Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мнима монахиня отива на съд за измама

Затворничка, представяла се за монахиня, отива на съд за опит за измама. В началото на октомври 2007 г. Ю.И. избягала от Сливенския затвор, където излежавала присъда. На 8 октомври тя се обадила по телефона на габровски бизнесмен. Представила се като монахиня от манастира Св. св. Петър и Павел край София и съобщила, че събира пари за лечението на друга монахиня. Бизнесменът се съгласил да я приеме на следващия ден. Пандизчийката пристигнала в офиса му облечена в черно расо и смирено поискала 780 лв. за лечението на болната си божия сестра. Парите трябвало да бъдат оформени като доброволно дарение за манастира, в който тя служела.
По време на разговора обаче бизнесменът се усъмнил в достоверността на разказа й и се обадил в полицията. Измамницата била арестувана и разконспирирана. При направената проверка станало ясно също, че лъжливата божия служителка е обявена за общодържавно издирване заради бягството си от женския затвор в Сливен.
На 5 март 2009 г. Районният съд в Габрово осъжда Ю.И. на три години лишаване от свобода. Присъдата е потвърдена и от окръжния съд в града. След обжалването от подсъдимата обаче Върховният касационен съд отменя наложената присъда и постановява да се възобнови наказателното производство от самото начало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във