Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Младши съдии възроптаха: Малко ни е стартова заплата от 1500 лева

Наложеният в края на миналата година от Висшия съдебен съвет (ВСС) мораториум върху заплатите в правосъдната система ще вкара и него в... съда. Двама младши съдии са внесли в началото на този месец жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу последствията от това решение. То бе прието на 18 октомври 2010 г. и с него беше стопирано увеличението на и без друго високите по закон основни възнаграждения на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители.
ВСС наложи мораториума, след като получи писмо от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което беше уведомен, че депутатските заплати се замразяват заради икономическата криза. Съветът нямаше друг ход освен да последва парламента, а бюджетният му началник Иван Колев дори обеща, че възнагражденията в съдебната система няма да се пипат дори ако тези в бюджетната сфера бъдат увеличени.
Делото във ВАС ще се гледа на същата дата, година след налагането на мораториума - на 18 октомври, 2011 година. Ако жалбата бъде уважена, всички в съдебната система ще трябва да получат увеличения със задна дата, тъй като цялата пирамида на възнагражденията се надгражда върху заплатите на младшите магистрати. А отделно всеки служител ще може да претендира и лихви за закъснение.
Като оставим настрана поздравленията в интернет форумите към подалите жалбата от техните колеги, акцията изглежда добре режисирана и е великолепна демонстрация на ценностната скала на хората в съдебната система. Младшите съдии Васил Петров и Иван Георгиев, които искат по-големи заплати, все още не са започнали работа и не са разгледали и едно дело, защото са още курсисти в Националния институт на правосъдието (НИП). А техният работодател ВСС, който ги е назначил преди броени месеци на съдийски длъжности, очаква призовка като ответник по жалбата. През октомври миналата година Васил Петров е назначен в Софийския градски съд, а Иван Георгиев - в Окръжния съд във Видин. В началото на ноември те са започнали обучението си в НИП и невероятно бързо са стигнали до извода, че замръзналите им на близо 1500 лв. заради мораториума стартови заплати са ниски.
Макар че не атакуват директно наложения мораториум, Петров и Георгиев получават в интернет форумите поздравления от свои колеги именно за това. Двамата младши съдии основават жалбата си на разпоредбата в Закона за съдебната власт (ЗСВ), която стои в основата на всички възнаграждения в съдебната система. Чл. 218, ал.2 от ЗСВ определя размера на заплатите на младшите магистрати по следния начин: Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт. И тъй като към септември 2010 г. средната заплата в бюджетната сфера била 755 лв., заплатите на младшите магистрати трябвало да замръзнат на 1510 лева. ВСС обаче определил тези заплати да са с 44 лв. по-ниски. Според Петров и Георгиев причината е, че висшият орган на съдебната власт наложил мораториума, преди да актуализира доходите на младшите магистрати - ще рече: забравил да ги повиши, преди да затвори гишето.
В жалбата си до ВАС двамата младши съдии пишат, че т. нар. приемане за сведение на данните на националната статистика от ВСС не представлява констатация, както би трябвало да личи от наименованието, а е отказ да бъде издаден административен акт в условията на обвързана компетентност. Ако бил изпълнил това свое задължение, ВСС трябвало да преведе размера на основното им месечно възнаграждение в съответствие с данните за средномесечната заплата в бюджетната сфера, подадени от НСИ, твърдят двамата курсисти в жалбата си. Вместо това съветът постановил незаконосъобразен акт, който трябва да бъде отменен. Петров и Георгиев искат съдът да приведе размера на младшисъдийската заплата в съответствие с данните на НСИ, считано от 1 октомври 2010 година.
Характерът на жалбата навежда на категоричното заключение, че ВСС няма нищо против да бъде съден. И бюджетният му шеф Иван Колев не закъсня да го покаже пред медиите: Ако ни осъдят, а според мен те ще ни осъдят, мораториумът да бъде отменен изцяло. Тогава може би ще се наложи да изплатим със задна дата вече увеличените заплати. Проблемът е да не почнат да ни съдят за лихви, угрижи се Иван Колев. Но пък и не крие, че търси изход: Бюджетната комисия на съвета изготвя разчети и ще направи опит да увеличи възнагражденията преди да приключи делото във ВАС. Междувременно средната заплата в бюджетната сфера надмина 800 лв. и всички в съдебната система са петимни да я удвоят реално - както изисква и законът. Ще последва нарастване на всички заплати, тъй като за всяка година трудов стаж в системата се начисляват 2% клас, който оформя огромни заплати за магистратите с дълъг стаж.
Парите за дрехи, които са в размер на две средни бюджетни заплати, също растат в зависимост от добрите новини в бюджетната сфера. И тъй като там се говори за индексация, очакванията за увеличение на заплатите са отново хит в съдебната система. Както Параграф 22 писа, говори се упорито за скок от 10%, който да компенсира предлаганата напоследък индексация за целия държавен сектор в размер около 5 процента. Чуват се мнения, че решението за увеличението може да бъде взето съвсем скоро и да действа със задна дата, най-вероятно от 1 април. Други пък твърдят, че ако финансовият министър Симеон Дянков не се съгласи на подобно увеличение, ВСС ще търси резерви за еднократна добавка под формата на допълнително материално стимулиране.
Иначе казано, висшият орган на съдебната власт изобщо не мисли да чака развоя на делото по жалбата на двамата младши съдии, за да удовлетвори очакванията на съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във