Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Митничари спасиха уникални птици

Митничари от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Ферибота между Видин и румънския град Калафат предотвратиха в края на март контрабанден износ на два ястребови орела, които са изключително ценен защитен вид, т.нар. Орел на Бонели (Hieraaetus fasciatus).
Защитените пернати се опитал да прехвърли с ферибота през река Дунав 48- годишният софиянец С.Г. Той пренасял птиците за Франция с фалшиви документи с личния си автомобил Мерцедес- комби със софийска регистрация. Срещу нарушителя е образувана полицейска проверка по чл.242 от НК (за контрабанда на стоки и притежание на фалшиви документи). Заедно със софиянеца пътувала и гражданка на Украйна, която заявила, че защитените птици са закупени в нейната страна и ги транспортира до Франция, където има купувач за тях.
Според митничарите контрабандистът на защитените видове притежавал фалшив сертификат от нашето екоминистерство за пренасяне на птиците. В документа било записано, че двете птици са женски - едната на 4, другата на 2 години. И двата екземпляра имат пръстени на краката, но след първоначалния оглед специалистите констатирали, че пръстените също са фалшиви. Контрабандистът притежавал и фактура, че за една от птиците са заплатени 5000 евро. При задържането му софиянецът се опитал да се легитимира като представител на сдружение Зелени Балкани. Това обаче било опровергано категорично от представители на сдружението. Мъжът, който опитал да пренесе птиците, е бивш полицай. Той е уличаван многократно в търговия със защитени животински видове. Срещу бракониера търговец ще бъдат повдигнати три обвинения: за нарушения на митническите закони, за фалшифициране на документи и за нарушение на Закона за биологичното разнообразие.
Птиците, за които става дума, не се срещат в България. Най-вероятно са пренесени от Средна Азия или от някоя от бившите съветски република, обясни Ивайло Клисуров, директор на Спасителен център за диви животни - Стара Загора, където бяха настанени птиците. В много европейски страни те се използват за лов и ако са добре обучени, струват доста скъпо, обясни Клисуров. Уникалните екземпляри вероятно ще бъдат включени в размножителната програма на редките видове.
Числеността на хищните птици в нашата природа намалява с бързи темпове - не само заради унищожаването на местообитанията им, но и заради огромните размери на незаконната търговия и изземването на птици от природата. А ястребовият орел е един от драстичните примери за това.
На граничния пункт Ферибота си спомнят и за други опити редки животни да бъдат изнесени нелегално през границата. Преди няколко години в автомобил, собственост на гражданин на Германия митничарите намерили укрити 36 ценни сухоземни костенурки. След намесата на нашите митничари е алармирана Интерпол, направен е обиск в дома на контрабандиста и се оказало, че той е известен в страната професор-зоолог, а в дома му били открити и спасени десетки защитени видове.

За да се спре изчезването на различни животински видове, през 1973 г. във Вашингтон е подписана Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Конвенцията влиза в сила през юли 1975 г. и оттогава до днес е ратифицирана от 169 държави.
Всички видове, включени в приложенията на CITES, подлежат на регистрация дори когато един екземпляр е закупен в страната или идва от развъдник. Има строго утвърдени процедури за регистрация на защитените видове, които доказват техния произход. За неспазване на описаните процедури по Закона за биологичното разнообразие физическите лица се наказват с глоба от 500 до 2000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции от 1000 до 5000 лева. Вещите предмет на нарушение (в случая става дума за нерегистрираните или незаконно притежавани екземпляри, включени и в CITES, както и вещите, послужили за извършване на нарушението, се конфискуват.
Сред застрашените от изчезване животни и растения, включени в CITES и в регламентите на Европейския съюз за търговията с диви видове, са: кралската раковина, всички видове орхидеи, тарантули от Централна Америка, всички видове питони и бои, всички сухоземни и морски костенурки, хамелеони, почти всички видове папагали и морски кончета, азиатският и африканският слон, всички видове котки (с изключение на домашната) всички видове сови и дневни хищни птици, всички видове есетрови риби и риби меч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във