Параграф22 Weekly

§22 Анализи

MONEY FOR NOTHING

Извършихме по-голямата част от съдебните реформи, заяви в четвъртък (6 ноември) министърът на правосъдието Миглена Тачева при откриването на Балканския правен форум. Ако констатираме, че някои от нормите не работят добре, ще ги усъвършенстваме, докато постигнем онзи контрол, който ще позволи и на бизнеса, и на гражданите в държавата да се чувстват еднакво сигурно, увери тя.
На фона на данните от поредното Европейско социално изследване, сочещи, че от всички европейци българите най-много ги е страх от престъпността, а всеки втори заявява, че се бои да върви по тъмните улички в квартала си, това признание на Тачева звучи като чисто самохвалство.
Още по-странно бе, че Тачева и силовака Михаил Миков дружно се опълчиха във вторник (4 ноември) срещу предложението на независимия депутат Борислав Българинов да се дадат повече дела на следователите. В такъв случай народът казва Всичко е Мара втасала, само се не е сресала. Защото нито новата Главна дирекция Досъдебно производство- МВР е заработила на пълна пара, нито пък служителите от Националната следствена служба (НСлС) са затрупани до шия от дела, нито престъпниците са заврени в миша дупка.
Явно в правителството смятат, че сегашното статукво на НСлС и приносът й към противодействието на престъпността са напълно приемливи. Това личи и от бюджета, който Министерският съвет отреди на службата за 2009 година. Незаетите с особено много дела следователи от НСлС ще охолстват с 10 049 100 лв. - приблизително с около 2 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет, който е от 8 878 000 лева. Явно тези пари ще отидат, за да си остане следствието в досегашния жизнен статус на будна кома, в която бе вкарано преди време, под предлог че така иска Брюксел.
Никакъв оптимизъм за бъдещето не буди и финансовото дередже на МВР. За миналата година разходите на МВР в бюджета му са били 997 788 000 лева. От тях за заплати по трудови и служебни правоотношения са отишли цели 585 122 300 лв., 205 185 500 са задължителните осигурителни вноски от работодателя и едва 25 580 200 лв. са отишли за капиталови разходи. шестдесет и три хил. души поглъщат за заплати 81% от бюджета на МВР и само 19% отиват за дейността му. От тези 19% се осигуряват бензин за автомобилите, униформи, видеонаблюдение (ако го има), техника на ДОИ и ДОТИ. Очевидно е, че има някакъв огромен дисбаланс в системата на МВР, възропта преди няколко месеца шефът на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов.
Изглежда, именно в този дисбаланс е причината за страха, за който се говори в Европейското социално изследване, а именно усещането, че въпреки сухата пара, която държавата троши за заплати на МВР, няма кой да те спаси от бандитизма.
За наш ужас няма да е по-различно и следващата година. Това поне сочат бюджетните разчети на вътрешното министерство и структурното му състояние след дългите реформи. Ако бъде одобрена, държавната субсидия ще е 905 738 000 лв., а от собствени приходи МВР ще завърти 127 000 000 лв, за да покрие предвидените 1 032 738 000 лв. разходи. Увеличението на разноските в сравнение с бюджет 2008 г. е с 34 950 000 млн. лева.
Ако бъдат насочени към придобиване на дълготрайни материални активи, какъвто примерно би била сградата, в която да се подслонят заедно Главна дирекция Криминална полиция (състояща се от дирекциите Противодействие на организираната и тежка престъпност и Противодействие на общата престъпност) и Главна дирекция Досъдебно производство - добре. Докато общата им къща обаче се вдигне, задължителното взаимодействие между тези служители няма как да не страда. Да не говорим, че освен сграда си трябва и оборудване, което също струва доста.
Ако тези пари са предназначени, за да се реализират красивите предизборни мечти на министър Миков и на БСП да предоставят на служителите от министерството подобаващо заплащане, значи по-скоро ще потънат в бездната, за която говори непослушникът Минчо Спасов. Защото нетолкова материалните стимули са причина за незавидното сегашно битие на редовия състав, колкото загубената му вяра и съмнение за нечист морал и корупционни практики по върховете на ведомството. Достатъчно е да споменем серията от скандали, разтърсили МВР в продължение на години, за да сме наясно с това.
Така че, както се пее в парчето на рокгрупата Dire Straits, това ще са money for nothing (пари за нищо). Защото без морал и политическа воля, обещаваната от години и така лелеяна сигурност за обществото ще продължи да бъде мираж...

Facebook logo
Бъдете с нас и във