Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МНИМИ СЛУЖИТЕЛИ НА НОИ МАМЯТ ПЕНСИОНЕРИ С ДОБАВКИ

Двойка гастролиращи измамници от Източна България вдигнаха парите и кръвното на столичните пенсионери и създадоха доста главоболия на полицията. Тридесет и три годишната Ж.Д. от гр. Средец и сподвижникът й 47-годишният И.М. от Омуртаг бяха разкрити при акция на 22 юли (вторник) след сигнали от десетки пенсионери за измами и кражби от домовете им, извършени от престъпниците.
Тандемът, който атакувал столицата в началото на месец май тази година, разработил оригинален сценарий за прибиране на парите и ценноститите на лековерните възрастни хора. Ето как действала схемата.
Облечени елегантно, съучастниците заговаряли предимно възрастни хора, които случайно срещали около пощи, пазари и паркове в столичните квартали. Двамата се представяли за служители на Националния осигурителен институт (НОИ) и предлагали примамлива оферта. Срещу молба до директора на НОИ да им осигурят добавки към месечната пенсия по програма на ЕС. След като клиентите лапнели въдицата, те отивали заедно с тях в жилищата им. Мнимите служители на НОИ обяснявали, че това е необходимо не само за да попълнят молбата на спокойствие, но и да проверят битовите им условия за живот, за да определят размера на надбавката. Оказвайки се в жилището на поредната жертва, жената веднага започвала дълъг разговор с пенсионера, който включвал въпроси за семейното му положение, колко деца има и др. След подробният разпит жената изваждала апарат за кръвно налягане, с който, по думите на потърпевшите, обяснявала че определя моментното му здравословно състояние. След всички тези формалности започвали да пишат заедно молба до нищо неподозиращия шеф на НОИ.
Докато Ж.Д. омагьосвала пенсионера, сподвижникът и И.М. използвал момента и необезпокояван от никого обхождал другите помещения в дома и прибирал по-ценните вещи като златни накити, бижута, часовници, преносими компютри, камери, фотоапарати, плазмени телевизори и пари. След това - под предлог че има спешен ангажимент в съседен вход или блок с друг клиент, си тръгвал. Жената изчаквала известно време и вече с молбата в ръце, също напускала дома с уверенията, че скоро собственикът ще се радва на новата добавка към пенсията си. По-късно, разбира се, доверчивите хора установявали измамата и сигнализирали в полицията.
Еднаквият почерк на престъпниците подсказал на криминалистите, че обирите са били извършвани от едни и същи хора. По описанието на потърпевшите са изготвени фотороботи на евентуалните измамници. За установяването и задържането на извършителите Столична дирекция Полиция изпратила специално съобщение и до всички областни дирекции в страната и районни полицейски управления в София.
По направеното описание 33-годишната Ж.Д. била засечена във вторник в жк Надежда. Служители на Второ РПУ я заловили в момент, когато разговаряла с възрастна жена, пред която била отворила папка с изписани листа хартия. Последвалият обиск установил, че в папката има пет саморъчно написани молби до НОИ от възрастни хора, живеещи на териториите на Първо и Пето РПУ, а в чантата на измамницата били открити 14 златни пръстена, малък газов пистолет, четири халосни патрона с различно действие, юбилейни монети и два медала. Тогава е разкрит и колегата на служителката от НОИ, който бил с постоянен адрес в гр. Омуртаг. Той е криминално проявен, регистриран за 18 престъпления от различен характер, осъждан, рецидивист. Обявен е за общодържавно издирване. Обирджиите се подвизавали в столицата без адресна регистрация, като често сменяли квартирите си. Придвижвали се с автомобили, които вземали от заложни къщи. Те се запознали като във филм. Жената прочела писмо на рецидивиста, публикувано в столичен вестник, в което той обяснявал драмата на живота си и преживяванията си в затвора. Започнала кореспонденция и когато излязъл на свобода, връзката продължила.
По-голямата част от ограбените вещи двамата пласирали в заложни къщи и на пазарите в кв.Илиянци, както и на Женския пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във