Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мнимо

Лице, маскирано като съдия, обикаля из коридорите на съдебната палата и взима пари от гражданите, като им дава обещания за справедлив съдебен процес. С тази новина зарадва българите във вторник, на светлата дата 10 ноември, градският прокурор Николай Кокинов. Първото, което опрелите до правосъдие ще си помислят, е: Слава Богу, надежда има! Да, ама след уточнението, че получил сигнала от свой колега, Кокинов добавя, че е готов да приеме всякаква информация по случая от лицата, знаещи нещо по този въпрос. Ще рече - не се радвайте, ами долагайте на прокуратурата, щото да се съдийства така не е съвсем редно. В добавка Кокинов наблегна, че става дума за мним съдия, а не за мним прокурор, понеже тогата му била черна, а не червена.
Съобщеното отприщва ураган от хипотези. Първото изкушение е светкавично да се усъмним може ли този съдия да не е пък чак толкова мним? Как прокуратурата знае, че е мним, като още не е идентифициран? Тези, които са му се доверили, не познават всички съдии в Съдебната палата, за да са сигурни, че той не е един от тях. Прокуратурата не казва и дали сред информаторите няма такива, които са спечелили делата си с негова помощ, което ще е доказателство, че човекът им е взел парите, но и работа е свършил. Не е ясно и дали са подавани изобщо жалби.
Във всеки случай да дадеш рушвет и да не ти оправят делото е възмутително, непрофесионално и вероятно е изолиран случай. Колкото до мнимия съдия, може той да е самият Красьо Черния, чиято мутра малцина са виждали. Зер плевенският кадровик има опит в контактуването, но кадровият му бизнес се раздуха, та може да се е преквалифицирал. И защо в крайна сметка съдията да не е изцяло мним, след като съдебната власт е поверена на мним Висш съдебен съвет?

Facebook logo
Бъдете с нас и във