Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Митничарка във верига за ДДС-измами

Митничарка в отпуск по майчинство опъна нервите на столичните полицаи, дошли да я приберат в ареста заради участието й във верига за ДДС-измами. Това стана в сряда (20 януари) по време на специализирана полицейска операция на територията на столицата и във Враца, проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура.
Полицията надушила и разследвала 38 фирми, свързани с ДДС измами, които са ощетили държавния бюджет с над 20 млн. лева. Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по ЗДДС, чрез които също се избягвали установяването и плащането на данъчните задължения.
На основата на разследването срещу четирима души от веригата са подготвени материали с обвинение за участие в организираната престъпна група. Единият от тях, 42-годишният С.А., е криминално проявен и осъждан, срещу него има заведени 20 заявителски материала в полицията за неплащане на данъчни задължения и за умишлено създаване на пречки за установяването им.
Вторият от групата К.К. (36 г.) също е криминално проявен, осъждан за поправка на официален документ и за обсебване. Срещу него има заявителски материали за документна измама, за водене на невярна счетоводна отчетност, за използване на неистински документи, обсебване и изнудване със заплаха за убийство.
Счетоводството на разкритата група е водила 45-годишната Г.А., в чийто дом са открити множество документи и компютърни данни за разследваните дружества. Помагала й 33-годишната А.Ф., която била натоварена със съставянето на фактури и договори. При обиск в апартамента й са намерени лаптоп и компютър, съдържащи информация за съставените документи, иззет е и касов апарат на дружество с около 4 млн. лв. непогасени данъчни задължения, което е дерегистрирано по ДДС. Намерени са също фирмени печати, договори, фактури и др.
Полицаите обаче срещнали неочаквано упорита съпротива от 30-годишната И.Б., служителка на агенция Митници, която в момента е в отпуск по майчинство. Митничарката часове наред държала пред вратата на апартамента си униформените, които дошли да извършат проверка. През това време тя се заела с унищожаване на доказателствата за незаконната си дейност, като накъсала на парченца фактури на името на К.К., части от които са намерени под прозореца на апартамента й. Оперативните действия за доказване съпричастността й към групата продължават. Изяснява се и ролята на още един мъж на 34 г., който е бил в компанията на задържания С.А.
Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група във връзка с данъчни престъпления. Продължава работата по установяването на всички участници във веригата, уточняват от МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във