Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МОНОЕЗИЧНО

На прага на настъпващия, макар и треперливо, летен сезон тези дни усилено се коментират оплакванията на чуждестранните летовници, че нашите полицаи не знаели дума английски. Така беше и при социализма. Тогава по този повод се роди виц, който се вписва добре и в сегашната ситуация. Вървят двама милиционери по улицата и срещат група чужди туристи, които се опитват да получат някаква информация. Do you speak English? - питат гостите. Униформените кимат отрицателно. - Sprechen siе Deutsch? - питат чужденците. Униформените пак клатят умно глави. Когато туристите отминали, едното ченге казало: Ех, колко е хубаво човек да знае чужди езици! А другият контрирал: Глупости! Тия като знаят езици, оправиха ли се?
Навремето летовниците говореха главно руски. Не че това улесняваше особено униформените. Сега обаче в многоезичното море от туристи руският език им се струва като роден. Явно полицията остава встрани от мащабното навлизане на английския език в интернет и в живота. По данни на Евробарометър 70 на сто от българите ползват чужд език в мрежата, докато 26 на сто посещават само сайтове на български. Сред тях, изглежда, са и полицаите, ако се съди по впечатленията на чуждестранните туристи.
Вероятно по тази причина МВР ги призова чуждите туристи да водят със себе си и полицаи през този сезон. Как обаче чуждите ченгета ще се разбират с моноезичните си тукашни колеги? Уместно би било освен полицаите чужденци да си водят и преводачи. Или да наемат такива у нас. В противен случай рискуват да се лутат без ориентир в китната ни татковина, докато се чака българските униформени да се образоват езиково. А може заедно с рекламните материали туроператорите да раздават и безплатно английско-български разговорници...

Facebook logo
Бъдете с нас и във