Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МНОГО АКЦИИ, ХИЛАВИ РЕЗУЛТАТИ

Напънала се планината и родила мишка - това е изводът за ефективността на шумната полицейска операция в Дупница преди малко повече от месец. А също така и за последвалите я няколко проверки, които подобно на софийските вторични земетръси минаха и заминаха, регистрирани само в научната статистика.
Ако някой се е съмнявал в правотата ни, когато още в бр. 42 писахме, че акцията срещу т.нар. братя Галеви и срещу автотърговците в града на барикадите е много шум за нищо - ядец! Както е известно, на 15 октомври прокуратурата, Националното следствие, МВР, ДАНС, митниците и данъчните предприеха мащабна проверка по автокъщите край града, както и в офисите на бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов в Дупница.
В резултат на акцията, проведена с богатирски размах, са образувани шест досъдебни производства - четири срещу известен и две срещу неизвестен извършител, съобщи районен прокурор Величка Шопова. Открити са 12 автомобила без документи, а обвинението се позова на чл.215, ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до пет години за нарушителите. Дванайсетте возила -10 леки автомобила и два мотора, бяха иззети.
Е, освен това след продължилите акции ощетени в бизнеса си автотърговци надигнаха глас и обвиниха властите в тормоз.
Един месец след това излиза, че резултатите наистина са плачевни за проверяващите, а коментарите им са доста противоречиви. Според шефа на Митница Кюстендил Кирил Калфин само за един от задържаните автомобили при акцията миналия месец не са представени документи за собственост. В склада ни е един Мерцедес, останалите коли са върнати на собствениците им. За 34 автомобила първоначално бяха представени фотокопия на документи, но вече имаме и оригиналните. Това са автомобили, оставени в автокъщите от италианските им собственици за т.нар. отговорно пазене. В тези случаи митницата не се намесва, защото не става дума за внос, коментира Кирил Калфин.
Акт ще бъде съставен за един от задържаните акцизни автомобила, тъй като митото му не е платено в 14-дневния законов срок. За други две коли акцизът е платен, а останалите три са данъчно регистрирани в София и Перник, уточни Калфин.
В отчета на Районната прокуратура - Дупница, обаче серията проверки е ознаменувана с подобаващи числа - проверени са 3028 моторни превозни средства, образувани са шест досъдебни производства - за вещно укривателство, които трябва да приключат до 17 декември, твърди районният прокурор на Дупница Величка Шопова. Четири са срещу неизвестен извършител, а другите две са срещу Кармен Иванов и Десислава Васева от Дупница. Производствата са за десетте автомобила и двата мотоциклета, уточни районният прокурор на Дупница Величка Шопова. На обвиненията на автотърговците, че проверките пречат на бизнеса им, Шопова заявява: Когато има данни за нередности, наше задължение е да се намесим и проверим.
Напук на, меко казано, противоречивите резултати, проверките по автокъщите продължават със завидно постоянство, сякаш целта на задачата е да се преброят предложените за продан автомобили. Поредната акция беше на 5 ноември 2008 година. По стар обичай за ефекта от нея също здраво бе ударен тъпанът, този път от Дирекция на полицията в Кюстендил. На специална пресконференция комисар Чавдар Караджов, шеф на дирекцията, се похвали, че са открити 14 луксозни леки коли с подправени документи. Засега е ясно, че колите, главно от марките Тойота, Форд, Роувър, Мерцедес, са били внесени главно от Италия, Словения, Германия и Австрия. Според представителите на полицията и прокуратурата автомобилите били произведени през... 1990 година!? След дребна поправка в митническите им сертификати обаче те били продавани като произведени през 2005 година. Това е правено главно за да може возилата да бъдат купувани и използвани за таксита, за които изискването е да бъдат на не повече от пет години, отчете полицейският шеф. По време на международната операция са проверени общо 390 автомобила от 11 автокъщи в областта, допълни шефът на прокуратурата в Кюстендил Камен Пешев.
Акцията в автокъщите в Кюстендилска и Пернишка област всъщност бе разпоредена от шефа на Главна дирекция Криминална полиция в МВР, старши комисар Калин Георгиев. Тя бе по линия на международното сътрудничество и е продължение на разкритата в Италия схема за износ на леки коли, обявени в Страната на ботуша за бракувани, след като италианското правителство там подело кампания автомобилите на възраст над пет години, особено ако не са италианско производство, да бъдат изведени от употреба.
Според предварителната информация, изтекла след операцията, само за последните два-три месеца в Кюстендил са продадени 70 поправени коли.
Въпреки международното сътрудничество и отговорните задачи пред нашите ченгета резултатите от последната акция също не са толкова грандиозни. Добре че поне успяха да хванат в капана си Андрей Петров-Дейката, един от най-популярните фалшификатори, подвизаващ се през последната година в Кюстендил. Трийсет и осем годишният столичанин, чието криминално досие със сигурност вече може да се оформи като том с твърди корици, опитва какво ли не като препитание. Дейката е популярен в подземните среди най-вече с интереса си към търговията с наркотици, а като странично занимание изработвал нетолкова ювелирни, но все пак прилични документи - дипломи за основно образование, сертификати за различни квалификации и естествено - документи за подмладени леки автомобили.
Освен това Дейката има зад гърба си доста разнообразни контакти. Името му се появява в кримихрониките в края на 2003 г. след показния разстрел на Николай Зарев-Данкина. Сред наследниците му тогава бе споменат и Андрей Петров.
Напук на богатото си минало и разнообразни контакти или може би благодарение на тях, но след операцията на кюстендилската полиция Дейката така и не влезна в ареста. Срещу него бе образувано досъдебно производство само по член 339 от НК за притежанието на боеприпаси без разрешение.
Иначе и Районната прокуратура - Кюстендил, отчете крупен успех след акцията - образувани са цели 22 досъдебни производства. Те обаче са главно с един адресат - Николай Джоргов, собственик на разпространителска фирма, доставяща на кюстендилските репове националните всекидневници. Освен това той държи и автокъща, в която след операцията вече няма нито една кола. За всяка кола правим отделна преписка, защото по този начин проверките ще вървят много по-бързо, обясниха наблюдаващият прокурор по случая Светла Ризова и говорителката на прокуратурата Галина Димитрова.
Все още е много рано да се каже какво точно е нарушението, но категорично става въпрос за документно престъпление, уточниха още двете дами. Изпратили сме искания до италианските власти да ни изпратят по служебен път справка за годините на производство и начина на внасянето им в нашата страна. Все още нямаме отговор, така че за сега чакаме, заявиха те.
Според прокуратурата още никой не може да каже къде точно са подправяни документите на колите - дали в страните, откъдето са внасяни, или в България. Рано е също да се говори и за организирана престъпна група. Нямаме доказателства за сговор, все още няма и експертни заключения дали всички документи са изготвени от един и същи човек, или са дело на различни хора, потвърдиха още от районната прокуратура. Както се вижда, резултатите още тънат в мъгла...
Не ни остава нищо друго, освен да чакаме мъглата да се вдигне и най-сетне да ни огрее слънцето...

Facebook logo
Бъдете с нас и във