масивна жилищна сграда и гараж в Сунгурларе, нива от 11 200 кв. метра в землището на град Бургас, идеална част от дворно място в Ахелой, два магазина за промишлени стоки в Несебър, склад и гараж към тях, апартамент от 72 кв. метра в Несебър, лек автомобил Мерцедес, лек автомобил Порше, лек автомобил Алфа Ромео и лек автомобил БМВ, суми от банкови сметки, дял от фирма Прогрес и фирма Агростил, както и от фирма Инвестпетролиум. В полза на държавата бе отнето и дворно място в село Равда.
Страшилището на Бургас и региона Митьо Очите рязко дръпна назад, след като през януари 2008 г. получи присъда от четири и половина години лишаване от свобода. Желязков стана първият официално признат шеф на организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на дрога в страната. Прецедентът се случи в залите на Бургаския окръжен съд (БОС), след като председателят му Даниел Марков одобри на заседание и след леки поправки споразуменията между Бургаската окръжна прокуратура, Желязков и 11 от най-приближените му хора.
Митьо Очите сам се легитимира като наркобос, отговаряйки на въпросите на обвинението: Да, признавам се за виновен. Да, разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с него. Доброволно подписвам това споразумение. Срещу произнесените набързо четири да Желязков получи възможно най-леката присъда от четири и половина години лишаване от свобода при първоначално общ режим. Повдигнатото срещу него обвинение бе по чл.321, ал.3, т.3 във връзка с ал.1, във връзка с чл.93, т.20 от НК - за организирана престъпна група.
Думите му, изречени на 30 януари в една от най-охраняваните зали на БОС, бяха и отправната точка в пътя на Очите към бургаския затвор. Престоят му там обаче се оказа по-кратък от предвиденото, след като му бе приспаднато излежаното време в предварителния арест. А този срок не беше никак малък - от първото заседание на 5 април 2007 г. до 30 януари 2008 година. Така че му се очертаваше да излежи зад стените на затвора не 4.5 години, а 3 години и 8 месеца.
Свободата се провиждаше пред него в късното лято на 2011 година. Но отново се отдалечи от Митьо Очите, който през август 2009 г. получи нова присъда, този път от Врачанския окръжен съд. Отново след споразумение с прокуратурата Димитър Желязков се призна за виновен по обвиненията за организиране на престъпна група, за притежание и разпространение на наркотици, за склоняване към проституция и за трафик на хора. Групата този път беше на приятеля му Данчо Пръча от Враца, която беше разбита от МВР през октомври 2008 година. Признанието му донесе нова присъда от 4 години и 9 месеца лишаване от свобода. От това наказание обаче бяха приспаднати излежаните дотогава в ареста около две години по същото обвинение, постановено от Бургаския окръжен съд. Това стана съгласно Наказателния кодекс, според който в подобни случаи влиза в сила т.нар. кумулация - определяне на едно общо наказание от две присъди, като се изпълнява най-тежката от тях.
Вместо Митьо Очите да лежи умиротворен в килията си в Белене, той отново влезе в съдебната зала в очакване на поредната си присъда. На 22 април тази година бе осъден на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода, този път по дело за пране на пари. Присъдата влезе в сила веднага, тъй като бе постановена след споразумение между прокуратурата, Бургаския окръжен съд и защитниците на Очите.
Изглежда, и в зандана затворникът Желязков няма да има мира. През юли се подочу, че главният прокурор Борис Велчев ще внесе искане във Върховния касационен съд делото срещу Митьо Очите за пране на пари, гледано от Бургаския окръжен съд, да бъде върнато за ново разглеждане. Е, слухът се оказа истина - в началото на октомври такова искане наистина беше направено. Според обвинителите наложеното на Желязков наказание не съответствало на високата обществена опасност на престъплението. В мотивите си прокуратурата посочи, че Очите имал други присъди за ръководене на организирани престъпни групи с развита йерархична структура. Следователно така наложената присъда от 4 години и 10 месеца затвор нямало да има необходимия възпитателен ефект.
Защитата на видния затворник обаче контрира, че искането за връщане на делото за ново разглеждане всъщност е било изготвено от шефа на Областната дирекция на МВР - Бургас, и само е подписано от главния прокурор Борис Велчев. Според адвокатите намерението е абсурдно, тъй като споразумението, с което Желязков се призна за виновен на 22 април тази година по обвинение за пране на пари, е било по подписано предложение на прокуратурата.
Дали действително ще бъде преразгледана тази присъда и как ще изглежда тя след това, никой не знае. Ясно е едно - че на Очите му се пише лошо. Той се превърна в първия официално признат от държавата наркобос, но заради конфискацията на имането му нищо чудно, когато излезе от затвора (ако изобщо излезе), да видим Желязков на опашка в социалната служба като...социалнослаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във