Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МНОГО ПРИКАЗКИ НА ВОДЕНИЦА, ЗДРАВА СОПА В ДЕСНИЦА

В средата на седмицата, докато цялата държава беше изпаднала в недоумение защо кандидатът за главен прокурор Борис Велчев е пуснат да се състезава със себе си, в централата на МВР бе проведено първото за годината национално съвещание на ръководния състав. След края на мероприятието вътрешният министър Румен Петков - в стегнат армейски стил - уведоми криминалните репортери какво смята да прави повереното му ведомство през оставащите 11 месеца на 2006-а.
В най-общи линии приоритетите в дейността на МВР са шест и те звучат така: усъвършенстване на организацията и координацията на работата в МВР; ограничаване на организираната престъпност; обезпечаване на сигурността на гражданите и имуществото им; ефективно полицейско разследване; недопускане на терористични действия на територията на страната; модернизация и техническо осигуряване на полицията.
Основните начини, по които МВР ще преследва тези високи цели, също не останаха тайна за журналистите - чрез дейност, свързана с европейската интеграция; чрез превенцията на престъпността; чрез подобряване на оперативната работа на службите.
А разковничето за успешната дейност на вътрешното министерство през 2006 г. се оказаха... все още неприетите изцяло изменения на Закона за МВР (ЗМВР). Въпреки огромното желание на управляващите да приемат проектозакона за ремонт на ЗМВР за отрицателно време, засега депутатите не успяват да изпълнят партийната повеля: девоенизацията и преструктурирането на вътрешното ведомство - в съкратени срокове.
В сряда (18 януари) стана ясно, че парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е прегледала (между първото и второто четене на проекта за основен ремонт на Закона за МВР) едва половината от текстовете, докато народните представители са приели окончателно едва стотина от новите разпоредби. На пресконференцията след националното съвещание министър Румен Петков изрази увереността си, че до 15 февруари Законът за МВР ще бъде приет, въпреки че общият брой на негласуваните още членове и алинеи е около... триста.
Другото, което едва ли ще се случи скоро, е, че новият закон за МВР ще доведе до рязко усъвършенстване на организацията и координацията между службите в МВР, до подобряване на информационния обмен в тях и между тях и до рязко повишаване на ефективността от работата на службите. И то по една много простичка причина.
Според министър Румен Петков бъдещата Генерална дирекция на полицията, в която трябва да се влеят четири национални служби - Полиция, Борба с организираната престъпност, Гранична полиция и Жандармерия, трябва да се побере в една-единствена сграда, която... все още не съществува. И, поне засега, не са изяснени няколко много важни обстоятелства: колко ще струва новата полицейска обител, откъде правителството ще намери необходимите средства за строителство и оборудване, кога ще бъде обявен конкурсът по Закона за обществените поръчки, колко фирми ще участват в конкурса и кой ще го спечели.
Не по-малко обезсърчително прозвуча и презентацията на втория приоритет на МВР, която министър Румен Петков направи в сряда (18 януари) - битката с мафията. Пред журналистите той обяви, че борбата с организираната престъпност продължава да е основен приоритет и... толкоз. А подробностите, които Параграф 22 успя да научи от хора, присъствали на националното съвещание, никак не са успокояващи.
Основното изказване по тази тема бе поверено на главния секретар на МВР - ген. Илия Илиев, който уведоми ръководния състав на вътрешното ведомство, че службите на МВР имат слабости именно в тази основна дейност на министерството и че ръководството ясно си дава сметка колко назад е МВР в борбата с организираната престъпност.
За да вдъхне кураж на подчинените си обаче, ген. Илиев поразведри атмосферата с уверението, че през 2006 г. основните задачи на службите ще бъдат изваждане на светло на престъпните лидери, както и преброяване на престъпните групи, занимаващи се с контрабанда, с трафик на хора и на наркотици, с печатане на фалшиви пари и документи. Тоест - все неща, които МВР прави още от преди десет години и които доставят удоволствие на всички меверейски началници. Тъй де - къде по-лесно е да вадиш престъпните босове на светло (чрез медиите), вместо да събираш доказателства и да ги пращаш на съд (със съдействието на прокуратурата)...
Не по-малко интересен е и фактът, че и през 2006 г. успехът на МВР в борбата с мафията е поверен в ръцете на агентурния апарат и на служителите, обитаващи подземния свят под прикритие. Този оптимизъм буди известно недоумение и недоверие у страничния наблюдател, защото за подобни хватки в МВР се говори поне от 7-8 години, но по въпроса за положителните резултати никой нищо не казва. Е, в случая хубавото е, че вътрешният министър Румен Петков вече е издал специална заповед за укрепване на агентурния апарат и за внедряването на ченгета под прикритие. Много интересно обаче е как това би могло да се случи, след като МВР не разполага нито с обучени кадри за внедряване в престъпните структури, нито пък има достатъчно пари, за да си купува информация?
Другата антимафиотска тесла, която се задава на полицейския хоризонт, е рязкото ограничаване на подслушването, следенето и филмирането, т. е. прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС). Наистина поне от 10 години в публичното пространство се води дебат за ефективността от подслушването на телефоните, примерно. До ден днешен обаче са известни само три неща по този въпрос. Първото е, че за нуждите на наказателния процес се използват не повече от 2-3% от информацията, добита чрез СРС. Второто нещо е, че никой няма реална представа къде потъва информацията, добита чрез СРС. И трето - до момента няма нито един уволнен или разследван полицай, следовател и прокурор, който е получил разрешение за използване на специални разузнавателни средства, но след това е запазил данните за себе си или пък ги е продал на някой свой клиент.
Положението с последния приоритет на МВР за 2006 г., който силно вълнува широката общественост, също не е никак розово. Става дума за т. нар. осигуряване на сигурността на гражданите и на имуществото им. Това означава намаляване на уличната престъпност, на разбитите и опразнени жилища, на откраднатите автомобили, разчистване на наркосборищата, измитане на наркоманите от улиците и т. н. Проблемът в случая е, че МВР и прокуратурата не могат да преборят битовата и уличната престъпност още от 1989 година. Нито един от предшествениците на Румен Петков и на новия главен прокурор Борис Велчев обаче не направиха онова, което би разкъсало омагьосания кръг и би върнало у хората поне част от доверието в полицията и в държавното обвинение: да създадат специални звена, които да преследват апашите и автоджамбазите; да закрият абсолютно всички нелицензирани заложни къщи и автокъщи за търговия с употребявани автомобили и с резервни части; да насметат техните собственици за укрити доходи и бизнес с крадени вещи и коли и който заслужава - да върви в затвора.
Всъщност май всички опасения за провал на вътрешното ведомство при изпълнението на набелязаните цели и приоритети за 2006 г. са излишни. Не след дълго - примерно след десетина-петнайсет дни - управляващото мнозинство ще приеме чл. 155 от проекта за изменение на новия Закон за МВР, който гласи: Фактите, сведенията и предметите, свързани с функциите на МВР, са класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация. Списъкът на фактите, сведенията и предметите, съставляващи служебна тайна, се определят с акт на министъра на вътрешните работи.
А всичко, за което стана дума до момента, плюс кадровите решения на министъра, работата на дознанието и на контраразузнаването, щатното разписание на администрацията и фирмите, които печелят търговете на МВР по Закона за обществените поръчки, са все... факти, сведения и предмети, свързани с дейността на МВР. Тоест те ще са класифицирана информация, която ще е недостъпна дори за медиите. И на българина няма да му остане нищо друго, освен да се вживее в прекрасния стар виц, в който двама приятели се срещат и единият пита: А бе, ти какво мислиш да правиш на Коледа? На което другият тутакси отвръща: Аз кво да мисля, да му мисли прасето....

Facebook logo
Бъдете с нас и във