Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Митниците на болното ни здравеопазване!!!!!!!!

Малко е да се каже, че в здравната ни система има корупция. Родното ни здравеопазване направо е просмукано от нея. И докато все пак от дъжд на вятър служителите на икономическата полиция закопчават някой корумпиран лекар (предимно хирург), хванат с белязани банкноти (д-р Пернишки от Пирогов, д-р Николов от Стара Загора и прочие), то в териториалните експертни лекарски комисии, т.нар. ТЕЛК-ове такъв случай скоро не е регистриран. С изключение на един жертвен агнец от преди четири години - д-р Г. Стоянов от V-та МБАЛ - град София. Същият доктор Стоянов, специалист-невролог стана изкупителна жертва, като беше хвърлен прах в очите на обществото с изправянето му на позорния стълб, а големите фигури в лекарските далавери тихомълком прикрити и разследванията срещу тях прекратени.
За огромно съжаление в ТЕЛК-овете, които са към социалното министерство, нещата не са мръднали от десетилетия. Почти всички председатели на ТЕЛК и част от членовете на тези странни комисии (нямащи никъде аналог в Европа) са прехвърлили отдавна пенсионна възраст. Голямо недоумение предизвика преди няколко години (2004-2005 г.) председателстването на ТЕЛК в I-ва МБАЛ - град София от 85-годишна пенсионерка, бивша кардиоложка от ИСУЛ - д-р Г. Димитрова.
Недоразуменията в системата на ТЕЛК продължават с пълна сила, а потърпевши са действително болните граждани в страната. Преди време социалната министърка от отиващия си кабинет на тройната коалиция г-жа Ем. Масларова издърдори доста приказки по отношение на ТЕЛК. Словоблудството на министър Масларова имаше една-единствена цел - да се редуцира драстично броят на инвалидизираните лица, независимо че много от тях имат действителни, тежки заболявания. На председателите и на членовете на териториалните експертни лекарски комисии, бе наредено да отнемат по най-безцеремонен начин получените от предишни лекарски комисии проценти инвалидност на явяващите се за преосвидетелстване лиц. Социалната министърка се аргументира с факта, че имало огромен брой инвалиди (като след война) и най-вече инвалиди-ментета (предимно таксиметрови шофьори с инвалидност първа група), но до ден днешен не е оповестила нито един такъв случай. Че е налице фалшиво освидетелстване на платежоспособни лица, това е повече от видно, но не бива да бъде забравяно, че покрай сухото гори и суровото. Много действително болни и социално слаби пенсионери с увреждания са орязани от ТЕЛК и не им остава нищо друго освен да се жалват НЕЛК (Национална експертна лекарска комисия). Но поради голямата натовареност на тази комисия, която е единствена за цялата страна, процедурата повторно преосвидетелстване се проточва с месеци, дори години, като през това време жалбоподателите са лишени от статут на инвалиди и всички социални придобивки са им спрени. Стара практика е НЕЛК да взема решения, с които определя още по-малки проценти инвалидност на хората с увреждания като по този начин ги ощетява и нарушава правата им. Казано ясно - гарван гарвану око не вади!
Вместо да изпише вежди и да извади на светло корумпираните доктори от ТЕЛК, социалната министърка г-жа Емилия Масларова извади очите на хиляди инвалиди и хронично болни с тежки диагнози. Желанието й да се намали бройката на инвалидизираните доведе до рязко вдигане на корупцията в тези поверени й служби. Не помогнаха и допълнително назначените лекари и служители в експертните комисии от страна на НОИ (Националният осигурителен институт) и АСП (Агенцията за социално подпомагане). Получи се дори обратен ефект. Новоназначените специалисти бързо влязоха в ритъма на своите колеги, усвоявайки умело от тях порочните корупционни практики.
Обществена тайна е, че ТЕЛК-овете се обособиха като един вид митници на болното ни здравеопазване. Платиш ли си, получаваш експертно лекарско решение за категория инвалидност. Схемата е отработена от години и действа успешно. Парите се събират от касиери, които не са лекари, а специално подбрани лица, несвързани по никакъв начин с медицината. Именно тези касиери вършат черната работа, набирайки желаещи за инвалидна пенсия, докато лекарите (обикновено от ДКЦ-та и болници) стоят в сянка, дълбоко законспирирани. След като получат сумите докторите се свързват с доверените си колеги от ТЕЛК-овете, кръгът се затваря, делят финикийските знаци и след необходимото технологично време, платилите си получават пак от касиерите решенията от ТЕЛК-овете за група инвалидност.
Таксата за втора група (от 70 до 90 процента инвалидност) е само 800 лева. Трета група (от 50 до 70 процента) е със сто лева по-ниска. Първа група инвалидност се дава по-трудно, само на благонадеждни персони, срещу по-дебела пачка.
Такива са сегадействащите тарифи за придобиване на експертно решение от ТЕЛК. Трябва да бъде отбелязано, че те се променят, но винаги нагоре. Само преди година и половина бяха с по двеста лева по-ниски. Явно, че и в този сектор финансовата криза си казва тежката дума.
А който няма пари и на всичкото отгоре в днешното несигурно време е действително болен, не му остава нищо друго освен да пие една студена вода за здраве...

Facebook logo
Бъдете с нас и във