Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Можело, значи!

Въведеният от премиера в оставка Бойко Борисов стил на управление Разпоредил съм: Виж там, оправете работата! не е по вкуса на мнозина. Сам по себе си той не оправя и работата. Но понякога (напоследък - твърде често) напомня, че някои неща, които не се случват не защото е невъзможно, а заради нежелание, могат да бъдат свършени.


Отнесено към съдебните дела, това правило личи особено отчетливо в действията на главния прокурор Сотир Цацаров. Мандатът му започва бурно и е нормално да се оглежда. В стремежа си да избегне подводните течения той обаче не може да намери спокойни води. Равната повърхност лъже. А когато искането да се оправят някои важни работи е отправено не от премиера, а от накипелия народ, плуването става и въпрос на оцеляване.nbsp;


nbsp;


След конфузния опит да избегне сериозни ангажименти около двата последни случая с Ахмед Доган, обвинител №1 Сотир Цацаров даде да се разбере, че по тях има какво да се свърши. За всеки е ясно, че привидно енергичните действия на разследващите по псевдоатентата на Октай Енимехмедов повече прикриват, отколкото разкриват истината. Чакат се някакви сложни и комплексни експертизи, от които ще излезе, че дървото е дървено, а водата - мокра. А се пита: Има ли хора зад Енимехмедов? И защо легендите за ролята на Доган в криминалния преход не водят до съда?


В очакване на свръхсложните експертизи за стрелбата с газов пищов без патрони главният прокурор беше принуден да отбива нови атаки. Премиерът затъна в папката Буда, после обяви най-сериозно от трибуната на Народното събрание, че Доган го е поръчал. А популярно телевизионно шоу го притисна, като напомни подозренията и съмненията в официалната версия за смъртта на бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата и на жена му Ева Михова.


Първата реакция на обвинител №1 е по правило защитна. Прокуратурата нямало да влиза в конюнктурна политическа игра на изваждане на скелети от гардероба(по повод на Буда). За нея престъпление нямало и никой не можел да очаква тя да продължава тази мръсна игра с години, правейки проверки по някакви картони. Разбиранията на Цацаров за ролята на прокуратурата не били такива. Какви са обаче те, щом министър-председателят на държавата казва пред цял свят, че лидерът на политическа сила, която е неизменна част от управлението по време на прехода, му е подготвял атентат? И подкрепя това с получена от партньорска служба класифицирана информация, чието разкриване е обявено за престъпление в Наказателния кодекс, ако стане не по правилата.


Оказа се, че разбиранията на главния прокурор не са толкова екзотични, че да не разбира за какво става дума. Именно той нареди Софийската градска прокуратура да образува проверка дали са налице данни за изнасяне на класифицирана информация, включително и чуждестранна. Цацаров обясни перфектно и какъв е предметът на проверката. Тя трябва да установи съществува ли такава информация в Националната разузнавателна служба, ако съществува, откъде е получена, каква е нейната степен на достоверност, представлява ли класифицирана информация по нашия закон или вследствие на споразумение с друга държава.


Напредвайки мъчително срещу неудобните въпроси, главният прокурор стигна до заключението, че ако е изнесена класифицирана информация, очевидно казусът е за прокуратурата. А ако някой е казал нещо за друг, това може да е обида, може да е клевета, но то е престъпление от частен характер. В зависимост от резултатите от проверката пък щяло да се проверява и дали Ахмед Доган е поръчител на атентат. Тогава някой ще трябва да отговаря и на още един въпрос - какво е правил четири години с този документ, поясни Цацаров.


Ами да отговаря! Стига да има кой да го пита по надлежния ред. Колкото до въпросите, главният прокурор явно знае какво да пита. След голямото замитане на случая Мишо Бирата се оказа, че Цацаров разпоредил на градския прокурор Николай Кокинов проверка дали прокуратурата въобще е предприела нещо по този сигнал и дали въобще е правена някаква проверка. Е, има си хас нищо да не е правено. Но май не е. А замитането също си е работа. Във всеки случай вопълът на Сотир Цацаров, че от него не може да се очаква да бъде библиотечен архив на всички случаи, по които е работила прокуратурата, вади напред въпроса за съдбата на Кокинов.


Ако към всичко това прибавим и констатацията на главния прокурор, че министърът на икономиката може да намали цената на тока (подплатена с изпращането на полицейско-прокурорско-данъчни хайки в трите ЕРП-та в София, Пловдив и Варна), стигаме до простия извод: Имало какво да се направи, и можело, значи! Е, министър Делян Добрев уточни, че не ставало въпрос за нареждане, а за писмо с предложение. Но ако предложението е направено с подходящ тон и от когото трябва, върши и повече работа. А в предложението си главният прокурор казва, че енергийният закон е направен така, че по кабелите висят толкова посредници, колкото могат да бъдат измислени.


Въпросът е какъв е дневният ред. Според президента Росен Плевнелиев той бил променен от протестите. Но къде е промяната, щом проблемът бил в неизпълнените обещания на политиците, в липсата на справедливост, в задкулисието, в корупцията, в нереформираната съдебна система? Дневен ред, който е неизменен почти от четвърт век и нищо не го променя. А може, стига да има желание.


(още по темата за атентатите- на стр.5)


Огнян Стойчев


nbsp;


снимка:


п/ф/2013/9 бр


sotir.jpg

Facebook logo
Бъдете с нас и във